Βλήματα από χαρτί ή οξείδια μετάλλων;

Δευτέρα 17 Σεπτέμβρη. Σήμερα (σύμφωνα με τον αμερικανικό πολεμικό προγραμματισμό) πρόκειται να ανακοινωθεί ο νέος γύρος δασμών κατά κινεζικών εισαγωγών, ύψους 200 δισεκατομυρίων. Είναι άγνωστο αν το ψόφιο κουνάβι θα υπογράψει έξτρα δασμούς 25% ή μόνο 10%, αφήνοντας το υπόλοιπο 15% για αργότερα.

Είναι άγνωστο, επίσης, το πως θα αντιδράσει το Πεκίνο. Φαίνεται ότι υπάρχουν ιδέες για «ποιοτική αντίδραση». Όχι, δηλαδή, δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές στην κίνα αλλά περιορισμούς στις κινεζικές εξαγωγές πρώτων υλών στην αμερικανική βιομηχανία. Οι «σπάνιες γαίες» είναι βαρύ όπλο στα χέρια του κινεζικού καθεστώτος, και μπορεί να γονατίσει για μήνες την homeland αμερικανική βιομηχανία ηλεκτρονικών, αυτοκινήτων, όπλων και πολλών άλλων ειδών. Η κίνα προμηθεύει σήμερα ένα ποσοστό από 85% έως 95% (ανάλογα με το οξείδιο) της παγκόσμιας αγοράς σε σπάνιες γαίες. Για να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές σπάνιων γαιών (αν και όσους βρουν) οι αμερικανικές εταιρείες θα χρειαστούν μήνες· και, εν τω μεταξύ, θα έχουν χάσει τα μερίδιά τους σε μια just in time (παγκόσμια) αγορά.

Θα είχε την πλάκα του αυτό το είδους προ-πολέμου· αν δεν ήταν να πέσει στο κεφάλι μας ο ουρανός και όχι μόνο…

(φωτογραφίες: χρήσιμη απεικόνιση της πανταχού παρουσίας των σπανίων γαιών από το site «απεροπία», που συστήνεται σαν «το πρώτο ελληνικό site περί μετανθρωπισμού»…)

Comments are closed.