«Αναθεωρητές»

Πέμπτη 1 Φλεβάρη. Υπό το πρίσμα της ελληνο-ισραηλινής φιλίας και θερμότητας, που εκδηλώνεται με τρόπο όλο και πιο χοντροκομμένο, να η χρησιμότητα της απεριόριστης ελληνικής εχθρότητας στο Βερολίνο που καθόλου τυχαία καλλιεργήθηκε τα χρόνια των “αγανακτισμένων”: μιλώντας στο Τελ Αβίβ ο γερμανός υπ.εξ. Gabriel «τα έχωσε» στο ισραήλ:

… Σαν φίλοι και σύμμαχοι θα θέλαμε να ξέρουμε αν το Ισραήλ δεν στηρίζει πια μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων στη σύγκρουση με τους παλαιστίνιους… Ποια είναι ακριβώς η στρατηγική του Ισραήλ; Είστε έτοιμοι να πληρώσετε το τίμημα μιας διαρκούς κατοχής και σύγκρουσης, ένα τίμημα που θα αυξάνεται όσο δεν υπάρχει ελπίδα αυτοπροσδιορισμού απ’ την παλαιστινιακή πλευρά; – ρώτησε ο γερμανός υπ.εξ. τον Netanyahou, «στα μούτρα».

Τον περασμένο Απρίλη ο Netanyahou είχε ακυρώσει ένα ανάλογο ταξίδι του Gabriel, επειδή θα συναντούσε ισραηλινές αντι-μιλιταριστικές και ειρηνιστικές οργανώσεις. Πιο «δημοκρατία» δεν γίνεται!!! Αυτή τη φορά ο γερμανός υπ.εξ. «προσάρμοσε» τις επαφές του· όχι, όμως, και την εξωτερική πολιτική που υπηρετεί στην άκρη της Μεσογείου: η γερμανία (και κάμποσα ακόμα ευρωπαϊκά κράτη) δεν φαίνονται ως τώρα διατεθειμένα να στηρίξουν τις επιθετικές εκφράσεις της γεωπολιτικής παρακμής του χωροφύλακα της μέσης Ανατολής.

Η αντίθεση με την στάση της Αθήνας είναι χτυπητή –και θα γίνει ακόμα πιο έντονη στο κοντινό μέλλον. Αν και, ελλείψει «κοινής εξωτερικής πολιτικής» της ε.ε., το ελληνικό κράτος / παρακράτος έχει το περιθώριο απ’ την μια να συμμετέχει, για παράδειγμα, στην ε.ε.δικη καταδίκη της ανακήρυξης της Ιερουσαλήμ / al Quds σαν πρωτεύουσας του ισραήλ και, ταυτόχρονα, απ’ την άλλη, να οργανώνει με το Τελ Αβίβ την «περικύκλωση της ανατολικής Μεσογείου». Είναι προφανές ότι οι σύμμαχοι (το Τελ Αβίβ και η Ουάσιγκτον) δείχνουν κατανόηση, και εστιάζουν στα ουσιαστικά.

Σε κάθε περίπτωση ο ψεκασμένος «γάτος», σαν υπ.αμ., δείχνει περισσότερα απ’ όσα θα ήθελε να παραδεχτεί ο αντ’ αυτού Ν. Παππάς σαν παρασημοφορημένος απ’ τον ισραηλινό πρόεδρο: ελληνικός + ισραηλινός ιμπεριαλισμός l.f.e.!!!

«Καρδούλες»… Με φρεγάτες, δίπλα σε (αμερικανικά) αεροπλανοφόρα….

Comments are closed.