Μια ακόμα δυνατότητα

Τετάρτη 8 Μάρτη. Σ’ αυτό έχουμε αναφερθεί ανοικτά: ότι εφόσον οι μεθοδολογία και οι κώδικες διάφορων «κακόβουλων λογισμικών» γίνονται γνωστοί μεταξύ των cyberτεχνικών, είναι εύκολο να αντιγραφτούν και να χρησιμοποιηθούν (αναβαθμισμένες) από αντίπαλες μυστικές υπηρεσίες ώστε αφενός να ξεκαρφώνονται στις κυβερνοεπιθέσεις τους, αφετέρου να τις χρεώνουν σε άλλου.

Ήταν μια κριτικά λογική σκέψη απ’ την μεριά μας. Οι πρόσφατες διαρροές των wikileaks την επιβεβαιώνουν. Στο τμήμα της cia με όνομα “remote development branch” (rdb) υπάρχει μια υπο-ομάδα, ονόματι umbrage, της οποίας η δουλειά είναι να «εντοπίζει τα ψηφιακά αποτυπώματα» διάφορων χάκερς, κρατικών υπηρεσιών ή μη, και να τα δίνει προς χρήση σε άλλα τμήματα του αμερικανικού κυβερνοπολέμου, έτσι ώστε να κρύβεται η ταυτότητα της cia, ενοχοποιώντας άλλους. Μέρος της δουλειάς της umbrage είναι να «κλέβει» τέτοιου είδους στοιχεία από ιδιωτικές εταιρείες κυβερνοασφάλειας.

Δεν έχουμε αμφιβολία ότι κάθε σοβαρό ασφαλίτικο μαγαζί στον πλανήτη κάνει (αδιάφορος ο βαθμός επιτυχίας) ακριβώς το ίδιο. Και έχουμε την βεβαιότητα ότι στην κορυφή του κυβερνοπολέμου (και της κυβερνοτρομοκρατίας) βρίσκεται, οπωσδήποτε, και το ισραήλ.

Αν, τώρα, οι απλοί υπήκοοι παραμυθιάζονται ότι υπάρχουν (γι’ αυτούς…) τεχνικοί τρόποι για να ξεφύγουν απ’ την ασφυξία της cyberεπιτήρησης, ξεγελιούνται άσχημα. Ο μόνος τρόπος είναι αυτός: «αραιώστε» απ’ τα φανταχτερά γκάτζετ! Ελαττώστε τις σχέσεις σας μαζί τους στα εντελώς και απόλυτα απαραίτητα…

Comments are closed.