Μέση Ανατολή (2)

Δευτέρα 1 Νοέμβρη>> Εν τω μεταξύ ο πόλεμος που έχει κηρύξει το απαρτχάιντ ισραηλινό καθεστώς κατά της Τεχεράνης συνεχίζεται, με μόνη ορατή προοπτική το να χοντρύνει. Ο ισραηλινός ιμπεριαλισμός ερμηνεύει τις βασικά φραστικές και ρητορικές αντιδράσεις της Τεχεράνης σαν απόδειξη αδυναμίας∙ και οξύνει απροκάλυπτα τις επιθέσεις του. Για παράδειγμα, τον περασμένο Ιούνη, έστειλε drones κατά των εγκαταστάσεων της TESA, μιας εταιρείας φυγοκεντρητών στην πόλη Karaj, βορειοδυτικά της Τεχεράνης. Το ότι δεν αναλαμβάνει (το Τελ Αβίβ) επίσημα την ευθύνη για τα σαμποτάζ, τις δολοφονίες και τις προβοκάτσιες μέσα στην ιρανική επικράτεια δεν έχει σημασία∙ οι πάντες καταλαβαίνουν τι συμβαίνει.

Στην πιο πρόσφατη εξέλιξη εγκρίθηκε μια έξτρα δαπάνη στον στρατιωτικό προϋπολογισμό του Τελ Αβίβ ύψους 1,5 δις δολαρίων, με δηλωμένο σκοπό «την προετοιμασία πολέμου κατά του ιράν». Θα έλεγε κανείς ότι οι στρατόκαβλοι οπουδήποτε στον πλανήτη πάντα ζητάνε λεφτά εναντίον κάποιου εχθρού, αλλά ότι αυτό δεν σημαίνει υποχρεωτικά ανοικτό πόλεμο. Η διαφορά με το Τελ Αβίβ είναι ότι αυτόν τον πόλεμο τον έχουν ξεκινήσει κανονικά εδώ και καιρό.

Προς το παρόν το ιρανικό καθεστώς επιχειρεί να δυναμώσει τις στρατιωτικές σχέσεις του με την Μόσχα (μετά την 25ετή πολιτικο/οικονομικο/στρατιωτική συμφωνία με το Πεκίνο). Στις αρχές του 2022 θα εγκατασταθεί στην Τεχεράνη μια ρωσο-ιρανική στρατιωτική / τεχνική επιτροπή για να μελετήσει τα οπλικά μειονεκτήματα του ιρανικού στρατού. Το ιρανικό καθεστώς θέλει να αγοράσει ρωσικά πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, αλλά θα χρειαστούν κάποια (λίγα) χρόνια μέχρι να τα παραλάβει και να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά. Προφανώς το Τελ Αβίβ θέλει να κτυπήσει νωρίτερα – αλλά αυτό είναι πολύ πιθανό να καταστρέψει την διακριτική ανοχή που δείχνει η Μόσχα για τις επιθέσεις του στη συρία…

Comments are closed.