The other capos

Δευτέρα 11 Απρίλη>> Αν ήταν για κάτι διεθνώς γνωστό το ουκρανικό καθεστώς ως τις αρχές του 2022 δεν ήταν ούτε το κρατικό και παρακρατικό φασισταριό του ούτε ο 8χρονος πόλεμος στο Donbass. Η ουκρανία είναι παγκόσμιο κέντρο εμπορίου βρεφών∙ ή, για να το πούμε όσο κομψά επιτρέπει η επίσημη ορολογία, παγκόσμιο κέντρο παρένθετης μητρότητας. Νοικιασμένες μήτρες είναι ένας ακριβής και σύντομος όρος. Στο Κίεβο βρίσκεται το μεγαλύτερο στον κόσμο «κέντρο ανθρώπινης αναπαραγωγής»: η εταιρεία BioTexCom Centre (for Human Reproduction).

Το εμπόριο νοικιασμένων μητρών ανθεί εκεί που οι ταξικές αντιθέσεις είναι πολωμένες, και ο ουκρανικός καπιταλισμός είναι ακριβώς μια τέτοια περίπτωση. Ο αριθμός των ουκρανών γυναικών που αναγκάζονται να μείνουν έγκυες με τεχνητή γονιμοποίηση για λογαριασμό «πελατών» απ’ όλο τον κόσμο, κυρίως όμως απ’ την ευρώπη, την βόρεια αμερική και την ανατολική ασία (ιαπωνία, νότια κορέα), είναι άγνωστος εφόσον το σχετικό εμπόριο στην ουκρανία είναι νόμιμο μεν αλλά και εντελώς ανεξέλεγκτο. Υπολογίζονται πάντως σε «πολλές χιλιάδες» κάθε χρόνο. Η ουκρανή επίτροπος για τα δικαιώματα των παιδιών (υπάρχει και τέτοια υπηρεσία…) Mykola Kuleba η οποία (στα λόγια) επεδίωκε την απαγόρευση της παρένθετης μητρότητας, είχε δηλώσει κάποια στιγμή το 2020:

… Η ουκρανία είναι ένα online διεθνές κατάστημα παιδιών. Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των παιδιών που η ουκρανία ‘παράγει’ μ’ αυτόν τον τρόπο. Αλλά αυτό σημαίνει επίσης και την ανεξέλεγκτη πώληση ουκρανικών μωρών διεθνώς…

Πράγματι, υπάρχουν και πελάτες που δεν θέλουν να περιμένουν επί μήνες∙ θέλουν ένα μωρό και το θέλουν ετοιμοπαράδοτο… (Αυτός είναι ένας έξτρα κλάδος του διεθνούς σωματεμπορίου). Με βασικό μηνιάτικο κάτι παραπάνω από 200 ευρώ (που συχνά, ειδικά στην ουκρανική επαρχία, είναι «μάξιμουμ» μισθός…) τα μεταξύ 8.000 και 9.000 ευρώ που «προσφέρονται» για 9 μήνες εγκυμοσύνης είναι τεράστιο ποσό. Άλλες 35.000 έως 60.000 χιλιάδες ευρώ παίρνουν τα «κέντρα τεχνητής γονιμοποίησης» και όλοι οι ενδιάμεσοι (μαιευτήρια, κλπ).

Το τιμολόγιο της BioTexCom για την «στάνταρ διαδικασία» (απόσπαση σπερματοζωαρίων και  ‘μητρικών’ ωαρίων – μετά από ορμονοθεραπεία -, in vitro γονιμοποίηση, εμφύτευση, παρακολούθηση) είναι 40.000 ευρώ, που πάει στις 50.000 αν υπάρχει «επιλογή φύλου» και ανεβαίνει αν χρειαστούν περισσότερες της μίας εμφυτεύσεις. Η BioTexCom είναι η πιο διάσημη παγκόσμια σ’ αυτή τη δουλειά, αλλά όχι η μοναδική. Τουλάχιστον άλλες 50 εταιρείες βγάζουν λεφτά μ’ αυτόν τον τρόπο. Κι αυτές είναι οι, κατά κάποιον τρόπο, «επίσημες» – άγνωστο πόσες «ανεπίσημες προσκλήσεις ενδιαφέροντος» γίνονται τελικά συμβόλαια.

Ο πόλεμος του τελευταίου 1,5 μήνα έχει δυσκολέψει τις «παραλαβές νεογνών» απ’ τους πρωτοκοσμικούς πελάτες. Υπάρχει αβεβαιότητα στην «άφιξη του πελαργού» με δεδομένο ότι τα drones καταρρίπτονται… Το γεγονός ότι την «ασφάλεια» των μωρών που γεννιούνται μεν αλλά εκείνοι που τα έχουν παραγγείλει δυσκολεύονται να τα παραλάβουν την έχουν αναλάβει φασίστες δεν θα πρέπει να προκαλεί εντύπωση: μια ακόμα μπίζνα.

Το “τάγμα Karpatska Sich” που με υπερηφάνεια διαφημίζει η ίδια η BioTexCom στο site της σαν security των «αδιάθετων μωρών / εμπορευμάτων» (παράγραφος τονισμένη με κίτρινο επάνω) είναι μία απ’ τις πολλές φασιστικές ουκρανικές παραστρατιωτικές οργανώσεις, με καταγωγή (τι άλλο;) τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, στενές σχέσεις με τα «τάγματα του Azov», κλπ κλπ. Οπωσδήποτε η τιμή για την τελική παραλαβή έχει ανέβει (ίσως υπάρχει κι εδώ κάποιος «πληθωρισμός»…) καθώς υπάρχουν «έκτακτα έξοδα φύλαξης και διατροφής» των μωρών. Απ’ την άλλη μεριά αρκετές «δανεικές μήτρες» πιέζονται απ’ τους πελάτες και τους ενδιάμεσους να μετακομίσουν και να γεννήσουν στην πολωνία, για να είναι πιο εύκολη η παράδοση/παραλαβή.

Ελάχιστα κράτη έχουν νομιμοποιήσει τις ενοικιαζόμενες μήτρες και μέσω αυτής της νομιμοποίησης το εμπόριο βρεφών. Η παγκόσμια αγορά υπολογίζεται στα 5 δισεκατομύρια ευρώ, αλλά αυτό είναι ένα ποσό κατ’ εκτίμηση. Το ουκρανικό καθεστώς (οι γυναίκες υποτελείς του) θεωρείται το παγκόσμιο εργοστάσιο μωρών – και για να συνεχίσει να «δουλεύει» αποφέροντας τρελά κέρδη στους «επιχειρηματίες» του είδους είναι απαραίτητη όχι μόνο η εύνοια του νόμου αλλά και η μαζική φτώχια.

Όποιος αναρωτιέται αν το ουκρανικό φασισταριό εξυπηρετεί κάποιους πέρα απ’ την Ουάσιγκτον, το Λονδίνο (και το Παρίσι…), έχει την απάντηση.

Comments are closed.