Μέσα στη μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου;

Δευτέρα 18 Μάρτη. Θα περίμενε κανείς από μια οργάνωση αντίστασης να έχει όλα τα μέσα να αποκρούει τους (πιο ισχυρούς) καταπιεστές. Όχι μόνο με την μορφή των όπλων, αλλά και κάθε άλλη. Συμπεριλαμβανόμενης της ικανότητας να διαχειρίζεται τις όποιες εσωτερικές αντιθέσεις. Δεν θα περίμενε όμως να διαθέτει “μονάδες αποκατάστασης τάξης” – ματ! Η μπατσαρία ποτέ και πουθενά δεν έλυσε τίποτα. Μόνο να φοβίζει μπορεί – αυτή είναι η δουλειά της: η καταστολή.

Η Χαμάς έχει. Προφανώς τα ματ στη λωρίδα της Γάζα δεν είναι για να αντιμετωπίσουν ούτε τον αποκλεισμό, ούτε τον ισραηλινό στρατό. Δεν είμαστε αφελείς: τα ματ της Χαμάς, όπως και τα ματ της “παλαιστινιακής αρχής” στη Δυτική Όχθη, είναι κάποιοι “δημόσιοι υπάλληλοι” με σχετικά ανεκτούς μισθούς (του κώλου ίσως, αλλά σταθερούς) που παίζουν τάβλι· κι όποτε χρειάζεται, μία στο τόσο, ρίχνουν ξύλο για να δικαιολογήσουν αυτούς τους μισθούς. Μέσα στη μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου η Χαμάς, μετά από τόσα χρόνια στην εξουσία (εξουσία; αστεία πράγματα…) δεν έχει εφεύρει τίποτα καλύτερο απ’ αυτά που διδάσκουν όλες οι “δημοκρατίες” του κόσμου: μονάδες αποκατάστασης τάξης. Κι ακόμα χειρότερο: δεν έχει καταφέρει να μην δίνει χαρά (και επιχειρήματα…) στον ισραηλινό φασισμό, την ευκαιρία να το παίζει “καταγγελία της καταστολής”!

Τις τελευταίες ημέρες γίνονται διαδηλώσεις στη Γάζα ενάντια στην ακρίβεια. Ναι, είναι πιθανό ότι η ψευτοεξουσία της Χαμάς δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για τις τιμές των όποιων βασικών εμπορευμάτων – το λαθρεμπόριο της επιβίωσης έχει τα δικά του “κόστη κινδύνου”, και ο έμπορος, ακόμα κι αν είναι λαθρέμπορος, έχει τον τρόπο του να κουμαντάρει την αγορά… Ναι, είναι πιθανό ότι αυτές οι διαδηλώσεις οργανώνονται απ’ τους συνεργάτες του Τελ Αβίβ στη Ραμάλα, και την συμμορία του Αμπάς, στα “πλαίσια” του κομματικού ανταγωνισμού (ναι, υπάρχει τέτοιος)… Ναι, το χρήμα που μπήκε πρόσφατα στη λωρίδα της Γάζας σαν δωρεά μισθών εκ μέρους της Ντόχα (πολιτική πρόσοδος…) θα γίνει, υποχρεωτικά αντικείμενο διεκδίκησης. Αλλά όχι: δεν κάνεις τις διαδηλώσεις μιας ή δύο χιλιάδων θέμα των διεθνών media! Όχι, δεν φροντίζεις για την σχετικά καλύτερη θέση μερικών δεκάδων μπάτσων επιδεικνύοντας την “αποτελεσματικότητά” τους. Όχι, μερικά καμμένα λάστιχα δεν είναι κίνδυνος…

Δεν θα έπρεπε να περιμένουμε ότι οι αιχμάλωτοι στη μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου είναι μια αγγελική κοινωνία! Σε καμμία φυλακή δεν συμβαίνει αυτό, παρά μόνο σαν εξαίρεση – γι’ αυτό το ισραηλινό απαρτχάιντ είναι αδιαπραγμάτευτος εχθρός μας.

Όμως οι δεσμοφύλακες δεν είναι το άλλοθι για τα πάντα μέσα στις φυλακές…

Είμαστε σταθερά, περισσότερο απ’ όσο μπορούμε αλλά λιγότερο απ’ όσο πρέπει, στο πλευρό της παλαιστινιακής αντίστασης.

Όμως ακόμα κι αν επρόκειτο για την αγαπημένη μας ποδοσφαιρική ομάδα μερικές φορές η κόκκινη κάρτα είναι δικαιολογημένη. Και οφείλουμε να το αναγνωρίζουμε.

Ενάντια σε κάθε βρώμικη προσπάθεια συμψηφισμού με τα ισραηλινά εγκλήματα εδώ και δεκαετίες…

Comments are closed.