Το “σκάνδαλο του Βερολίνου”

Παρασκευή 28 Δεκέμβρη. Πριν προχωρήσουμε: το Εβραϊκό Μουσείο του Βερολίνου θεωρείται απ’ τα κορυφαία ιδρύματα στον κόσμο σε ότι αφορά τόσο την εβραϊκή ιστορία αιώνων, όσο και ειδικά την ιστορία των εβραίων στη γερμανία. Το «τελευταίο σκάνδαλό» του είναι παλιό – φαίνεται όμως ότι το ρατσιστικό καθεστώς του Τελ Αβίβ πλησιάζει στο σημείο βρασμού του ρατσισμού του, όπου δεν αντέχει ούτε μισή κουβέντα εναντίον του από οπουδήποτε και οποιονδήποτε· και με περισσευάμενη κρατική λύσσα προσπαθεί να απαγορεύει και να εξαφανίσει τα πάντα.

Το «σκάνδαλο» εν προκειμένω είναι η έκθεση Καλωσήρθατε στην Ιερουσαλήμ, που παρουσιάζει την διαχρονική ιστορία της πόλης σαν σημείο διασταύρωσης, συνάντησης ή/και εντάσεων μεταξύ των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών ανά τους αιώνες. Η έκθεση έχει ξεκινήσει τον περασμένο Απρίλη (βρισκόμαστε στον Δεκέμβρη…). Περιλαμβάνει αντικείμενα, εγκαταστάσεις, και προβολές. Το «κέντρο» της έκθεσης είναι ένα δωμάτιο που ονομάζεται «η Ιερή Πόλη», όπου υπάρχει μια μεγάλου μεγέθους μακέτα της Ιερουσαλήμ του 19ου αιώνα, σε κομμάτια, που έγινε απ’ τον γερμανό αρχιτέκτονα Conrad Schick, με το τζαμί του al-Aqsa στο κέντρο της αναπαράστασης. Η εκκλησία της γέννησης και το δυτικό τείχος βρίσκονται επίσης σε άλλο κομμάτι της μακέτας…

Ποιο είναι το “αντι-ισραηλινό σκάνδαλο”; Ότι στη μακέτα φαίνεται πως το al-Aqsa υπερέχει των άλλων δύο μνημείων… Λογικό αν θυμηθεί κανείς ότι η Ιερουσαλήμ τον 19ο αιώνα (και πολλούς αιώνες πριν) ήταν μια πόλη υπό μουσουλμανική διοίκηση και κοινωνική πλειοψηφία. Ανήκε στην οθωμανική αυτοκρατορία. Και πριν, από τότε που την απελευθέρωσε ο Σαλαχαντίν απ’ τους σταυροφόρους, ήταν υπό μουσουλμανική διοίκηση. Κι ακόμα πιο πριν, απ’ τα χρόνια των αραβικών χαλιφάτων, απ’ το 638 μ.χ….

(φωτογραφία κάτω: Η μακέτα που τρομοκράτησε την ιστορική διαστρέβλωση που πουλάει το Τελ Αβίβ. Μα ήταν τόσο μεγάλο το al Aqsa;)

Comments are closed.