Ένα μέλλον τίμιου κόπου

Σάββατο 27 Οκτώβρη. Υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι ο μπαμπάς Salman (ο βασιλιάς) θα «απολύσει» τον υιό Salman (τον τοξικό) αλλά δεν θα το κάνει τώρα. Θα το κάνει μετά από μήνες, για να μην φανεί ότι ενέδωσε σε έξωθεν «πιέσεις».

Αν συμβεί κάτι τέτοιο (έχουμε τις αμφιβολίες μας…), το παλληκαράκι μην πέσει σε κατάθλιψη. Με τις γνώσεις και την εμπειρία που έχει μπορεί να κάνει καριέρα «διδακτικού προσωπικού»· η δουλειά δεν είναι ντροπή… Κι αν έχει τίποτα φίλους στα μέρη μας (ψεκασμένους ή μη δεν έχει σημασία) ας κοπιάσει.

(Ξέρετε πόσες φορές τα ντόπια εθνικιστικά κοθώνια έχουν αναγγείλει το τέλος του Erdogan… Και πόσες, πολύ περισσότερες, τον έχουν λούσει με κάθε υποτιμητικό χαρακτηρισμό. Από «παρανοϊκό» μέχρι «σουλτάνο» κλπ κλπ.

Έχετε, μήπως, ακούσει αναλυσάρες απ’ αυτούς, ειδικούς ή ανειδίκευτους, για την σφαγή του Khashoggi και την στάση του τουρκικού καθεστώτος; Όχι. Συμβαίνει, λοιπόν, το εξής εθνικά δυσάρεστο: σχεδόν παντού στον πλανήτη εκθειάζουν τον Erdogan για τον «ισορροπημένο» και «έξυπνο» τρόπο που χειρίζεται το ζήτημα, αναγνωρίζοντας (πολλοί) ότι αυτό που επιδιώκει και είναι πολύ πιθανό να καταφέρει είναι να στριμώξει την σαουδαραβική χούντα / χασάπικο, αυξάνοντας ο ίδιος το κύρος του και στον αραβικό, και στον μουσουλμανικό κόσμο· αλλά και πολύ πιο πέρα.

Σε κάθε περίπτωση τον αναγνωρίζουν σαν μετρ της καθεστωτικής πολιτικής που είναι (τι άλλο;) τεχνική εξουσίας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι εξαφανίστηκαν οι κρατικοί εχθροί του. (Εκτός απ’ τους έλληνες υπάρχει πάντα τόσο η αιγυπτιακή χούντα όσο και το ισραηλινό απαρτχάιντ καθεστώς). Σημαίνει πως εκτός απ’ αυτούς που σωπαίνουν ενοχλημένοι βαθιά και ανομολόγητα, οι υπόλοιποι αναγνωρίζουν στον Erdogan και το καθεστώς του σημαντικές τακτικές και στρατηγικές ικανότητες… Και φυσικά η Ουάσιγκτον – ο σύμμαχος και σωτήρας του ελληνικού ιμπεριαλισμού όπως θέλουν να ελπίζουν τα εδώ αφεντικά – θα χρειαστεί να ξανασκεφτεί πόσο και πως μπορεί να παρενοχλεί αυτόν τον «άσπονδο εταίρο» που λέγεται Άγκυρα.

Κλαίνε απ’ τα νεύρα τους κάποιοι στα μέρη μας; Ακούμε γαμωσταυρίδια ή μας φαίνεται;)

 

Comments are closed.