Brics 1

Δευτέρα 28 Αυγούστου>> Το ελληνικό κράτος / παρακράτος / κεφάλαιο μπορεί να παριστάνει το αδιάφορο… αλλά οι βασικοί σύμμαχοί του ανησυχούν όλο και περισσότερο. Το ελληνικό κράτος / παρακράτος / κεφάλαιο μπορεί επίσης να ονομάζει «υβριδικό πόλεμο» δασικές φωτιές που δεν μπορεί να σβήσει… αλλά η πολιτική / γεωπολιτική / γεωοικονομική διάσταση του 4ου παγκόσμιου πολέμου (διάσταση που φωτίζει με διαφορετικό τρόπο την γελοιότητα της τρυφερότητας με το φασιστικό καθεστώς του Κιέβου…), «υβριδική» ή όχι, γίνεται όλο και πιο απειλητική – για τα δυτικά αφεντικά, τα κράτη τους, τους καπιταλισμούς τους.

Πρώτα απ’ όλα μια εξήγηση για τους αρχάριους. BRICS είναι τα λατινικά αρχικά των καπιταλιστικών κρατών βραζιλία, ρωσία, ινδία, κίνα και νότια αφρική. Μετά από προπαρασκευαστικές κινήσεις, οι πρωτοκλασσάτες πολιτικές βιτρίνες των 4 πρώτων εγκαινίασαν τον Ιούνη του 2009 ένα είδος (πολιτικο)οικονομικού συνεταιρισμού / κοινοπραξίας για τον συντονισμό των οικονομικών σχέσεων μεταξύ τους και, επιπλέον, για την διαμόρφωση ενός καινούργιου «κέντρου» θεσμών και ενεργειών με παγκόσμια ακτινοβολία και (ενδιάμενο στόχο) την παράκαμψη της δολαριοκρατούμενους παγκόσμιας «οικονομίας». Στα τέλη του 2010 εντάχτηκε και η νότια αφρική, οπότε το ως τότε bric έγινε brics. Τα ως τώρα επιτεύγματά τους τους δεν είναι αμελητέα, αν τα δει κάποιος απ’ την σκοπιά της όξυνσης των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών του 21ου αιώνα. Το 2015 εγκαινίασαν την «νέα αναπτυξιακή τράπεζα» (new development bank), με αρχικούς μετόχους τις κεντρικές τράπεζες των 5 κρατών, και σκοπό την δανειοδότηση έργων υποδομής στον «καπιταλιστικό νότο» (ασία, αφρική, λατινική αμερική) χωρίς πολιτικές προϋποθέσεις και όρους: project σαφώς αντίπαλο με τα δυτικά δντ/παγκόσμια τράπεζα. Και πάλι το 2015 διαμόρφωσαν ένα πλαίσιο αλληλοϋποστήριξης των εθνικών νομισμάτων τους: συμφωνία σαφώς αντίπαλη προς το δντ. Εν τέλει, εκείνη την ίδια χρονιά, άρχισαν την τεχνική συζήτηση για την χρήση των εθνικών νομισμάτων στις μεταξύ τους συναλλαγές: κίνηση σαφώς αντίπαλη προς το δυτικοκρατούμενο swift…

Με δυο λόγια οι brics, χωρίς να είναι στρατιωτική συμμαχία, είναι μια ιδιαίτερη σοβαρή αιχμή-του-δόρατος για την καταστροφή (ή, έστω, τον σημαντικό περιορισμό) της αμερικανικής (και δυτικής) καπιταλιστικής κυριαρχίας στον πλανήτη. Όχι αντικαπιταλιστική αιχμή! Καπιταλιστικότατη – αλλά από διαφορετικά αφεντικά.

Comments are closed.