Τα άοκνα εξαπτέρυγα…

Δευτέρα 11 Γενάρη. Είναι εμπόδιο στην επιστημονική πρόοδο!!! Αυτό αναφώνησε πριν 4 ημέρες ο βρετανός υπουργός περιβάλλοντος (τι τραβάει κι αυτή η english countryside…) George Eustice, καταγγέλοντας (όχι την ασταμάτητη μηχανή όπως βιαστήκατε να συμπεράνετε! αλλά) μια απόφαση των ευρωπαϊκών δικαστηρίων του 2018 που απαγόρευσε την χρήση της γενετικής κοπτοραπτικής…

Ο κύριος dnaψαλίδι Eustice μίλησε στις 7 Γενάρη (φέτος) σ’ ένα αγροτικό συνέδριο στην Οξφόρδη. Τώρα είναι απελευθερωμένος απ’ τους αντιεπιστημονικούς (και οπισθοδρομικούς, και γιατί όχι; «συνωμοσιολογικούς και ψεκασμένους») αναχρονισμούς της ε.ε. (πριν δύο χρόνια – ίσως όχι πια). Και μιλούσε για το πόσα καλά θα φέρει το gene editing (crispr/cas…*) στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή της επικράτειας της αυτού μεγαλειότητας. Οι συνήγοροι της «φυσικότητας» του καπιταλισμού 4.0 και της επέλασης της γενετικής μηχανικής θα χαρούν αν μάθουν τι ωραία που τα είπε ο κυρ dnaψαλίδι, και πόσο όμορφα κι απλά έδειξε ότι «η τεχνολογία κάνει φυσική δουλειά, αλλά την κάνει πιο γρήγορα και αποτελεσματικά»! Ιδού λοιπόν γιατί δεν πρέπει να ανησυχεί κανείς και αντίθετα, «ζήτω το gene editing για κάθε τι ζωντανό!», «ζήτω και οι πλατφόρμες!» (από το επίσημο δελτίο τύπου της κυβέρνησης της αυτού μεγαλειότητας, φωτο επάνω):

Σχέδια για αξιοποίηση του gene editing – που θα ξεκλειδώσει σημαντικά οφέλη για την φύση, το περιβάλλον, και θα βοηθήσει τους αγρότες με καλλιέργειες που θα αντέχουν στα παράσιτα, στις ασθένειες ή στις ακραίες καιρικές συνθήκες, ώστε να παράγουν υγιεινότερη και πιο θρεπτική τροφή – θα παρουσιάσει σήμερα (7 Ιανουαρίου) ο υπουργός περιβάλλοντος George Eustice στην ομιλία του στο Oxford Farming Conference.

Ο τρόπος που αναπτύσσονται τα φυτά και τα ζώα ελέγχεται απ’ τις πληροφορίες που υπάρχουν στα γονίδιά τους. Επί αιώνες οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι διάλεγαν να πολλαπλασιάζουν προσεκτικά τα πιο δυνατά και υγιέστερα άτομα απ’ τα ζώα ή τα φυτά τους έτσι ώστε η επόμενη γενιά να έχει αυτά τα επωφελή αποτελέσματα – αλλά αυτή είναι μια αργή διαδικασία.

Οι τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί την τελευταία δεκαετία επιτρέπουν την επεξεργασία (: editing) των γονιδίων πολύ πιο γρήγορα και με ακρίβεια, σε απομίμηση της φυσικής διαδικασίας αναπαραγωγής, βοηθώντας στην εστίαση στην αναπαραγωγή φυτών και ζώων, ώστε να βοηθηθεί το Η. Β. να φτάσει τους κρίσιμους στόχους του για το κλίμα και την βιοποικιλότητα με έναν ασφαλή και βιώσιμο τρόπο.

Το gene editing είναι διαφορετικό απ’ την genetic modification, όπου το DNA ενός είδους εισάγεται σε ένα άλλο. Οι οργανισμοί με επεξεργασμένα γονίδια δεν περιέχουν DNA από άλλα, διαφορετικά είδη, και αντίθετα έχουν μόνο αλλαγές που θα μπορούσαν να γίνουν αργά αργά, με τις παραδοσιακές μεθόδους αναπαρωγής. Αλλά ως σήμερα, εξαιτίας μιας δικαστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2018, η γενετική επεξεργασία (: gene editing) αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο, σα να είναι γενετική τροποποίηση (: gene modification)…

… Η γενετική επεξεργασία έχει την δυνατότητα να τρυγίσει τους γενετικούς πόρους που μας παρέχει η μητέρα φύση, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής μας…

Κάποιος θα αναφώναζε: Ω δαίμονες! Τι την θέλουμε την αριστερά του κράτους και του κεφάλαιου όταν έχουμε την δεξιά τους, απ’ το (όχι και τόσο μακρινό) Λονδίνο, να μας τα κάνει λιανά να τα καταλάβουμε!!!!

Πρώτον: Μην ανησυχείτε βρε χαζά!!! Άλλο είναι το modification, άλλο το editing, άλλο οι platforms… «Επισκευαστικά» βέβαια όλα … αλλά «καμμία σχέση μεταξύ τους»…

Δεύτερον: Βρε χαζά: αυτά τα κάνει η φύση από μόνη της! Αλλά είναι τώρα να περιμένουμε πότε θα της έρθει η όρεξη; Ας τα κάνουν οι βιο-τεχνολογικές μας βιομηχανίες, να μην περιμένουμε τσάμπα και βερεσέ… Ε; Ναι ντε!!

Τρίτον: Δεν θέλετε, δηλαδή, τα «πιο δυνατά» και «πιο υγιή» άτομα (απ’ τα καλλιεργούμενα φυτά και ζώα…), ε; Δηλαδή εσείς δεν θέλετε να είστε πιο fit; Ε, τότε, ποιό είναι το πρόβλημα; (: ευγονική 2.0 λέγεται η ιδέα, για να μην ξεχνιόμαστε).

Τέταρτον: Ζήτω οι «γενετικοί πόροι» που πλουσιοπάροχα μας παρέχει η μητέρα-φύση! Ζήτω και η μαμά!!! Να της δώσετε φιλάκια!!

Αυτά λέει ο ακροδεξιός κυρ Eustice (έχει περάσει κι απ’ το ukip, σαν υποψήφιος ευρωβουλευτής, το 1999…), που τώρα είναι υπουργός περιβάλλοντος και δεν μπορεί παρά να θέλει το καλό της «μαμάς» – και, κυρίως, του αγρο-διατροφικού καπιταλισμού 4.0 στην επικράτεια της αυτού μεγαλειότητας. Για τον covid και τον πλατφορμιασμό δεν είπε τίποτε, όχι – ή δεν μάθαμε.

Μπορούμε να (ξανα)πούμε εμείς. Να πούμε πάλι αυτό που παριστάνει ότι δεν καταλαβαίνει η αριστέρα του νεο-κρατισμού και του βιο-πληροφορικο-ασφαλίτικου συμπλέγματος, (ξανα)δίνοντας εμείς οι περιθωριακοί, οι «άσχετοι», οι «ψέκα», οι «τραμπιστές», οι «μπήξε και δείξε», οι «τρελοί» (τίποτ’ άλλο;), τις απαντήσεις σε κανά δυο απ’ τα πιο πάνω ερωτήματα: άπαξ και νομιμοποιηθούν οι γενετικές τροποποιήσεις / πειρατείες στα ανθρώπινα κύτταρα, είτε στο RNA είτε στο DNA, για «θεραπευτικούς» υποτίθεται λόγους, όλα τα τείχη που σωστά σήκωσε η κινηματική κριτική στις βιοτεχνολογίες τις προηγούμενες, παλιότερες δεκαετίες, καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος! Απ’ την στιγμή που οι «δεν είναι η μετάλλαξη που νομίζεις αγάπη μου» επεμβάσεις / διορθώσεις / «απαλλοτριώσεις των μέσων παραγωγής της ζωής» γίνουν δεκτές σαν «για το καλό», δεν πρόκειται να υπάρξει (ή να αντέξει) κανένα εμπόδιο στην καθολική και διαρκή γενετική μηχανική σε βάρος των πάντων. Ανθρώπων, ζώων, φυτών, εντόμων, μικροβίων – των πάντων!

Και ναι, η γενετική τροποποίηση ΔΕΝ χρειάζεται πλέον να εισάγει «έτοιμα γονίδια», έτοιμες αλληλουχίες DNA ή RNA, παρμένες από άλλα είδη… Μπορεί να τις φτιάχνει, «εκ του μηδενός», κατά βούληση και on demand. Μπορεί, επίσης, να δοκιμάσει εντελώς καινούργιες συνθέσεις· να «εφεύρει» γονίδια· να τα πατεντάρει… Συνθετική βιολογία λέγεται ο κλάδος. Αυτό δεν διαφημίζουν οι φαρμακο-μαφίες με τις mRNA πλατφόρμες τους; Αυτό ακριβώς!!!

Υπάρχει ένας ωκεανός βιοτεχνολογικών, νευρομηχανικών, νευροχημικών, βιο-πληροφορικών και λοιπών τεχνολογιών και «εφαρμογών» («επιστημονικών» πάντα, έτσι; μην ανησυχήσουν οι λακέδες…) που περιμένει εδώ και χρόνια! Φουσκώνει, κυματίζει, πιέζει, ασφυκτιά, πολιορκεί, ψάχνει τρόπους να ξεχυθεί, να πλημμυρίσει το κοινωνικό εργοστάσιο, να γίνει “the new normal”… Τα αφεντικά του βιο-πληροφορικο-ασφαλίτικου συμπλέγματος, αφού ταλαιπωρήθηκαν πολύ απ’ τις κριτικές, τις απορρίψεις και τα τείχη, αφού είδαν τα σχέδιά τους να μένουν στο ράφι, στάσιμα ή να κινδυνεύουν από αποκαλύψεις, αποφάσισαν εδώ και μερικά χρόνια (λογικό απ’ την μεριά τους…) ότι αντί να γυρίζουν γύρω – γύρω ψάχνοντας να βρουν ένα θεσμικό παράθυρο παρατημένο ανοικτό κάπου για να τρυπώσουν, καλύτερα να κτυπήσουν κατευθείαν στο ψαχνό. Στο κέντρο. Στα ανθρώπινα σώματα και μυαλά. Κυρίως: στα σώματα και στα μυαλά της εργατικής τάξης, παλιάς και νέας! Μεθόδευσαν την τρομοεκστρατεία για να παρουσιάσουν τα κτυπήματά τους σαν «σωτηρία». Έριξαν την αυλαία! Το έργο τους αρχίζει…

Και ιδού τώρα. Ο κάθε Eustice πανηγυρίζει (κρυφά ή φανερά δεν κάνει διαφορά).

Δεν είναι ερείπια αυτά που τάζουν αγάπη μου, κι ας βγαίνουν καπνοί από παντού!

* Έχει επ’ αυτού γράψει, κι όχι μόνο μια φορά, αναλυτικά και έγκαιρα το cyborg… Αν σας ενδιαφέρει ψάξτε το, δεν είναι δύσκολο…

Comments are closed.