Το «άλμα» (2)…

Δευτέρα 22 Νοέμβρη>> Η μαζική παραγωγή λιπασμάτων είναι βασικό κομμάτι του πετροχημικού κύκλου – αυτό το ξέρουν όσοι ασχολούνται στα σοβαρά με την αντικαπιταλιστική κριτική. Τώρα πρέπει να μάθουμε το πως η αναδιάρθρωση του «ενεργειακού μοντέλου», η «Αλλαγή Καπιταλιστικού Παραδείγματος» (χαϊδευτικά: 4η βιομηχανική επανάσταση…), περνάει – θα περάσει… – απ’ το στομάχι εκατοντάδων εκατομυρίων υποτελών, σαν «κρίση τροφίμων»! Έπρεπε να το περιμένουμε, έτσι δεν είναι;

Θα το έχετε διαβάσει ήδη σε πρόσφατες αναφορές της ασταμάτητης μηχανής: μια τέτοια «κρίση τροφίμων» είναι ευπρόσδεκτη απ’ τα αφεντικά του βιο-πληροφορικο-ασφαλίτικου συμπλέγματος. Δεν είναι μόνο το «συνθετικό κρέας» που … ψήνεται. Είναι και όλα τα γενετικά μεταλλαγμένα φυτά που περιμένουν τόσο την ευρωπαϊκή αγορά όσο και τις καλλιέργιες των κοινωνιών του καπιταλιστικού νότου των οποίων οι αγρότες έχουν αντισταθεί μαχητικά επί δεκαετίες στις βιομηχανίες των GMO, τύπου monsanto (αγορασμένη πλέον απ’ την γερμανική bayer… ξέρετε, την ίδια bayer που ο ceo της πανηγύριζε με την εξαπάτηση των υπηκόων για τις πλατφόρμες)…

Χωρίς αμφιβολίες οι “κοινωνικά υπεύθυνες” ποικιλίες θα είναι βιοτεχνολογικά «αναβαθμισμένες», meta-ρύζι, meta-στάρι και, τι σύμπτωση!, μεταξύ των προσόντων τους θα είναι και οι μικρότερες ανάγκες σε λιπάσματα… Και θα λύσουν (φυσικά…) το πρόβλημα της πείνας στον πλανήτη όπως πάντα σύμφωνα με το μάρκετιγκ δεκαετιών … Μόνο που αυτοί οι τριτοκοσμικοί αγρότες θα χάσουν την γη τους, το νερό, τον αέρα, τις σχέσεις, την κουλτούρα τους εν τω μεταξύ… Απεριόριστος ανθρωπισμός!!! Όπως πάντα στην ιστορία των λευκών. (Αν και τώρα είναι αμφίβολο αν θα τα καταφέρουν με την ευκολία που έμαθαν στο παρελθόν…)

Είναι απλά «ευπρόσδεκτη» μια τέτοια «κρίση τροφίμων»; Ή μήπως προκαλείται τεχνητά; Το ίδιο ερώτημα γεννήθηκε με την τρομοδιαχείριση του τσαχπίνη. «Άρπαξαν την ευκαιρία» τα αφεντικά ή την κατασκεύασαν αν όχι εξ αρχής σίγουρα αμέσως μετά; (Έλα ντε: χέζουν οι αρκούδες στο δάσος;)

Πριν προλάβουν τα διάφορα τσακάλια να μας κατηγορήσουν (ξανά και βολικά) για «συνωμοσιολόγους» και «ψέκα» ερευνούμε την μετοχική σύνθεση των μεγάλων δυτικών παραγωγών λιπασμάτων, δηλαδή την ιδιοκτησία τους. Καμμία έκπληξη, λοιπόν, που οι μεγαλύτεροι μέτοχοι των CF Industries είναι η Vanguard και η BlackRock… Δύο απ’ τις πιο διάσημες (αμερικανικές) εταιρείες «επενδύσεων κεφαλαίου» που θα τις βρει κανείς σαν μετόχους σ’ όλους τους στρατηγικούς τομείς… Θα τις βρει οπωσδήποτε και στις μεγάλες φαρμακομαφίες!

Είναι δύο απ’ τις εκφάνσεις εκείνου που σαν αυτόνομοι εργάτες ονομάζουμε «συλλογικό κεφάλαιο». Αν δεν είναι αυτές οι μορφές «συλλογικού καπιταλισμού», «συλλογικών αφεντικών», που σχεδιάζουν και προσπαθούν να επιβάλλουν την «μετάβαση» στην 4η βιομηχανική επανάσταση και, οπωσδήποτε, τους όρους με τους οποίους θα γίνει, τότε ποιος είναι; Εσείς; Εμείς; Η BlackRock, για παράδειγμα, είναι το μεγαλύτερο δυτικό «επενδυτικό σχήμα» στον πλανήτη, με περιουσιολόγιο 9 τρισεκατομυρίων δολαρίων, με μετοχές και πόστα σε εκατοντάδες εταιρείες. Λέτε ότι οι ceo και οι μεγαλύτεροι μέτοχοί της δεν μπορούν (ή δεν επιδιώκουν) να κουνήσουν κατά τα συμφέροντά τους τα πιόνια, είτε πρόκειται για καπιταλιστικούς κλάδους είτε, δυστυχώς, για αιχμάλωτους πληθυσμούς;

Τίποτα συνωμοτικό απ’ την μεριά των αφεντικών! Όπως μάθαμε (;) καλά απ’ τις αρχές του 2020 με την υγιεινιστική τρομοεκστρατεία, αυτές οι μεταβάσεις δεν γίνονται «ομαλά», γλυκά και όμορφα… Γίνονται βίαια, μέσα από «κρίσεις» και «έκτακτες ανάγκες», επιστρατεύοντας απ’ την μια μεριά ολοκληρωτικές πρακτικές της πολιτικής εξουσίας και απ’ την άλλη φόβους, απειλές, εκβιασμούς, πόνο, αίμα, στερήσεις… Η ριζική αναδιάρθρωση της αγρο-κτηνοτροφικής παραγωγής προς βιο-τεχνολογικές διαδικασίες (που, φυσικά, θα είναι υπό τον έλεγχο ενός σχετικά μικρού αριθμού εταιρικών δικτύων…) περιλαμβάνεται ήδη στη θρυλική «Agenda 2030» του … οηε! Και απ’ την άλλη μεριά το «κυνήγι-του-μεθανίου-όπου-κι-αν-εντοπίζεται» είναι διακηρυγμένο όνειρο ζωής προσωπικοτήτων όπως η κυρία Ursula von der Leyen – δηλαδή των αφεντικών που εκπροσωπεί – και μάλιστα ως το 2030… Μπορεί οι χρονολογίες να μετατεθούν, συμβαίνει αυτό με τις φιλόδοξες εκστρατείες τέτοιας κλίμακας. Αλλά οι στόχοι έχουν διακηρυχτεί∙ έχουν «γραφτεί στην πέτρα».

Όποιοι νομίζουν ότι η αντιμετώπιση της “κλιματικής αλλαγής” θα είναι ραντεβού με τους ήχους του δάσους πλανώνται πλάνην οικτράν! 

Ναι, υπάρχει σε εξέλιξη κλιματική αλλαγή: παγώνουν το παρελθόν βάζοντας φωτιά στο παρόν και στο μέλλον!

Comments are closed.