Brics 2

Οι δύο γιγαντο-οθόνες με την ανεγκέφαλη αλεπού, είναι μόνο συμβολικές: ο Putin συμμετείχε στη σύνοδο από μακριά – από κοντά ήταν ο Lavrov.

Δευτέρα 28 Αυγούστου>> Όταν το 2022 τα δυτικά αφεντικά θεώρησαν ότι βρήκαν την ευκαιρία να εξαπολύσουν ένα μπαράζ «οικονομικών τιμωριών» κατά της Μόσχας (κλιμακώνοντας «κυρώσεις» που είχαν αρχίσει να επιβάλουν απ’ τις αρχές του 21ου αιώνα με κάθε ευκαιρία…) νόμιζαν ότι θα γονατίσουν / διαλύσουν τον έναν απ’ τους τρεις πυρηνικούς συνεταίρους των brics, ώστε να «περιποιηθούν» στη συνέχεια τον δεύτερον… Νόμιζαν…

Εκείνο που πέτυχαν ήταν το ακριβώς αντίθετο: επιτάχυναν τις φυγόκεντρες τάσεις στην «παγκόσμια τάξη» του 1990 – 2000! Το project brics αντί να αδυνατίσει έγινε ελκυστικό για όλο και μεγαλύτερο μέρος των καπιταλιστικών κρατών του πλανήτη – εκτός δύσης φυσικά – το οποίο συνυπολογίζει πως ούτε στρατιωτικά (: νατο) μπορεί να επιβληθεί πια η ηγεμονία της δύσης, βλέποντας το τι συμβαίνει (και) στο ουκρανικό πεδίο μάχης.

Κι έτσι, στην πρόσφατη (22 – 25 Αυγούστου) σύνοδο των βασικών μελών / κρατών στο Γιοχάνεσμπουργκ, τα 5 μέλη έγιναν 11! Με την είσοδο στον συνεταιρισμό των: αργεντινή, αίγυπτος, αιθιοπία, ιράν, σαουδική αραβία και ενωμένα αραβικά εμιράτα… Ενώ αναμένονται του χρόνου κι άλλες προσχωρήσεις: οι αιτήσεις είναι πολλές!

Δεν πρόκειται για γκαλερί δημοκρατιών, όχι! Αλλά δεν υπάρχουν πλέον δημοκρατίες, ούτε στη δύση: μόνο ολιγαρχίες, όλο και περισσότερο επιθετικές, αυταρχικές, πολεμοκάπηλες. Πρόκειται για συγκέντρωση καπιταλιστικών κρατών των οποίων τα συμφέροντα στην αφετηρία της 4ης βιομηχανικής επανάστασης ΔΕΝ εξυπηρετούνται πια από τον υπό δυτικό έλεγχο χρηματοπιστωτισμό και τα καλούδια του (την δυτική εκδοχή της λεγόμενης «παγκοσμιοποίησης»), αλλά με παραγωγή εμπορευμάτων, ακόμα κι αν πρόκειται για πρώτες ύλες.

Πρόκειται για σύγκρουση / αναμέτρηση δύο διαφορετικών καπιταλιστικών εκδοχών, με την μία («το χρήμα γεννάει χρήμα») σ’ όλες τις μορφές της να χάνει διαρκώς έδαφος, μεταφορικά και κυριολεκτικά, και την άλλη («η παραγωγή είναι η αξία») να κερδίζει.

Τι σημαίνουν αυτά;

Κατ’ αρχήν, για να το ξεκαθαρίσουμε: αν η λέξη «παγκοσμιοποίηση» έχει πραγματικό νόημα, τότε αυτό είναι δομικά σύμφυτο με τον καπιταλισμό σα σύστημα! Πολλοί, πάρα πολλοί, το έχουν ξεχάσει ή αδιαφορούν λόγω της γενικής αποβλάκωσης. Αλλά όταν εκείνοι οι πρώτοι σοσιαλιστές, κάπου στον 19ο αιώνα, διακήρυσσαν προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε! αυτό ακριβώς ήξεραν καλά. Ότι το προλεταριάτο (που δημιουργείται απ’ τον καπιταλισμό) είναι τόσο παγκόσμιο όσο και ο «δημιουργός» του!

Εκείνο λοιπόν που βρίσκεται σε εξέλιξη, μια εντελώς συγκρουσιακή ενδοκαπιταλιστικά εξέλιξη, είναι


Πρόσβαση μόνο για τα μέλη του δικτύου υποστήριξης…

Αν είστε μέλος κάντε login εδώ.
Αν θέλετε να γίνετε μέλος, στείλτε email (sarajevomail@gmail.com) για την απαραίτητη συνεννόηση.

Comments are closed.