Το νόημα της προστασίας

Κυριακή 25 Νοέμβρη. Πριν προσπαθούσε να εκβιάσει το σαουδαραβικό παλάτι, λέγοντας ότι «χωρίς εμάς δεν την βγάζετε ούτε δυο βδομάδες». Χτες, είπε το άλλο: «το ισραήλ δεν την βγάζει χωρίς την σαουδική αραβία». Οπωσδήποτε καουμπόικη αντίληψη για την μέση Ανατολή. Δείξτε κατανόηση όμως, πρόκειται για το γνωστό ψόφιο κουνάβι.

Χτες, λοιπόν ρωτήθηκε να σχολιάσει τις διαρροές ότι η cia έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως ο τοξικός διέταξε την δολοφονία του Khashoggi. Και να τι απάντησε:

Αν δείτε το ισραήλ, το ισραήλ θα έχει μεγάλο πρόβλημα χωρίς την σαουδική αραβία. Οπότε τι θέλετε; Να φύγει το ισραήλ; Θέλετε να φύγει το ισραήλ; Έχουμε έναν πολύ δυνατό σύμμαχο στη σαουδική αραβία. Η σαουδική αραβία είναι τρομερά χρήσιμη στη μέση Ανατολή. Αν δεν είχαμε την σαουδική αραβία δεν θα είχαμε εκεί μια μεγάλη βάση, πιθανόν να μην είχαμε κανένα λόγο… – άφησε την τελευταία φράση μισή.

Η αληθινή σχέση είναι βέβαια η ανάποδη: το Ριάντ θα έχει μεγάλο πρόβλημα πλέον χωρίς το Τελ Αβίβ… Σε κάθε περίπτωση το τουρκικό καθεστώς δεν βρίσκει σωστή την στάση του ψόφιου κουναβιού… Ο υπ.εξ. Cavusoglu, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Trump είπε στο cnn turk:

Οι δηλώσεις που κάνει ο Trump σημαίνουν «Ό,τι και να έγινε εγώ θα κάνω ότι δεν είδα». Δεν είναι σωστή αυτή η προσέγγιση. Δεν αγοράζονται όλα…

Εκτός αν βρεθεί η κατάλληλη τιμή (λέμε), κάτι που δεν φαίνεται να έχει συμβεί ως τώρα σ’ αυτήν την υπόθεση. Οπότε η Άγκυρα ίσως είναι κοντά στο να βγάλει τον λαγό απ’ το καπέλο. Όπως είναι γνωστό οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έχουν ηχογραφημένες τηλεφωνικές συνομιλίες του Maher Mutreb (που ήταν ο επικεφαλής του αποσπάσματος θανάτου στο προξενείο της Istanbul) με τον Saud al-Qahtani, δεξί χέρι του τοξικού – λίγο μετά την δολοφονία. Είναι σ’ ένα απ’ αυτά τα τηλεφωνήματα που ο πρώτος είπε στον δεύτερο «πες στο αφεντικό σου ότι το καθαρίσαμε».

Τώρα, παίζοντας πάντα το παιχνίδι το διαρροών, το al Jazeera υποστηρίζει ότι καθώς οι τούρκοι τεχνικοί αναλύουν τα τηλεφωνήματα, διαπιστώνουν ότι ακούγεται και μια τρίτη φωνή, από άτομο που βρισκόταν στον ίδιο χώρο με τον al-Qahtani.

… Σύμφωνα με τούρκους αξιωματούχους λέει το al Jazzera είναι ισχυρή η πεποίθησή τους ότι η τρίτη φωνή θα μπορούσε να ανήκει στον πρίγκηπα διάδοχο Mohammed bin Salman, αλλά η τεχνική ανάλυση δεν έχει φτάσει ακόμα σ’ αυτό το συμπέρασμα επειδή ο Mutreb έκανε όλα του τα τηλεφωνήματα απ’ το σαουδαραβικό κινητό του και η τουρκία χρειάζεται τεχνική υποστήριξη για να αναλύσει την φωνή με ακρίβεια…

Έπεται συνέχεια, αυτό είναι σίγουρο. Το Τελ Αβίβ προσπαθεί να επιταχύνει την δημιουργία του “αραβικού μπλοκ” κατά του ιράν γύρω απ’ τον τοξικό αλλά και την άλλη μούρη, του Ντουμπάι· ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι αυτή η κολεγιά θα αρχίσει να πριονίζει τα θεμέλια διάφορων αραβικών χουντοκαθεστώτων…

Και κάποια στιγμή θα τεθεί το ζήτημα ότι το Ριάντ δεν είναι ο κατάλληλος να “φυλάει” την Μέκκα και την Μεδίνα – αφού πρόδωσε την Ιερουσαλήμ… Τον τρίτο στη σειρά “ιερό τόπο” του ισλάμ…

Comments are closed.