Η κατασκευή της παράνοιας 3

Σάββατο 22 Φλεβάρη. Έναντι αυτών των πραγματικών δεδομένων, η κατασκευασμένη «πραγματικότητα» (εντός εισαγωγικών οπωσδήποτε!) περιλαμβάνει τα εξής:

– η οικονομία (ο καπιταλισμός) της κίνας είναι υπό κατάρρευση·

– το παγκόσμιο εμπόριο απειλείται με μεγάλη ύφεση·

– τα χρηματιστήρια κλυδωνίζονται ή όπου νάναι θα κάνουν βουτιές·

– οι παγκόσμιες μεταφορές (εμπορευμάτων και ανθρώπων) απειλούνται με κρίση·

– η παγκόσμια «εξάπλωση του covid-19» μπορεί να σκοτώσει 70, 100 ή 170 εκατομμύρια ανθρώπους (ότι βολεύει τον κάθε προφήτη)·

– η προμήθεια πρώτων υλών (κατ’ αρχήν απ’ την κίνα) απειλείται·

– οι ηπα απειλούνται, γιατί δεν έχουν τις υποδομές υγείας για να αντιμετωπίσουν τέτοια επιδημία·

– η αφρική θα νεκρώσει γιατί τα εκεί κράτη έχουν υπανάπτυκτα συστήματα υγείας·

– οι ολυμπιακοί στο Τόκιο απειλούνται, κι αν υπάρξει πρόβλημα εκεί θα καταρρεύσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις παγκόσμια·

– τραγικό το λάθος οι «μεγάλες εφοδιαστικές αλυσίδες» (αυτό που έχει ονομαστεί «παγκοσμιοποίηση») γιατί να, τώρα, αν η κίνα γονατίσει ο υπόλοιπος κόσμος θα σέρνεται…

Το μόνο που δεν έχει αποδοθεί ακόμα στον covid-19 είναι η επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής· αν και γίνονται και τέτοιες προσπάθειες από «οξυδερκείς αναλυτές» – που πουλάνε μούρη.

Ποιός είναι ο κοινός τόπος αυτής της εκστρατείας περί επερχόμενης Αποκάλυψης; Είναι συντονισμένη από κάποια «μυστηριώδη κέντρα»;

Για το δεύτερο δεν θα απαντούσαμε «ναι», εκτός απ’ αυτό: το «κέντρο» (για τον δυτικό κόσμο) είναι ιδεολογικό: οι κοινοτοπίες του ρατσισμού, που στην προκειμένη περίπτωση (και για προφανείς λόγους…) είναι ο αντισινισμός. Για το πρώτο, μαζί με τον αντισινισμό, η εκστρατεία στηρίζεται σε φτηνά κόλπα με αριθμούς. Αντί να τονίζεται πως παρά την εύκολη μεταδοτικότητά του ο covid-19 είναι ουσιαστικά ακίνδυνος, επαναλαμβάνεται με σαδιστική απόλαυση ο αριθμός των νεκρών στην κίνα. Χίλιοι· χίλιοι πεντακόσιοι· δυο χιλιάδες… Η διαρκής επανάληψη αυτών των αριθμών έχει στόχο να περάσει υποδόρεια την αίσθηση ότι είναι μεγάλοι· οι νεκροί είναι πολλοί!… (Καμμία σχέση αν μιλάμε για οποιαδήποτε ασθένεια ή επιπλοκές). Κι αφού το 2.000 είναι «μεγάλος αριθμός» τότε το 1 είναι εισαγωγή στο 2.000… Στους οποίους (2.000), φυσικά, ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΣΑΙ ΚΙ ΕΣΥ!!!

Βασικό λοιπόν: «οι νεκροί είναι πολλοί». Συνακόλουθα, το ότι το Πεκίνο «λέει ψέμματα» έχει σκοπό να υποδαυλίσει την υποψία ότι «οι νεκροί είναι ακόμα πιο πολλοί»; Πόσο πολλοί; Άγνωστο – αλλά μπορεί να είναι εκατοντάδες χιλιάδες (η φαντασία οφείλει να καλπάζει!… Έχουν φτιάξει κρυφά κρεματόρια εκεί στην κίνα!!!). Άρα, μέσα στις κρυμμένες (στην κίνα) αλλά επερχόμενες (somewhere near you…) εκατοντάδες χιλιάδες νεκρών ΕΧΕΙΣ ΑΝΕΤΑ ΜΙΑ ΘΕΣΗ!!! Τρέξε! Κρύψου!

Η μηχανική του πανικού έχει απλά τρικ· βασίζεται όμως στην ανάδευση ενός υλικού ήδη άφθονου στις πρωτοκοσμικές κοινωνίες. Της συγκινησιακής πανούκλας. Πληθυσμοί που στην καθημερινή τους ζωή παλατζάρουν ανάμεσα στον κυνισμό και την ακηδία απ’ την μια μεριά και στην «υπερευαισθησία» απ’ την άλλη (σαν «αναπλήρωση») είναι ιδανικοί για προπαγανδιστικά σερί τρομοκρατικών κτυπημάτων στο κεφάλι: η καταστροφολογία είναι το εμπόρευμα με την μεγαλύτερη ζήτηση σε τέτοιες συνθήκες. Προσφέρει μια διεστραμμένη απόλαυση σ’ αυτούς που το πουλάνε· και μια επιβεβαίωση της αξίας της κλεισούρας στα οικογενειακά διαμερίσματα για όσους το αγοράζουν.

(φωτογραφία: Η χαρτογραφική διάσταση της μηχανικής του πανικού. Το κατάλληλα εκπαιδευμένο πρωτοκοσμικό βλέμμα βλέπει σ’ αυτές τις κόκκινες βούλες αίμα, θάνατο· και δεν προσέχει καν την τεράστια δυσαναλογία του μεγέθους τους σε σχέση με την έκταση των κρατών. Αλλιώς πρόκειται για τυπικό δείγμα «έγκυρης» εξαπάτησης, με μέσα οπτικού εκβιασμού…)

Comments are closed.