Το σημείο έκρηξης της ιδεολογίας 2

Παρασκευή 28 Δεκέμβρη. Γίνονται όλο και περισσότεροι /ες οι εβραίοι / οι εβραίες που συλλαμβάνονται απ’ την αστυνομία σκέψης του ρατσιστικού καθεστώτος του Τελ Αβίβ με την κατηγορία του «negative attitude» εναντίον του. Και δεν υπάρχει φραγμός στην παρανοϊκή χρήση μιας παρανοϊκής κατασκευής, της κατηγορίας «αντισημίτης» εναντίον οποιουδήποτε κάνει κριτική στο φασιστικό ισραηλινό κράτος ή/και συμπαραστέκεται στον αντικατοχικό, αντιαπαρτχάιντ αγώνα των παλαιστινίων. Το Εβραϊκό Μουσείο του Βερολίνου, ή το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου (Berlinale), δεν είναι βέβαια ούτε «φιλοναζί», ούτε «αντισημίτες»!

Τι είναι αυτό που τρομάζει το φασιστικό Τελ Αβίβ στην έκθεση «Καλωσήρθατε στην Ιερουσαλήμ» μετά από 8 μήνες εντυπωσιακά πετυχημένης πορείας; Το γεγονός ότι έχει γίνει έκφραση, μεταξύ των εβραίων της γερμανίας και όχι μόνο, της εβραϊκής ταυτότητας (και της εβραϊκής ιστορίας) που δεν θέλει να είναι περιοριστικά ισραηλινή· δεν θέλει να ταυτίζεται με το ισραηλινό κράτος. Ή και, ακόμα, είναι εχθρική προς αυτό.

Αυτή η διάκριση, άλλο εβραίος και άλλο ισραηλινό κράτος (τόσο απλή και λογική για οποιονδήποτε στον κόσμο) είναι που βραχυκυκλώνει την απάνθρωπη, φασιστική ρητορική του Τελ Αβίβ. Ένα απ’ τα πάγια χαρακτηριστικά του φασισμού ήταν πάντα η φυλετική γενίκευση. Αυτήν επιχειρεί να επιβάλλει το αποικιακό ισραηλινό κράτος και οι δεξιοί (ή και φασίστες) συμμαχοί του στον πρώτο κόσμο, προσπαθώντας να πείσει πως «ταυτίζεται» με κάθε τι εβραϊκό στον κόσμο. Αλλά όχι, δεν του βγαίνει. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει. Εκτός απ’ τους πραγματικούς φασίστες (φανερούς ή κρυφούς…) κανένας άλλος (εβραίος, χριστιανός, μουσουλμάνος, άθεος, αγνωστικιστής ή οτιδήποτε άλλο) δεν τρώει αυτήν την γενίκευση και αυτήν την ταύτιση.

Όπως παρατήρησε η Tamar Zandberg, επικεφαλής του αριστερού κόμματος Meretz στην ισραηλινή βουλή: Είναι πλέον η ισραηλινή κυβέρνηση – και όχι οι υποστηρικτές του BDS, ούτε οι νεοναζί οργανώσεις – αυτή που καλεί σε μπουκοτάζ ενός σημαντικού εβραϊκού θεσμού.

Θα το λέγαμε ακόμα πιο καθαρά: είναι ο εθνικισμός, ο ρατσισμός και ο μιλιταρισμός του ισραηλινού κράτους που αποδεικνύει όλο και πιο καθαρά πόσο αντισημιτικός, αντιεβραϊκός είναι – πέρα απ’ τα υπόλοιπα.

(φωτογραφία: εξωτερικό, νυχτερινό πλάνο του Εβραϊκού Μουσείου στο Βερολίνο)

Comments are closed.