Ελληνο-ισραηλινή φιλία

Πέμπτη 1 Φλεβάρη. Τα όρια της γελοιότητας έχουν γκρεμοτσακιστεί, αλλά μπροστά στους εθνικούς συμβουλισμούς τι σημασία έχει το καραγκιοζιλίκι; Πριν αφήσει την Αθήνα ο ισραηλινός πρόεδρος Rivlin επισκέφτηκε (συνοδεία του ψεκασμένου, ποιου άλλου; – και με πυραυλάκατο φυσικά) “το τόπο που έγινε η ναυμαχία της Σαλαμίνας”!!! Κόσμος και κοσμάκης πλέει εδώ και αιώνες στην περιοχή· την αύρα της “θυσίας” δεν την έπιασε. Αλλά…

Η ιδέα της επίσκεψης, είμαστε σίγουροι, ήταν του ψεκασμένου. Δεν ήταν άλλωστε αυτός, σαν “δεύτερη φορά” υπαμ, στα τέλη του Σεπτέμβρη του 2015, που πήγε με ταρατατζούμ να “τιμήσει τους νεκρούς της πρώτης συμμαχίας που έσπρωξε τους πέρσες πίσω στην ασία και κράτησε ελεύθερη την Ευρώπη”, όπως είχε κορδωθεί;

Το πιάνετε το υπονοούμενο της τωρινής ελληνο-ισραηλινής “τιμής” στη ναυμαχία της Σαλαμίνας; Να σπρώξουμε τους ιρανούς και τους συμμάχους τους πίσω στην ασία – το καταλάβατε;

Τότε, το 2015, όταν ο ψεκασμένος είχε περπατήσει πάνω στις παλέτες για να ρίξει το στεφάνι με φόντο νέες και χλαμύδες και διάφορες σημαίες “συμμαχικών κρατών”, είχε πέσει το γέλιο της αρκούδας.

Τώρα; Τώρα “σοβαρότητα και σεβασμός”. Ήταν και ο υψηλός καλεσμένος άλλωστε. Ο πρώτος πρόεδρος ξένου κράτους που έκανε τέτοια επίσκεψη…. Αααααα…

Και ο ψεκασμένος (ίσως ο MVP του φαιορόζ κυβερνητικού τσούρμου) δεν μάσησε τα λόγια του στον χαιρετισμό του προς τον κυρ Rivlin:

… Τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, τα Υπουργεία Άμυνας, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, με σκληρή δουλειά, έχουν χτίσει έναν άξονα σταθερότητας σε συνεργασία με όλες τις moderate χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Συνεργαζόμαστε προκειμένου να χτίσουμε αυτό τον άξονα σταθερότητας που θα σταματήσει εκείνους που θέλουν να μεταφέρουν στην περιοχή της Μεσογείου, αλλά και στη Δύση φαινόμενα όπως αυτά της τρομοκρατίας και του φονταμενταλισμού.

Ιδιαίτερα το Πολεμικό Ναυτικό πρέπει να χτίσει αυτόν τον άξονα ασφάλειας στη Μεσόγειο, προκειμένου να διασφαλίσει την ελεύθερη διακίνηση της ενέργειας που είναι πολύ σημαντική για όλη τη Δύση.

Επίσης, η ευαίσθητη περιοχή μεταξύ των χωρών μας, από το Ισραήλ στο Σουέζ, στην Κύπρο, στη Μάλτα και στην Κρήτη, είναι μια περιοχή που γίνεται η μεγαλύτερη διακίνηση ναρκωτικών, όπλων, παράνομου πετρελαίου που χρηματοδοτεί την τρομοκρατία.

Η διασφάλιση αυτών των θαλάσσιων δρόμων δεν αφορά μόνο τους δύο λαούς μας, αλλά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Μέσης Ανατολής και των χωρών της Μεσογείου.

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε βρισκόμαστε στο ιστορικό μέρος της Σαλαμίνας, όπως και εσείς προαναφέρατε.

Εδώ, ένας μικρός στόλος αποτελούμενος από περίπου 300 καράβια σταμάτησε εκατοντάδες χρόνια π.Χ. έναν στόλο με 1200 καράβια που προσπαθούσε να διεισδύσει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά να καταλάβει τη Δύση.

Και το κατάφερε. Και αυτός ήταν πάντα ο ρόλος της Ελλάδας λόγω της γεωπολιτικής της θέσης.

Αυτή η ισχυρή γεωπολιτική θέση, τώρα σε συνεργασία με το Ισραήλ και με τις άλλες χώρες, που αποτελούν χώρες σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής, πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα βοηθήσει, ανοίγοντας νέους ενεργειακούς δρόμους με την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου της χώρας μας, να οδηγηθεί η πατρίδα μας σε μια καινούργια εποχή, μια εποχή που ο ελληνικός λαός θα ζήσει καλύτερες ημέρες.

Μια παλιά κουβέντα λέει «από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια». Πρέπει να προστεθεί «και από ψεκασμένο» – αρκεί να μπορείς να μεταφράσεις τα λόγια του.

Απ’ την άλλη μεριά: τα έχετε διαβάσει αυτά κάπου εδώ, έγκαιρα· έτσι δεν είναι;

(φωτογραφίες. Πάνω: ο κύριος Πάνος το 2015, κάπου στη Σαλαμίνα. Θα μπορούσε να ετοιμάζεται να φτύσει τη θάλασσα ή να βρει τα κλειδιά που έπεσαν απ’ το τσεπάκι του μαγιό του, αλλά όχι! Αποδίδει τιμές στους ηρωϊκά πεσόντες πριν 2495 χρόνια….

Κάτω: ο ψεκασμένος βελτίωσε το image του αφού, άλλωστε, έχει να ξεναγήσει έναν υψηλό καλεσμένο. Να τον ξεναγήσει σε τι; Στη θάλασσα των ηρωϊκά πεσόντων πριν 2497 χρόνια….

Στα 2495 χρόνια χαρακτηρίζεσαι καραγκιόζης – που είσαι. Στα 2497 ασκείς υπεύθυνη πολιτική· και ο σύμμαχός σου το ίδιο… Κυρίως όμως: εκφράζεις μια ιδέα περί θάλασσας ως να είναι ξηρά. Θυμηθείτε το… )

Comments are closed.