Συρία

Παρασκευή 9 Φλεβάρη. Η επίσημη εξήγηση του αμερικανικού στρατού στη συρία για τον χθεσινό βομβαρδισμό (με ελικόπτερα) στρατού του Άσαντ ‘n’ friends κοντά στην Deir ez-Zor (με εκτίμηση 100 νεκρών) ήταν ότι «προστάτεψαν φίλιες δυνάμεις» – τους ypg δηλαδή. Όχι, δεν είναι τα αμερικανικά βομβαρδιστικά η «αεροπορία» των ypg· αυτοί είναι το πεζικό της Ουάσιγκτον στη συρία.

Η πραγματική αιτία είναι κάπως διαφορετική: τοπικοί πολέμαρχοι που ελέγχουν μερικά πετρελαιοπήγαδα φαίνεται ότι είχαν κάνει deal με τους φιλοΆσαντ ένοπλους (συμπεριλαμβανόμενων ρώσων μισθοφόρων) να τους παραχωρήσουν τον έλεγχο· πράγμα που θύμωσε διαδοχικά το αμερικανικό πεζικό (τους ypg) και την αμερικανική διοίκηση. Ο βομβαρδισμός δεν φαίνεται να είχε στόχο μόνο τους φιλοΆσαντ ένοπλους αλλά και τους σύριους άραβες ένοπλους που θα έκαναν deal μαζί τους σ’ αυτήν την ευαίσθητη για τα αμερικανικά συμφέροντα ζώνη της συρίας: την ανατολική όχθη του Ευφράτη. Την οποία η Ουάσιγκτον θεωρεί «δική της». Μαφιόζικο στυλ, αλλά έτσι είναι η πραγματικότητα: Εδώ κουμάντο κάνουμε εμείς! Δεν θα κάνετε deal χωρίς την έγκρισή μας!

Οι εκατό νεκροί της επίθεσης στην Deir ez-Zor είναι αμελητέο ζήτημα στο συριακό πεδίο μάχης· έχουν σκοτωθεί χιλιάδες ενόπλων, και ακόμα περισσότερες χιλιάδες αμάχων. Ίσως πιο σημαντικό αποδειχθεί το γεγονός ότι η «τριβή» μεταξύ των δύο πλευρών, του μπλοκ της Αστάνα απ’ τη μια μεριά, και του άξονα Ουάσιγκτον – Τελ Αβίβ – Ριάντ απ’ την άλλη, κρύβεται όλο και λιγότερο: όταν υπάρχουν νεκροί με τέτοιο τρόπο το πράγμα δεν μπορεί να κουκουλωθεί. Δεν περιμένουμε, μεν, μια γραμμική εξέλιξη αυτής της αντιπαράθεσης. Αλλά η μη-γραμμικότητα μπορεί να σημαίνει απότομη κλιμάκωση οποιαδήποτε στιγμή – αντιαμερικανική, μιας και ως τώρα η Ουάσιγκτον θεωρεί εύκολο και ανώδυνο να “καθαρίζει”.

Η επερχόμενη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν – Ρουχανί στην Istanbul είναι λογικό ότι θα ασχοληθεί και μ’ αυτό το ζήτημα… Εν τω μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν τηλεφωνικά χτες να ενισχύσουν την συνεργασία των στρατών τους και των μυστικών υπηρεσιών τους στη συρία…

Comments are closed.