Κορέες 1

Παρασκευή 9 Φλεβάρη. Ο αντιβασιλιάς Pence χθες ήταν στο Τόκιο. Και «άνοιξε την καρδιά του»: Ανακοινώνω σήμερα ότι οι ηπα σύντομα θα γνωστοποιήσουν τον σκληρότερο και πιο επιθετικό γύρο οικονομικών κυρώσεων από ποτέ, σε βάρος της βόρειας κορέας είπε. Και ο σύμμαχος των ηπα ακροδεξιός και μιλιταριστής ιαπώνας πρωθ. Shinzo Abe συμλήρωσε, σαν «δεύτερη φωνή»: Θα συνεχίσουμε να απομονώνουμε τη βόρεια κορέα μέχρις ότου εγκαταλείψει το πυρηνικό και το βαλλιστικό της πρόγραμμα, μία και για πάντα.

Το ότι αυτά δηλώνονται παρά το γεγονός ότι τα αφεντικά των δύο κορεών βρίσκονται σε φανερές (κατά την γνώμη μας και μυστικές) διαπραγματεύσεις εδώ και μήνες (οι φανερές απ’ τις αρχές Γενάρη) σημαίνει ότι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός, νοιώθοντας ότι «κάποιοι» τον περιθωριοποιούν στην ευρύτερη περιοχή, θα προσπαθήσει να γατζωθεί ακόμα περισότερο στην κορεατική χερσόνησο. Έτσι, για παράδειγμα, δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε κάτι σα «ναυτικό αποκλεισμό» της βόρειας κορέας, αν και σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία κάτι τέτοιο θεωρείται πράξη πολέμου.

Υπάρχει ένα «χρονικό παράθυρο» που de facto δημιούργησαν Σεούλ, Πγιονγκγιάνγκ, και οι σύμμαχοί τους (Πεκίνο και Μόσχα): ως τα μέσα Μάρτη, όταν θα τελειώσουν και οι χειμερινοί παρα-ολυμπιακοί. Υπό ομαλές συνθήκες αυτό το διάστημα θα πρέπει να τρέξει υπέρ της «ολυμπιακής εκεχειρίας» και όσων θέλουν να την αξιοποιήσουν επεκτείνοντάς την επ’ αόριστο. Όμως αν πάρουμε τα λόγια του αντιβασιλιά τοις μετρητοίς, ίσως («ίσως» λέμε) η Ουάσιγκτον δεν αντέξει να κρατηθεί μέχρι τότε (διακινδυνεύοντας να βρεθεί προ δυσάρεστων τετελεσμένων από διπλωματική άποψη).

Όσο μακριά κι αν είναι η κορεατική χερσόνησος, αξίζει να έχουμε το νου μας (και) εκεί…

(φωτογραφία: Ο Han Zheng, μέλος του πολιτικού γραφείου του κ.κ. κίνας και ειδικός απεσταλμένος του κινέζου προέδρου Xi Jinping για την κορέα, τα κουβέντιασε χτες (αριστέρα) με τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο Moon Jae-in, στη Σεούλ (δεξιά). Για τι άλλο; Για τις σχέσεις των δύο κρατών, και την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο… Στην κοινή τους δήλωση συμφώνησαν ότι εκεί γίνονται «θετικές αλλαγές». Την Ουάσιγκτον, φυσικά, δεν την ρώτησαν αν αυμφωνεί.

Σήμερα ο Han Zheng θα βρίσκεται στην τελετή έναρξης των αγώνων, σαν εκπρόσωπος του Πεκίνου.)

Comments are closed.