Ουκρανία 1

Δευτέρα 24 Γενάρη>> Αν ευσταθεί ο όρος «νεύρωση» για την ιμπεριαλιστική πολιτική των δυτικών κρατών, κυρίως του Joνυσταλεάν και του Λονδίνου, τότε το «ουκρανικό πρόβλημα» είναι η ακριβής εκδήλωσή της. Εδώ και πάνω από 2 μήνες οι δυτικές «προβλέψεις», είτε απ’ τα στόματα υψηλόβαθμων αξιωματούχων είτε απ’ τους καθεστωτικούς δημαγωγούς, είναι ο Putin θα εισβάλει στην ουκρανία. Σήμερα θα εισβάλει, αύριο θα εισβάλει, τον Νοέμβρη θα εισβάλει, τον Δεκέμβρη θα εισβάλει, τον Γενάρη θα εισβάλει… Αλλά «δεν». Η τελευταία νευρωσική «σοφία» είναι: αααα, δεν θα εισβάλει τώρα επειδή ο αυτοκράτορας Xi του ζήτησε να μην χαλάσει τους χειμερινούς ολυμπιακούς…. Οπότε θα εισβάλει μετά…

Κι ο καιρός περνάει, με «φόρτωμα» του ουκρανικού εδάφους με δυτικά όπλα, «συμβούλους» και «εκπαιδευτές» που θα ήταν εντελώς άχρηστα και άχρηστοι αν ήταν να γίνει το κακό… Το ρωσικό καθεστώς δεν ενδιαφέρεται για την ουκρανική επικράτεια, ειδικά απ’ την στιγμή που ενσωμάτωσε την όντως στρατηγικά κρίσιμη χερσόνησο της Κριμαίας. Εκείνο που ενδιαφέρει την Μόσχα είναι να μην γίνει το Κίεβο προκεχωρημένο φυλάκιο του νατο, δηλαδή της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου. (Το ίδιο ενδιαφέρει και την Άγκυρα και το Πεκίνο – χωρίς να το φωνάζουν).

Αν η ανεγκέφαλη αλεπού ενδιαφερόταν να «κατακτήσει» την ουκρανία δεν θα περίμενε το 2022. Θα το έκανε τον Φλεβάρη του 2014, μετά την προβοκατόρικη σφαγή στην πλατεία Maidan και το πραξικόπημα κατά του τότε προέδρου Victor Yanukovysh. O Yanukovysh θεωρούνταν «φιλορώσος», ήταν εκλεγμένος, και θα είχε κάθε δικαίωμα να ζητήσει την στρατιωτική βοήθεια της Μόσχας για να αντιμετωπίσει τους πραξικοπηματίες. Ούτε αυτός το έκανε, ούτε η Μόσχα του το επέβαλε, αν και είχε αρκετούς λόγους (πρώτα την Κριμαία και ύστερα τους ρωσόφωνους του Donetsk και όχι μόνο): έτσι η ουκρανία κύλησε σ’ αυτό που είναι τώρα. Κάτω απ’ την μύτη της Μόσχας.


Πρόσβαση μόνο για τα μέλη του δικτύου υποστήριξης…

Αν είστε μέλος κάντε login εδώ.
Αν θέλετε να γίνετε μέλος, στείλτε email (sarajevomail@gmail.com) για την απαραίτητη συνεννόηση.

Comments are closed.