Η κατασκευή της παράνοιας 2

Σάββατο 22 Φλεβάρη. Το Πεκίνο κάνει το ένα… Το Πεκίνο κάνει το άλλο… Ο covid-19 είναι ο Υιός ο Αναμενόμενος, που θα καταστρέψει τον καπιταλιστικό κόσμο – και θα φταίει η κίνα… Η αρθρογραφία και η δημαγωγία για την επιδημία που τόσο έχει αγαπηθεί (σαν «παγκόσμια απειλή») ξεφεύγει διαρκώς προς καινούργια ύψη τρομοκρατίας. Αρκεί 1 (μία) διαγνωσμένη περίπτωση (όχι θάνατος, απλά «θετικό» αποτέλεσμα στα σχετικά τεστ…) οπουδήποτε στον πλανήτη, και γίνεται αμέσως είδηση. Δεν συζητάμε αν είναι παραπάνω οι περιπτώσεις.

Πριν μια βδομάδα, στις 15 Φλεβάρη, ανακοινώθηκε ένας θάνατος απ’ τις επιπλοκές του covid-19 στη γαλλία… Επρόκειτο για έναν 80χρονο κινέζο, που είχε ταξιδέψει για τουρισμό απ’ την επαρχία Hubei (το «επίκεντρο») στη γαλλία… Η είδηση του «πρώτου θανάτου στην ευρώπη» έσπειρε τον τρόμο που μπορούσε… Εκείνα που δεν ειπώθηκαν ήταν αυτά:

Πρώτον, ο 80χρονος είχε πάει στο Παρίσι με την κόρη του (50 χρονών; 55; 60;) που επίσης αρρώστησε· και έγινε καλά… Δεύτερον, στις 15 Φλεβάρη είχαν διαπιστωθεί πάνω από 500 «θετικές» περιπτώσεις, σε 24 κράτη (πλην την κίνας) – και μόνον 3 θάνατοι. Παγκόσμια θνησιμότητα επί των διαπιστωμένων περιπτώσεων (και όχι, βέβαια, επί του συνολικού πληθυσμού των 24 κρατών…); 0,6%…

Στις 21 Φλεβάρη (χτες) οι «θετικές» περιπτώσεις εκτός κίνας, σε 26 κράτη, ήταν 1200 – και οι θάνατοι 8. Θνησιμότητα; 0,66%… Οι 634 περιπτώσεις ήταν σ’ ένα κρουαζιερόπλοιο έξω από ιαπωνικό λιμάνι – με συνoλικά 3711 επιβάτες (τουρίστες και πλήρωμα). Οι θάνατοι ήταν 2. Θνησιμότητα; 0,3%…

(Στην κίνα το αντίστοιχο ποσοστό 3%… Συνεπώς το κινεζικό καθεστώς δεν είναι σπουδαίος ψεύτης, αφού αναγνωρίζει πενταπλάσια έως δεκαπλάσια θνησιμότητα στην επικράτειά του σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο… Κάποιοι έχουν αρχίσει να διατυπώνουν θεωρίες περί “καχεκτικού dna” των κινέζων και των ασιατών γενικά, που είναι υποτίθεται επιρρεπές σε σοβαρές βλάβες από τέτοιους “κορωνο-ιούς”…)

Comments are closed.