Synthetic biology

Πέμπτη 31 Δεκέμβρη – Παρασκευή 1 Γενάρη. Συνθετική βιολογία (SynBio) είναι μια πολυεπιστημονική περιοχή έρευνας που επιδιώκει να δημιουργήσει νέα βιολογικά εξαρτήματα, συσκευές και συστήματα ή να επανασχεδιάσει συστήματα που ήδη υπάρχουν στη φύση.

Είναι ένας επιστημονικός κλάδος στον οποίο εμπλέκεται μια μεγάλη γκάμα μεθοδολογιών από διάφορα πεδία, όπως η βιοτεχνολογία, η γενετική μηχανική, η μοριακή βιολογία, η μοριακή μηχανική, η βιολογία συστημάτων, η επιστήμη μεμβρανών, η βιοφυσική, η χημική και βιολογική μηχανική, η ηλεκτρική και υπολογιστική μηχανική, η μηχανική ελέγχων και η εξελικτική βιολογία.

Χάρη στις όλο και πιο ισχυρές δυνατότητες της γενετικής μηχανικής και την πτώση του κόστους (τεχνητής) σύνθεσης DNA, το πεδίο της συνθετικής βιολογίας μεγαλώνει ραγδαία. Το 2016 περισσότερες από 350 επιχειρήσεις σε 40 χώρες είχαν εμπλακεί ενεργά σε εφαρμογές της συνθετικής βιολογίας· όλες μαζί έχουν καθαρή αξία 3,9 δισεκατομυρίων δολαρίων στην παγκόσμα αγορά. [σ.σ.: στοιχεία του 2016…]

Επειδή βάζουμε στοίχημα ότι ούτε μισός απ’ τους διάφορους καραγκιόζηδες που συνεχίζουν να την «βγάζουν» ελεεινολογώντας απ’ τα αποχωρητήρια του μυαλού τους δεν πρόκειται να διαβάσει αυτές τις γραμμές, μπορούμε (τελειώνοντας τυπικά η χρονιά) να πούμε μερικά πράγματα ακόμα μεταξύ μας. Δεν είναι μυστικά – το αντίθετο. Απλά ένα καλό ποσοστό του κόσμου (και των κατά την γνώμη τους «πολιτικοποιημένων») έχει ξεπέσει τόσο πολύ ώστε…

Το πιο πάνω απόσπασμα περί συνθετικής βιολογίας είναι απ’ την wikipedia… Μελλοντικά θα εξηγήσουμε περισσότερα από καλύτερες πηγές (μιας και έχει υπάρξει στο παρελθόν κάποιου είδους «ανταγωνιστική κίνηση» για τον περιορισμό των ερευνών και των εφαρμογών της), αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα το κάνουμε απ’ την ασταμάτητη μηχανή.

Πρόκειται, σε κάθε περίπτωση, για έναν απ’ τους τεχνολογικούς / επιχειρηματικούς κλάδους αιχμής. Και, φυσικά, όταν το 2016 υπήρχαν πάνω από 350 επιχειρήσεις σε 40 κράτη (σήμερα είναι πολύ περισσότερες…) δεν είναι αυθαίρετο να μιλήσουμε για καπιταλισμό. (Όσοι επιμένουν ότι μπορούν να χωρίσουν τον καπιταλισμό απ’ τα επιτεύγματά του, ας πάρουν μολύβι και χαρτί κι ας αρχίσουν τις «αφαιρέσεις»….)

Γιατί επιλέξαμε να κλείσουμε αυτήν την τρομακτική χρονιά με την υπενθύμιση της συνθετικής βιολογίας; Επειδή δική της αρμοδιότητα (από τεχνοεπιστημονική άποψη) είναι η γενετική μηχανική των κατασκευασμάτων που πλασσάρονται σαν «εμβόλια» τόσο από τις επιχειρήσεις moderna και pfizer/biontech, όσο και απ’ την astrazeneca.

Η πιο πάνω παράθεση των “επιστημονικών κλάδων” που συγκροτούν την συνθετική βιολογία θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν ένας πίνακας της (κοινωνικής και πολιτικής) άγνοιας. Είναι καταστροφική: η φετεινή τρομοεκστρατεία το αποδεικνύει, για όσους και όσες θέλουν να καταλάβουν. Θα συνεχιστεί και θα βαθύνει αυτή η άγνοια τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες; Σε κάθε πόντο μεγαλύτερης άγνοιας θα αντιστοιχεί ένα μέτρο κι εκατό βίαιης εξουσίας… Πώς θα γίνει κοινή συνείδηση αυτό; Δεν έχουμε μεν έτοιμες απαντήσεις· έχουμε όμως επιβεβαιωμένα κακές προθέσεις!

Όσο υπάρχει η ασταμάτητη μηχανή θα κάνει και αντι-πληροφόρηση και εργατική κριτική· κι ας είναι όσο μεγάλη θέλει η ουρά των κολάκων της εξουσίας που ξερνάνε ακόμα και στον ύπνο τους.

Τόσο το χειρότερο για δαύτους!

Comments are closed.