Δύση εναντίον κίνας και το ανάποδο: η περίπτωση ενός τσαχπίνη (παρένθεση 2)

Κυριακή 27 Δεκέμβρη. Υπάρχει κάτι ακόμα, σημαντικό (για την αυτόνομη εργάτρια ασταμάτητη μηχανή) και δραματικά επίκαιρο: όχι μόνο στην ιατρική αλλά παντού τις δικές της επιστημονικές γνώσεις η κυρίαρχη αστική τάξη (και, στη συνέχεια, οι διαδοχοί της, οι καπιταλιστικές ελίτ) φρόντιζε να τις στρέφει εναντίον της εργατικής τάξης και των δικών της εμπειρικών γνώσεων. Δύο πεδία, απ’ τα πιο γνωστά και χειροπιαστά, όπου αυτός ο πόλεμος εκδηλώθηκε και εκδηλώνεται διαρκώς είναι: η οργάνωση της εκπαίδευσης και η οργάνωση της εργασίας. Εκδίδοντας το βασικό έργο του Frederick Taylor Scientific Management (η επιστημονική οργάνωση της εργασίας) επιχειρήσαμε να δείξουμε το πως η «κλοπή» των εργατικών γνώσεων (των μαστόρων) και η μεταφορά τους σε νέου τύπου μηχανές, στις αρχές του 20ου αιώνα, σήμαινε έναν γνωσιακό πόλεμο, την νίκη (τότε) των αφεντικών σ’ αυτόν, και την μαζική κατασκευή (στην οργάνωση της καπιταλιστικής εργασίας / εκμετάλλευσης) της φιγούρας του «ανειδίκευτου». Ως εκείνου που «δεν ξέρει» και είναι κατάλληλος μόνο για «χειριστής» που δέχεται και εφαρμόζει εντολές… (Οπωσδήποτε σήμαινε και την εκρηκτική αύξηση της «παραγωγικότητας της εργασίας», διαδοχικές κρίσεις, 2 + 1 παγκόσμιους πολέμους, και τα λοιπά… Εντελώς επιστημονικά όλα…)

Από τότε (αρχές του 20ου αιώνα με τον ταιηλορισμό) και μετά ο καπιταλισμός, πρώτα σαν οργάνωση της παραγωγής / εκμετάλλευση της εργασίας, στη συνέχεια σαν οργάνωση της κατανάλωσης και τώρα πια σαν οργάνωση της εκμετάλλευσης της ζωής στο σύνολό της (και όχι μόνο της ανθρώπινης…) δεν έχει πάψει να είναι μια διαρκής διαδικασία υπεξαίρεσης / αχρήστευσης ζωντανών γνώσεων των υποτελών, μηχανοποίησής τους, κατασκευής νέων «σωμάτων γνώσης» που ανατίθενται στους ειδικούς και πολιτικής / ιδεολογικής κυριαρχίας μέσω – της – μαζικής – άγνοιας.

Μελετώντας εργατικά και κριτικά για τα πιο πρόσφατα στάδια αυτής της διαδικασίας (την 3η και τις απαρχές της 4ης βιομηχανικής επανάστασης) καταθέσαμε στο 3ο τετράδιο για εργατική χρήση την θέση μας για την σε εξέλιξη μαζική δημιουργία ενός καινούργιου είδους «εκείνων που δεν ξέρουν»: τους ανειδίκευτους / τις ανειδίκευτες ΣΤΗ ΖΩΗ…

Θα ήταν λοιπόν σωστό εκ μέρους μας να δώσουμε την απάντηση που έχουμε για τα χθεσινά ερωτήματα περί «γνώσης» και «άγνοιας» των υπηκόων σε ότι αφορά την υγεία μας/τους, τον covid, την τρομοεκστρατεία. Είναι μια επεξεργασμένη θέση της οποίας η έκθεση ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια της ασταμάτητης μηχανής· μπορούμε μόνο να την διατυπώσουμε επιγραμματικά: η δυτική υγιεινιστική τρομοεκστρατεία είναι η πρώτη έφοδος του (δυτικού) καπιταλισμού για την παγίωση (και υποδούλωση) της μάζας των «ανειδίκευτων στη ζωή» 21ος αιώνας γαρ…

(φωτογραφία: Η νωπογραφία είναι μια από την σειρά με τίτλο Detroit Industry, που έκανε ο μεξικάνος κομμουνιστής Diego Rivera το 1932 και το 1933 στο αίθριο του μουσείου του Detroit. H συγκεκριμένη δείχνει ένα εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford… Υπάρχει κι εδώ ένα διεισδυτικό, πανοπτικό βλέμμα που ελέγχει τα πάντα. Αλλά δεν είναι του χειρούργου, αφού η οργανικότητα αφορά την μηχανή, και όχι το εργατικό σώμα, που είναι πια εξάρτημά της. Είναι το βλέμμα του βιομήχανου ή/και των “μηχανικών παραγωγής”. Ο Marx των Grundrisse είχε προβλέψει αυτήν την καπιταλιστική στιγμή απ’ τα μέσα του 19ου αιώνα…)

Comments are closed.