Καπιταλισμός, κράτος και επιδημίες (5): επιτήρηση και θεραπεία

Δευτέρα 30 Μάρτη. Πριν προχωρήσουμε στον σχολιασμό του Event 201. Χτες, θαμμένο στο ένθετο «τέχνες και γράμματα» (;;) της καθεστωτικής «καθημερινής» υπήρχε ένα ενδιαφέρον άρθρο του Μανώλη Ανδριωτάκη με τίτλο Η μαζική παρακολούθηση ως αντίδοτο στον covid-19 και υπότιτλο Η «προφητεία» της Σοσάνα Ζούμπoφ (της οποίας το πιο πρόσφατο βιβλίο, The age of surveillance capitalism, που εκδόθηκε στις αρχές του 2019, πρόκειται να κυκλοφορήσει προσεχώς και στα ελληνικά, απ’ τις εκδ. Καστανιώτη).

Αν δεν «σκάβετε» προς αναζήτηση εξηγήσεων για το τι (σας / μας) συμβαίνει τώρα, με την παραγωγή του τρόμου, στο «περιθώριο» των τεχνών και των γραμμάτων ενός καθεστωτικού μέσου, ίσως σας ενδιαφέρει αυτό το (ιδιαίτερα «θεραπευτικό» για την εννόηση της πραγματικότητας) απόσπασμα απ’ το άρθρο του Μ.Α.:

… Η τεχνολογία της πειθούς είναι σήμερα ο κυρίαρχος μοχλός ανάπτυξης των διαδικτυακών υπηρεσιών και των κινητών τηλεφώνων. Όλη η ιδέα περί τεχνητής νοημοσύνης βασίζεται καριβώς πάνω στην έννοια της επιτήρησης. Για να λειτουργήσει σωστά ο αλγόριθμος, πρέπει όλα να γίνουν δεδομένα [data].

Σήμερα, που σχεδόν όλος ο πλανήτης αναγκάζεται να μπει σε καθεστώς καραντίνας, τα κινητά τηλέφωνα και οι ψηφιακές υπηρεσίες τιμούν τον ρόλο τους ως εργαλεία παρακολούθησης, βάζοντας τις κυβερνήσεις όλου του κόσου σε πειρασμό, αφενός για να εντοπίσουν παραβάτες των εντολών κι αφετέρου για να προβλέψουν, να κατηγοριοποιήσουν και κατευθύνουν ανάλογα τους πολίτες.

Η επιτήρηση μπαίνει κι αυτή στον αγώνα ενάντια στον ιό. Παραφράζοντας τον Φουκώ, θα λέγαμε ότι σήμερα αποπειράται η συγγραφή του σεναρίου «επιτήρηση και θεραπεία, η γέννηση της αλγοριθμικής φυλακής»…

Βρίσκουμε ιδιαίτερα εύστοχη την τροποποίηση του «επιτήρηση και τιμωρία, η γέννηση της φυλακής» – και θα την κρατήσουμε! (κάτι που σίγουρα δεν βοηθάει όσους έχουν δυσπεψία στον Φουκώ…)

Θα επανερχόμαστε ξανά και ξανά σ’ αυτό ακριβώς το άλμα προς τις προδιαγραφές της 4ης βιομηχανικής επανάστασης – μέσω προστασίας της υγείας…

(φωτογραφία: “Φάρμακα” που δεν θα τα έβαζε κανείς στο φαρμακείο του σπιτιού του… Σε μικρογραφία όμως χωράνε στην τσέπη ή στην τσάντα…)

Comments are closed.