Απλά μαθήματα πολιτικής (σαν τεχνικής της εξουσίας)

Σάββατο 23 Νοέμβρη. Η φασιστοσυμμορία που έχει πάρει την εξουσία (μπορεί ολόκληρη, μπορεί μισή) στη βολιβία κατηγορεί τον φυγάδα στο μεξικό Morales σαν τρομοκράτη! Εντυπωσιακό και, κυρίως, πρωτότυπο! Πρώτη φορά που πέφτει στον πάγκο τέτοια κατηγορία!

Έχει και αποδείξεις (λέει η φασιστοσυμμορία). Ηχητικό από τηλεφώνημα μεταξύ Morales (ή μιας φωνής που αποδίδεται σ’ αυτόν) και οπαδών του όπου κουβεντιάζεται ο αποκλεισμός διάφορων πόλεων, συμπεριλαμβανόμενης της πρωτεύουσας La Paz.

Να λοιπόν, επί τη ευκαιρία, ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο να κρατάς την θέση σου (σαν εκλεγμένος άρχων) και του να την κάνεις με αεροπορικά πηδηματάκια. Αν ο Morales ήταν στη βολιβία, πάντα ο εκλεγμένος πρόεδρος, ας πούμε στην φιλική Cochabamba ή σε κάποια άλλη πόλη, ποιός θα τολμούσε να τον κατηγορήσει για «τρομοκρατία» επειδή οργανώνει «παλλαϊκές κινητοποιήσεις» και αποκλεισμούς δρόμων; Ενώ σαν έκπτωτος, σαν παραιτημένος, σαν «πρώην», μπορεί να κατηγορηθεί για οτιδήποτε.

Θα πείτε: και ποιοί θα τις πιστέψουν αυτές τις κατηγορίες; Εσείς κι εμείς σίγουρα όχι. Στην πραγματικότητα κανένας. Αλλά το θέμα είναι άλλο: ποιοί θα προσπαθήσουν να τις αξιοποιήσουν. Που σημαίνει: το καθήκον του Morales μεταξύ άλλων ήταν να μην μπορεί ο αντίπαλος να τις ξεστομίσει· ή, αν επιμένει, να το κάνει από θέση φανερής αδυναμίας.

Πώς το λένε; Η σωστή άμυνα της ομάδας αρχίζει απ’ το πρέσινγκ της επιθετικής της τριάδας· δεν εξαρτιέται απ’ τον τερματοφύλακα. Και όποιες επιτυχίες / νίκες καταφέρουν οι εξεγερμένοι κατά της φασιστοσυμμορίας στη βολιβία, θα τις έχουν καταφέρει αποκλειστικά οι ίδιοι / ίδιες· όχι ο Morales.

Στο μεξικό που βρίσκεται («κρυμμένος» απ’ την βολιβιανή «πολιτική ζωή»); Ως και για πράκτορα θα τον κατηγορήσουν…

(φωτογραφία: Είναι αντιχουντικοί, και αυτά που κρατάνε είναι…. χμμμ… Μήπως είναι γαλλικές μπαγκέτες; Ή χριστουγεννιάτικα δέντρα;

Ο Χρυσοσεριφίδης και η παρέα του πρέπει να πάρουν μετάθεση στη βολιβία… Έχει τιγκάρει στα “αναρχικά στοιχεία”…)

Comments are closed.