Επαναστατο-μνημόσυνα

Κυριακή 26 Μάρτη. Σωστές οι ιστορικές επισημάνσεις της προκήρυξης των εκπαιδευτικών του πα.με. σε ότι αφορά το ερώτημα (που οι ίδιοι θέτουν) “είμασταν όλοι μαζί εναντίον των τούρκων;” Μόνο που δεν μπορούν (ή δεν θέλουν) να ξεφύγουν ούτε οι ίδιοι από μια συγκεκριμένη ιδεολογική προσέγγιση. Ισχύει κι εδώ το ότι “οι μισές αλήθειες είναι ολόκληρα ψέμματα”.

Για την οικονομία ενός μικρού κειμένου που απευθύνεται “διαφωτιστικά” σε ανηλίκους που τρώνε με τον κιλό την καθεστωτική (ιστορική) εθνικιστική προπαγάνδα υπάρχουν σημαντικότερα απ’ τις δολοφονίες επαναστατών απ’ τα ελληνικά αφεντικά της εποχής, που έγιναν βέβαια.

Ένα απ’ αυτά τα σημαντικότερα είναι το ότι η επανάσταση ηττήθηκε (στρατιωτικά και όχι μόνο) και ότι το νέο ελληνικό κράτος φτιάχτηκε σαν “προτεκτοράτο” (αγαπημένη καταγγελία της ελληνικής αριστεράς… για άλλους…) των τότε “μεγάλων δυνάμεων” – εναντίον της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Που σημαίνει ότι φτιάχτηκε χωρίς εντόπια αστική τάξη, σαν υπο-προϊόν του τότε ιμπεριαλισμού και των ορέξεών του στην ανατολική Μεσόγειο. Με ό,τι αυτό σήμαινε για την εδαφική εξέλιξη, τον θεσμικό πρωτογονισμό του, αλλά και την μεταγενέστερη χειραφέτηση και τις δικές του ιμπεριαλιστικές ορέξεις, επιτυχίες και αποτυχίες.

Οπωσδήποτε έχει μικρή σημασία το πως αναλύεται η “επανάσταση του ‘21”. Έχει μεγαλύτερη το πόσα κρύβονται γι’ αυτήν. Το σοβαρό όμως είναι να μπορεί κανείς να εξηγήσει το πως και γιατί μετά από σχεδόν δύο αιώνες εξακολουθούν να κάνουν κουμάντο “οι πρόκριτοι και οι εκκλησιαστικές αρχές”. Με τους διεθνείς συμμάχους τους και τους ντόπιους λακέδες τους. Και πάντως όχι κάποια αυθεντική “αστική τάξη”, με την ανάλογη ιδεολογία και την θεσμική συγκρότηση.

Όχι τίποτα άλλο, αλλά σύμφωνα με το (παλιό;) κομμουνιστικό manual θα έπρεπε πρώτα να γίνει και να νικήσει μια αστική επανάσταση, να εδραιωθεί· και ύστερα να ξεσπάσει και να νικήσει η προλεταριακή.

Πράγμα που αν ισχύει ακόμα σημαίνει ότι οι «ευρωπαϊκές αξίες» (τις οποίες πιο σωστά θα ονόμαζε κανείς «αξίες» που διαμορφώθηκαν σαν κυρίαρχες στην ευρώπη απ’ τον ταξικό ανταγωνισμό 2 αιώνων – και 3 παγκόσμιους πολέμους) δεν είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί στο υπάρχον λούμπεν ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα…

Συμβαίνουν πολύ χειρότερα: οι σύγχρονες «ελληνικές αξίες»…

Comments are closed.