Κορέες 2

Παρασκευή 9 Φλεβάρη. Ίσως θεωρηθεί “μικροπολιτική”, αλλά δεν είναι. Μέχρι πριν από 2 βδομάδες ο Abe σκόπευε να απορρίψει την πρόσκληση να παραβρεθεί στην τελετή έναρξης των χειμερινών ολυμπιακών στη Σεούλ. Η πρόφαση (ενδεχομένως και αιτία, ως ένα σημείο) ήταν το ότι ο νοτιοκορεάτης Moon απορρίπτει μια συμφωνία που είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση της Σεούλ με το Τόκιο για το ηθικά (και όχι μόνο) φλέγον ζήτημα των γυναικών σκλάβων του σεξ στη διάρκεια της ιαπωνικής κατοχής στην κορεατική χερσόνησο – μια συμφωνία που είχε καταγγελθεί τότε απ’ την νοτιοκορεατική αντιπολίτευση σαν «κουκούλωμα» της μαζικής σεξιστικής βίας του ιαπωνικού ιμπεριαλισμού.

Φαίνεται όμως ότι η Ουάσιγκτον πίεσε τον Abe να έρθει (σήμερα) στη Σεούλ. Για να μην είναι ο αντιβασιλιάς Pence μόνος του, σ’ ένα σημείο του πλανήτη που τυπικά παραμένει συμμαχικό, αλλά ήδη η Ουάσιγκτον (και το Τόκιο) το «αισθάνονται» σαν λάκο με λιοντάρια.

Ηπα και ιαπωνία έχουν θυμώσει πολύ που η Σεούλ τα βρίσκει με την Πγιονγκγιάνγκ χωρίς να τους ρωτήσει· και που κάλεσε το βορειοκορεατικό καθεστώς να συμμετάσχει, με κάθε επισημότητα, στους ολυμπιακούς. Οι σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές του Abe εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να μποϋκοτάρει τους αγώνες· διότι, το λένε ανοικτά, δεν συμφέρει η κορεατική συμφιλίωση. «Απομακρύνει» την νότια κορέα απ’ τις ηπα…

Γι’ αυτό ο Abe υποστηρίζει, σε συνεννόηση με την Ουάσιγκτον, ότι θα κάνει τα μούτρα κρέας… Της Πγιονγκγιάνγκ και, έμμεσα αλλά καθαρά, της Σεούλ…

(πάνω ο αμερικάνος αντιβασιλιάς Pence και ο Abe χτες στο Τόκιο. Κάτω η πριγκήπισσα Kim Yo-jong, αδελφή του Kim 1, του βορειοκορεάτη βασιλιά.

Το που θα κάτσει ο καθένας, σε τι απόσταση μεταξύ τους, και σε ποια υψομετρική σειρά καθισμάτων, είναι ένας μπελάς του πρωτοκόλου που πρέπει να έχουν λύσει σήμερα οι οργανωτές των αγώνων. Τα έχουν αυτά τα συμβολικά οι άρχοντες.

Αλλά για να μην αφήσει αμφιβολίες ο Moon, απόψε θα δειπνήσει με την Kim Yo-jong· με τον Pence και τον Abe «αύριο – μεθαύριο»…)

Comments are closed.