Βιο-πληροφορικο-ασφαλίτικο σύμπλεγμα 1

Τετάρτη 18 Νοέμβρη. Έχουμε παρουσιάσει ορισμένα βασικά σχετικά με τις big pharma και τα τεχνολογικά τους κατορθώματα (: mRNA εμβόλια) – και το πως η υγιεινιστική τρομοεκστρατεία δουλεύει, απ’ την «ημέρα 0», για λογαριασμό τους. Ας δούμε μερικά βασικά και για το άλλο σκέλος, τις big tech. Τα στοιχεία είναι απ’ το πιο πάνω άρθρο. Καταρχήν μετάφραση / απόδοση μερικών αποσπασμάτων:

… Οι επιχειρήσεις Big Tech φρόντισαν να μετατρέψουν την τρέχουσα κρίση του covid-19 σε εργαλείο τους, ξεπλένοντας την αρνητική φήμη που είχαν εξαιτίας των πρόσφατων σκανδάλων σχετικά με την διαφύλαξη της ιδιωτικότητας και των data, μοστράροντας τους εαυτούς τους σαν την απάντηση για τους διαμορφωτές της πολιτικής, μέσω λύσεων βασισμένων στην τεχνολογία. Αυτές τις λύσεις τις προωθούσαν επιθετικά επί πολλά χρόνια.

Αυτή η επιτυχία τους έδωσε σ’ αυτές τις επιχειρήσεις έναν κεντρικό ρόλο στις πολιτικές αποφάσεις, έναν ρόλο που τα περισσότερα κράτη ζηλεύουν, ανοίγοντας τον δρόμο για να επηρεάσουν και να επιβάλουν πολιτικές που υπηρετούν τα συμφέροντά τους πάνω από τα θεμελειώδη δικαιώματα των ανθρώπων, και αποσπώντας μεγάλα πακέτα δεδομένων από μια αγορά που παραδοσιακά είχαν δυσκολίες να διεμβολίσουν.

Από μια ε.ε. που κρατούσε μια εξαιρετικά καχύποπτη στάση απέναντι στις big tech, τώρα φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε μια ε.ε. που εξαρτιέται ακόμα περισσότερο απ’ αυτές τις επιχειρήσεις.

… Η google και η apple βρίσκονται τώρα στην καρδιά των προσπαθειών της ε.ε. για την ιχνηλάτηση, και επηρρεάζουν τις κυβερνήσεις για τα όρια ιδιωτικότητας που θα πρέπει να ισχύουν, αντί να συμβαίνει το ανάποδο. Αξιωματούχοι υπεύθυνοι για ζητήματα ψηφιοποίησης απ’ την γερμανία, την γαλλία, την ιταλία, την ισπανία και την πορτογαλία υπέγραψαν μια ανοικτή επιστολή κατηγορώντας τις εταιρείες big tech ότι αρνούνται στις δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις το δικαίωμα να έχουν τον τελευταίο λόγο για το πως θα αναπτυχθούν οι εφαρμογές σχετικά με τον κορονοϊό, αλλά αυτές οι κατηγορίες δεν προκάλεσαν καμμία αντίδραση είτε απ’ τις εταιρείες είτε απ’ τους θεσμούς της ε.ε.

… Η ιρλανδία έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι εκεί έχουν την έδρα της εταιρείες σαν την facebook, την microsoft και την apple, και σαν κράτος είναι άμεσα υπεύθυνο για τον έλεγχο αυτού του τεχνολογικού τομέα. Παρότι η ε.ε. θεσμοθέτησε τον θεωρούμενο «πιο σκληρό» νόμο προστασίας της ιδιωτικότητας με την μορφή του Γενικού Κανονισμου Προστασίας των Δεδομένων (general data protection regulation, GDPR) τον Μάη του 2018, ελάχιστα έχουν γίνει σε βάρος των παραβιάσεών του απ’ τις big tech, και αυτός ο κανονισμός θεωρείται ήδη σαν μια αποτυχία και μισή.

… Οι big tech κάνουν επενδύσεις σε ευρωπαϊκά κράτη, και μέσω αυτών αγοράζουν επιρροή και ισχύ μέσα σ’ αυτά…. Τον Μάη η microsoft ανακοίνωσε μια επένδυση 1,5 δισεκατομμυρίου δολλαρίων στην ιταλία, στο cloud, που θα περιλαμβάνει την πρόσβαση στις τοπικές υπηρεσίες cloud και θα επιταχύνει την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων παρέχοντας πρόσβαση σε hubs τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και πρωτοβουλίες για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ανακοίνωσε επίσης μια παρόμοια επένδυση 1 δισεκατομυρίου στην πολωνία. Τον Ιούνη η google επιβεβαίωσε ότι θα επενδύσει ένα ποσό μεταξύ 1,5 και 2 δισεκατομύρια δολάρια σε ένα data center στην Βαρσοβία, για να παρέχει υπηρεσίες cloud.

Επενδύσεις τέτοιου μεγέθους έχουν την δυνατότητα να φέρουν το ίδιο αποτέλεσμα που είδαμε στην ιρλανδία και στο λουξεμβουργο, όπου τα κράτη που τις δέχονται και είναι υπεύθυνα να ελέγχουν αυτούς τους τεχνολογικούς γίγαντες μπορεί να αποτυγχάνουν στο να τους πιέσουν εξαιτίας του ρόλου αυτών των επενδύσεων στην οικονομία τους…

Comments are closed.