Μαθήματα λογοτεχνίας – και προπαγάνδας

Κυριακή 7 Φλεβάρη. Βασίζεται στην τεχνολογία της μέγιστης και αιφνιδιαστικής εγγύτητας (μοτέρ εκατοντάδων ίππων). Ο επικεφαλής της ομάδας μεταφέρει στο πλήρωμα την πληροφορία ότι ο προορισμός του σκάφους έχει αλλάξει, με αποτέλεσμα την πρόκληση ανησυχίας και την δημιουργία νέων εντολών για την πορεία.

Κομψή διατύπωση, λογοτεχνική, επιδεχόμενη διάφορες ερμηνείες – ή και αδιαφορία. Είναι η περιγραφή πειρατείας όπως θα μπορούσε να την καταγράψει στο ημερολόγιό του ένα λόγιο μέλος / γραμματέας κάποιου πειρατικού crew… To καταλάβει o καθένας: το ζήτημα του από ποια θέση μιλάει ο καθένας είναι, συχνά, καθοριστικό για το τι περιγράφεται και, τελικά, για την εντύπωση που σχηματίζεται για ένα γεγονός. Λέγεται υποκειμενισμός και είναι αναπόφευκτος ως ένα σημείο…

Η χθεσινή καθεστωτική “καθημερινή” είχε την εξής μυστηριώδη “ενημέρωση” για τους αναγνώστες της σε ότι αφορά τις πλατφόρμες γενετικής μηχανικής mRNA:

Βασίζεται στην τεχνολογία του mRNA (αγγελιαφόρου ριβονουκλεϊνικού οξέος). Τα mRNA μεταφέρουν στο κύτταρο τη γενετική πληροφορία για την παραγωγή της πρωτεΐνης S που βρίσκεται στην επιφάνεια του SARS-CoV-2 με αποτέλεσμα την παραγωγή αντισωμάτων και κυτταρικής ανοσίας.

Και πάλι για περιγραφή πειρατείας πρόκειται, αυτή τη φορά γενετικής. Οποία κομψότης όμως, ε; Κανείς δεν καταλαβαίνει τίποτα αλλά οι πάντες καθησυχάζονται (ή αυτό πρέπει να κάνουν)… εκτός απ’ τα αιχμάλωτα, υπό πειρατεία κύτταρά τους. Όμως αυτά δεν μπορούν να μιλήσουν, να διαμαρτυρηθούν με τους συνηθισμένους τρόπους· δεν έχουν λογαριασμούς στα antisocial media, ούτε μισθούς στα mainstream media· δεν ψηφίζουν ούτε διαδηλώνουν…. Ίσως εξεγείρονται. Αλλά οι δικές τους εξεγέρσεις έχουν το όνομα «αρρώστια»…

Το ζήτημα είναι από ποια θέση μιλάει ο καθένας! Αν έχει την κατάλληλη θέση (και εξουσία και χρήμα και άφθονη αναίδεια και ατιμία) μπορεί να κάνει το άσπρο μαύρο και το ανάποδο. Εξού και μια κάποια λύσσα υπαλλήλων (και του συγκεκριμένου μήντιου αλλά και του κλάδου των δημαγωγών γενικότερα) για τις περιθωριακά (δυστυχώς) διατυπωμένες φράσεις δεν είναι εμβόλια, είναι πλατφόρμες γενετικής τροποποίησης των κυττάρων.

Φυσικά, αν ξέρει κανείς τι είναι οι πλατφόρμες mRNA, τα πλασμίδια DNA ή η γενετική τροποποίηση αδενοϊών, θα καταλάβει ότι η πιο πάνω ευγενής, κομψή, εγκεκριμένη και προσεκτικά «σκοτεινή» διατύπωση περιγράφει, πράγματι, πλατφόρμες γενετικής τροποποίησης των κυττάρων!!! Το κάνει όμως με το λεξιλόγιο της κρυψίνοιας και της «επιστημονικής εκτροπής»: Τα «αγγελιαφόρα ριβονουκλεϊνικά οξέα» (τα ποια;) τι κάνουν; «Μεταφέρουν γενετική πληροφορία» (ααα, ντάξ!)…. «για την παραγωγή της πρωτεΐνης S» (της ποιάς;)…. «που βρίσκεται στην επιφάνεια» (αααα!)… «με αποτέλεσμα….» (Μήπως η αναφορά είναι σε κάποιο software για design; Εεεεε… όχι ακριβώς…. Πρόκειται για body design…)

Σωστά, λοιπόν, θα περιέγραφε ένας ιστορικός τον τέτοιον παραπλανητικό λόγο της εξουσίας, χωρίς να κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως εχθρός της: Βασίζεται στην τεχνολογία της ισχύος και του αιφνιδιασμού. Ο αρμόδιος μεταφέρει στον εμπλεκόμενο την πληροφορία ότι υπάρχει μια πρόταση που δεν μπορεί να αρνηθεί. Με αποτέλεσμα….

(Διαλέξτε κάποιο…. αποτέλεσμα…)

Comments are closed.