Λογοκρισία 1

Δευτέρα 1 Νοέμβρη>> Μέσα σ’ αυτό το «περιβάλλον» το οποίο οι πιο αισιόδοξοι ονομάζουν (πιθανότατα άστοχα) «ψυχρό πόλεμο 2.0» πρέπει να δώσουμε προσοχή στις υπό εξέλιξη νομοθετήσεις λογοκρισίας. Η μεταμοντέρνα αδιαφορία των αφεντικών για τις απόψεις των υπηκόων έχει ξεπεραστεί προ πολλού, αλλά εν τω μεταξύ προστέθηκε στα media και ο εικονικός χωρο/χρόνος του διαδικτύου, του οποίου η ελευθεριακότητα (αν και όχι η σαπίλα) θεωρείται πλέον σκάνδαλο. Ο κωδικός των κρατικών / καπιταλιστικών / καθεστωτικών εκστρατειών είναι γνωστός, λέγεται «fake news», και ουσιαστικά σημαίνει την συγκεντροποίηση της παραπληροφόρησης και του αποπροσανατολισμού, έτσι ώστε να μην χάνει την ισχύ της μέσα σε ωκεανούς «αδέσποτων» τερατολογιών. Επιπλέον να μην χρειάζεται να αντιμωπίζει οποιαδήποτε κριτική που θα την ξεβρακώνει.

Στο ελλαδιστάν το ρημαδογκουβέρνο προχωράει στην αναθώρηση του προηγούμενου νόμου περί «διασποράς ψευδών ειδήσεων». Προφανώς δεν υπάρχει επίσημος ορισμός του τι είναι και πως αποδεικνύεται ή/και ελέγχεται η «αληθινή είδηση» – αρκεί η θέληση της όποιας εξουσίας για να δώσει εγκυρότητα… Ο προηγούμενος νόμος σημάδευε (ο τονισμός δικός μας) όποιον δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις με αποτέλεσμα να προκαλέσει φόβο σε αόριστο αριθμό ανθρώπων ή σε ορισμένο κύκλο ή κατηγορία προσώπων, που αναγκάζονται έτσι να προβούν σε μη προγραμματισμένες πράξεις ή σε ματαίωσή τους, με κίνδυνο να προκληθεί ζημία στην οικονομία, στον τουρισμό ή στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή να διαταραχθούν οι διεθνείς της σχέσεις, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή.

Με δεδομένο ότι «η πρόκληση φόβου σε αόριστο αριθμό ανθρώπων» είναι εντελώς αόριστη τόσο όσο να αρκεί η εμφάνιση 5 ή 10 εγκάθετων και η δήλωσή τους σ’ έναν εισαγγελέα ότι «φοβήθηκαν», καταλαβαίνει κάθε νοήμων άνθρωπος ότι ο νόμος ήθελε να προφυλάξει το μονοπώλιο της μόνης εφικτής, πραγματικής τρομο-κρατίας: της κρατικής.

Η ρημαδοαναβάθμιση πάει την διαφύλαξη της κρατικής τρομοκρατίας ένα βήμα παραπέρα: Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή. Εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του τύπου ή μέσω διαδικτύου, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή εκδότης του μέσου με το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις των προηγούμενων εδαφίων.

Κατ’ αρχήν προστίθεται η «δημόσια υγεία» στο μενού των «απειλούμενων αγαθών» (και αφαιρούνται οι «διεθνείς σχέσεις»…) Τόση υγιεινιστική τρομοεκστρατεία δεν μπορεί να μείνει χωρίς προστασία!!! Το καινούργιο είναι ότι δεν χρειάζεται καν να εμφανιστούν 5 ή 10 εγκάθετοι τρέμοντας απ’ τον φόβο τους (επειδή, για παράδειγμα, είδαν τον περασμένο Δεκέμβρη μια αφίσα που έλεγε «δεν είναι εμβόλια, είναι πλατφόρμες γενετικής τροποποίησης των κυττάρων»…). Αρκεί οι «ψευδείς ειδήσεις να είναι ικανές να προκαλέσουν…» Αυτήν την «ικανότητα» προφανώς θα την διαπιστώσει κάποια «επιτροπή ειδικών» ή, για χάρη ευκολίας και λόγω οποιασδήποτε έκτακτης ανάγκης, ένας εισαγγελέας. Ως εκ τούτου οι συγγραφείς και ο εκδότης μιας μπροσούρας με τίτλο, για παράδειγμα, «Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω απ’ την Ευρώπη, το φάντασμα του κομμουνισμού» έχουν τουλάχιστον 6 μήνες φυλάκιση στην τσέπη τους: πρόκειται για τον ορισμό των “fake news”!!!

Νομιμοποιείται, κατά συνέπεια, η μόνιμη «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» αφού η αφετηρία και το θεμέλιο τέτοιων καταστάσεων (δεν το ξέρετε;) είναι η απαγόρευση οποιασδήποτε αμφισβήτησης των κρατικών / καπιταλιστικών / παρακρατικών «αληθειών».

(φωτογραφία: Χαρακτηριστικό παράδειγμα mainstream «αληθινής είδησης», που δεν φοβίζει κανέναν…)

Comments are closed.