Ανταπόκριση

Πέμπτη 8 Φλεβάρη. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο, καθεστωτικό, λέγεται MIA. Έχει μέσα την καταραμένη για τους εθνικόφρονες λέξη, οπότε μπορούμε να συνεχίσουμε. Απ’ το macedonian information agency λοιπόν, μεταφέρουμε το μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής ανταπόκρισης:

Skopje, 7 Φεβρουαρίου 2018 – Δεν βλέπω κάποια ανάγκη για εμάς να αλλάξουμε το Σύνταγμα, είπε ο πρωθ. Zoran Zaev όταν ρωτήθηκε κατά πόσο η διαδικασία για την επίλυση της διαφοράς για το όνομα περιλαμβάνει την πιθανότητα αλλαγής του Συντάγματος.

«Στις τωρινές συζητήσεις, η απαίτηση για αλλαγή του Συντάγματος είναι μια θέση της Ελλάδας, αλλά εμείς έχουμε την δική μας. Η Μακεδονία άλλαξε το Σύνταγμά της το 1993, ενσωματώνοντας την Τροποποίηση 2 στο Άρθρο 49. Έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα στο να διαγράψουμε τον αλυτρωτισμό. Αυτό που κάνουμε τώρα είναι να αποδείξουμε ότι η Μακεδονία δεν έχει τέτοιες φιλοδοξίες, εδαφικές ή οτιδήποτε άλλο, ότι η Μακεδονία δεν έχει αλυτρωτικές βλέψεις. Η Μακεδονία θέλει να οικοδομήσει φιλία» δήλωσε ο Zaev.

Κάθε λύση για το όνομα, επανέλαβε, πρέπει να διασφαλίζει την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών, δεν υπάρχει δίλημμα σ’ αυτό το θέμα.

«Χτες είπα ότι ένας γεωγραφικός προσδιορισμός μπορεί να γίνει αποδεκτός από την κυβέρνηση. Αυτό βασίζεται στις προσδοκίες μου απ’ την εσωτερική συζήτηση που γίνεται στη Μακεδονία, απ’ τα βήματα που έχουν γίνει, απ’ το πόσο μακρυά μπορούμε να παμε, απ’ τις δυνατότητες εφαρμογής κάθε πιθανής λύσης, κλπ. Εμμένουμε στη θέση μας ότι η αξιοπρέπεια και η ταυτότητα είναι ζωτικά θέματα. Πιστεύω ότι η Μακεδονία μπορεί να βρει μια λύση μέσω ενός συμβιβασμού, με βάση το συμφέρον της προοπτικής να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ» είπε ο Zaev.

Δεν έχει καθόλου άδικο να λέει ο Zaev ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το σύνταγμα, ούτε να εξαφανίσει την μακεδονική εθνότητα και γλώσσα, επειδή οι έλληνες έχουν φαγούρα στα οπίσθιά τους. Η λογική υποδεικνύει, επίσης, ότι γι’ αυτά τα θέματα δεν κάνει ελιγμούς α λα ελληνικά, του είδους λέω αυτό αλλά θα κάνω το αντίθετο.

Αν, λοιπόν, ο ελληνικός «εθνορατσισμός με ανθρώπινο πρόσωπο» όπως εκφράζεται στο ανώτατο επίπεδο απ’ τους φαιορόζ και τον ογκόλιθο υπ.εξ. δεν κάνει γαργάρα τις απαιτήσεις του, μπορεί κάποιος να συμπεράνει ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν ουσιαστικά τελειώσει.

Δεν βιαζόμαστε πάντως. Περιμένουμε… Όλο και κάτι θα φανεί ανάμεσα στα χάπια (της novartis).

(Όπως θα έλεγε και η κεντρική επιτροπή της εθνικοφροσύνης, μέρος της οποίας μοστράρεται στη φωτο – και ευτυχώς που δεν είναι φασίστες, παναΐα τους! – πίσω έχει η Β παρουσία την ουρά!!!)

Comments are closed.