Μπλοκ του Βλαδιβοστόκ

Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη. «Μόλις μούρθε μια ιδέα…» είπε, γυρνώντας προς τη μεριά του. «…Έλα να κάνουμε μια συμφωνία ειρήνης χωρίς προϋποθέσεις, όχι τώρα αλλά ως το τέλος της χρονιάς, να τελειώσει και τυπικά μεταξύ μας ο Β παγκόσμιος».

Αυτός που «μόλις τούρθε μια ιδέα…» ήταν χτες ο Putin. Κι αυτός στον οποίο την απηύθυνε ήταν ο ιάπωνας πρωθ. Abe. Τόπος; Το “ανατολικό οικονομικό φόρουμ του Βλαδιβοστόκ”. Αιτία; Εδώ και 70 χρόνια υπάρχουν «εδαφικές διαφορές» μεταξύ των δύο κράτων (οι Κουρίλες νήσοι, που είναι ρωσικές έκτοτε αλλά το Τόκιο τις θεωρεί δικές του), με αποτέλεσμα τυπικά να μην έχει υπογραφτεί η λήξη του πολέμου…

That’s it!!! Στη φάση της όξυνσης του ενδοκαπιταλιστικού ανταγωνισμού (με κύριο μέτωπο τον Ειρηνικό…) ο Abe αξίζει τόσο όσο οι «μόλις μούρθαν» ιδέες του Putin. Έλα ρε ψηλέ… Μέσα σε 3 μήνες υπογράφουμε ειρήνη… και άσε τώρα τις Κουρίλες…

Εν τω μεταξύ, το κενό της επίσημης εκπροσώπησης της Πγιονγκγιάνγκ ανέλαβε να το καλύψει εν μέρει ο ίδιος “μούρθε μια ιδέα” Putin: Η βόρεια Κορέα περιμένει κάποια σημάδια ανταπόκρισης. Δεν έκανε τόσα βήματα προς την αποπυρηνικοποίηση για να ακούει τις ίδιες ατέλειωτες απαιτήσεις για πλήρη αφοπλισμό.

Είναι μια κατάλληλη στιγμή για να κουνάει (όποιος τόχει) το δάκτυλο στην Ουάσιγκτον. Στο άσπρο σπίτι το ψόφιο κουνάβι κυνηγάει την ουρά του, ψάχνοντας τον “αντιστασιακό” συγγραφέα του προσκλητήριου στους New York Times. Έχει βάλει παντού προδοτοπαγίδες, αλλά ακόμα δεν έχει πιάσει κάτι.

Όπως θα έλεγε και ένας Rouhani θριαμβολογώντας: οι ηπα σήμερα είναι στη χειρότερή τους κατάσταση…

(φωτογραφία: Άκουσε την ιδέα ο Abe και ετοιμάζεται να την κάνει…)

Comments are closed.