Η κατασκευή της παράνοιας 4

Σάββατο 22 Φλεβάρη. Πάντα η υγιεινιστική τρομοκρατία είναι ειδική (και ιδιαίτερα διεισδυτική) εκδοχή της γενικής κρατικής / καπιταλιστικής τρομοκρατίας. Η ασταμάτητη μηχανή ωστόσο έχει την εντύπωση πως η τωρινή εκστρατεία έχει κάτι επιπλέον – σε σύγκριση με προηγούμενες («γρίπη των πτηνών», «γρίπη των χοίρων»). Τώρα υπάρχει γεωπολιτική γείωση που υπονοεί την ενοχοποίηση ενός συγκεκριμένου κράτους (του κινεζικού)· και απ’ την άλλη μεριά οι πρόθυμοι αυτής της εκστρατείας δείχνουν συστηματική λύσσα στο να εμφανίζουν τον covid-19 σαν την «αλ Κάιντα» των γριπο-ιών…

Περιστατικά σαν αυτά στην νοτιοκορεατική Daegu (γενικός πανικός με έναν μόνο θάνατο) ή στην ουκρανία (όπου το ότι είναι φασίστες δεν φαίνεται αρκετό σαν εξήγηση…) δεν θυμάται η ασταμάτητη μηχανή να είχαν συμβεί στο παρελθόν, σαν παράγωγα των προηγούμενων υγιεινιστικών τρομοκρατικών εκστρατειών. Ούτε θυμάται να είχαν “αναπτυχθεί” τόσο λεπτομερειακές αναπαραστάσεις οικονομικής καταστροφής εξαιτίας μιας ακίνδυνης επιδημίας.

Παίζει ρόλο η ακόμα εντονότερη μηχανοποίηση / μεσολάβηση των εντυπώσεων απ’ τα λεγόμενα «social media» στην εντατικοποίηση των κρίσεων ατομικού και συλλογικού πανικού και εφαρμοσμένης παράνοιας; Η καθολική πληροφοριοποίηση έχει φτάσει στο σημείο της μαζικής παραγωγής ψυχοσυναισθημάτων διπολισμών;

Όπως και νάχει η «διαχείριση» του covid-19 αποδεικνύεται χιλιάδες φορές ποιο επικίνδυνη απ’ τον ίδιο. Είναι βιοπολιτική, που βρίσκεται στα όρια «άσκησης βιολογικού πολέμου» – και όχι μόνο στην κίνα.

(φωτογραφία: Ντελιβεράδες… Το υποψιάζεσθε όσοι δουλεύετε πάνω σε δύο ρόδες: σε περίπτωση ανάγκης αυτή η δουλειά που είναι το νευρικό σύστημα των πόλεων θα γίνει η έσχατη ελπίδα επιβίωσης για τους κατοίκους τους…)

Comments are closed.