Μέσα στην πυκνή ομίχλη 2…

Παρασκευή 12 Ιούνη. Συνεχίζουμε με αποσπάσματα απ’ το ίδιο άρθρο:

… Πολλά απ’ τα πρόσφατα ερευνητικά project συνδέονται με το πρόγραμμα Preventing Emerging Pathogenic Threats (PREEMPT) της DARPA, που επίσημα ανακοινώθηκε τον Απρίλη του 2018. Το PREEMPT εστιάζει κυρίως σε ασθένειες ζωϊκής προέλευσης, ειδικά από νυχτερίδες, και η DARPA σημείωσε στην ανακοίνωση τύπου για το πρόγραμμα ότι «λαμβάνει υπόψη της τις ευαισθησίες βιοασφάλειας που θα μπορούσαν να προκύψουν» εξαιτίας του χαρακτήρα αυτής της έρευνας.

Η ανακοίνωση της DARPA για το PREEMPT έγινε μόλις λίγους μήνες μετά την αμφιλεγόμενη απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να τερματίσει την αναστολή των ερευνών “gain-of-function” που αφορούσαν επικίνδυνους παθογόνους οργανισμούς. Το VISE NEWS εξήγησε τι είναι αυτές οι έρευνες:

«Γνωστές σαν έρευνες ‘gain-of-function’ [θα το μεταφράζαμε: ‘όφελος-απ’-τη-λειτουργία’] αυτές οι έρευνες έχουν τη λογική να προσπαθούν να κινούνται ένα βήμα μπροστά απ’ την φύση. Φτιάχνοντας υπερ-ιούς που είναι πιο φονικοί και εύκολα μεταδόσιμοι, οι επιστήμονες μπορούν να μελετήσουν τον τρόπο που αυτοί οι ιοί θα μπορούσαν να εξελιχθούν και το πως οι γενετικές αλλαγές τους επηρεάζουν τον τρόπο που ένας ιός διαδρά με τον ξενιστή του. Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, οι επιστήμονες μπορούν να προσπαθήσουν να προλάβουν την φυσική εμφάνιση αυτών των στελεχών αναπτύσσσοντας αντι-ιικές θεραπείες που να είναι ικανές να φρενάρουν μια πανδημία». (η έμφαση της δημοσιογράφου).

Επιπλέον, ενώ τόσο το πρόγραμμα PREEMPT της DAPRA όσο και το επίσημο ενδιαφέρον του Πενταγώνου για τις νυχτερίδες σαν βιολογικά όπλα ανακοινώθηκε το 2018, ο αμερικανικός στρατός – και ειδικά το «department of defence’s cooperative threat reduction program» – άρχισε να χρηματοδοτεί έρευνες που αφορούσαν νυχτερίδες και θανατηφόρους παθογόνους οργανισμούς, συμπεριλαμβανόμενων των κορονοϊών MERS και SARS ένα χρόνο νωρίτερα, το 2017. Μία απ’ αυτές τις έρευνες εστίαζε στην εμφάνιση της «Bat-Borne Zoonotic Disease» στη δυτική Ασία, και ενέπλεκε το Lugar Center στη Γεωργία, το οποίο έχει εντοπιστεί από πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους της Γεωργίας, την ρωσική κυβέρνηση και την ανεξάρτητη ερευνήτρια δημοσιογράφο Dilyana Gaytandzhieva σαν κρυφό αμερικανικό εργαστήριο βιολογικών όπλων.

Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί το γεγονός ότι το βασικό στρατιωτικό εργαστήριο των ηπα που ασχολείται με την μελέτη θανατηφόρων παθογόνων, συμπεριλαμβανομένων των κορονοϊών, του Ebola και άλλους, έκλεισε ξαφνικά τον περασμένο Ιούλη, όταν το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (CDC) διαπίστωσε «σοβαρά κενά ασφαλείας» στις εγκαταστάσεις του.

… Η απόφαση να κλείσει το «στρατιωτικό ιατρικό ινστιτούτο μεταδοτικών ασθενειών» (USAMRIID) τράβηξε ελάχιστη προσοχή απ’ τα media, κάτι που έχει την σημασία του. Το ίδιο έγινε και με την ξαφνική απόφαση του CDC να επιτρέψει σ’ αυτόν τον προβληματικό οργανισμό να «ξαναρχίσει εν μέρει» τις έρευνές του προς τα τέλη του περασμένου Νοέμβρη, αν και το εργαστήριο δεν ήταν και δεν είναι ακόμα «σε πλήρη επιχειρησιακή κατάσταση»….

Σε κανέναν λογικό άνθρωπο δεν θα ήταν χρήσιμη η σκέψη μήπως η Χ ή η Ψ επιδημία έχει προέλευση τις στρατιωτικές έρευνες για βιολογικά όπλα, των ηπα ή οποιουδήποτε άλλου. Είναι εξαιρετικά ανόητο να περιμένει κανείς τους ντέτεκτιβ που θα αποδείξουν (ή δεν θα αποδείξουν) τέτοια ενοχή όταν θα είναι αργά. Όπως οι αγώνες και το κίνημα κατά των πυρηνικών στην ευρώπη δεν περίμενε για να σχηματιστεί και να δράσει να αρχίσουν να φυτρώνουν πυρηνικά μανιτάρια στην ήπειρο, έτσι και ένα ρωμαλέο κίνημα κατά των βιολογικών όπλων, ερευνών, εργαστηρίων θα έπρεπε να έχει ήδη σχηματιστεί – χωρίς να περιμένει επιδημίες, πανδημίες, κοινές δεξαμενές και οτιδήποτε άλλο.

Οι σοβαροί λόγοι γι’ αυτό δεν εξαντλούνται, όμως, στο ενδεχόμενο πολεμικής χρήσης βιολογικών όπλων· ούτε μόνο στο ποτέ-δεν-αποκλείεται ενδεχόμενο τυχαίας ή σκόπιμης διαφυγής κάποιου επικίνδυνου παθογόνου οργανισμού. Επεκτείνονται και σε κάτι άλλο – κι αυτό θα το βρούμε πολύ γρήγορα μπροστά μας.

Διαβάστε το επόμενο απόσπασμα.

Comments are closed.