Ω, τι ευχάριστη επίσκεψη!

Κυριακή 5 Αυγούστου. Είναι αλήθεια ότι νοτιοκορεάτες κομμάντο (σε άγνωστη ποσότητα) βρίσκονται παρκαρισμένοι στην Κρήτη; Ναι, είναι εντελώς αλήθεια, εδώ και κάτι μέρες – αλλά μην περιμένετε η εθνική γραμμή να το μαρτυρήσει. Πρόκειται για την «αντιπειρατική μονάδα Cheonghae», που έκανε περιπολίες στον κόλπο του Άντεν, και προφανώς «φιλοξενείται» στην αμερικανική βάση της Σούδας. Σέρνουν μαζί τους κι ένα καταδρομικό, το “ο Μεγάλος Munmu”. Όμως μην ανησυχείτε: δεν πρόκειται να επιτεθούν κάπου στα ανατολικά. Το πιθανότερο είναι να μην επιτεθούν καν και καν οπουδήποτε – τα ενδεχόμενα μέρη / στόχους πρώτη φορά τα βλέπουν, οπότε…

Αιτία είναι η απαγωγή ενός νοτιοκρεάτη (και τριών φιλιπιννέζων) στη λιβύη, από κάποιους (άγνωστης ταυτότητας;) ένοπλους. Μπορεί να φαίνεται παράξενο από πρώτη ματιά, αλλά στην εμφυλιοπολεμική λιβύη οι δουλειές συνεχίζονται κανονικά, και διάφορες νοτιοκορεατικές επιχειρήσεις «δραστηριοποιούνται» εκεί, ειδικά στις κατασκευές και στη διαχείριση αγωγών ύδρευσης.

Λέγεται πως ο νοτιοκορεάτης Moon βρέθηκε σε δύσκολη θέση μ’ αυτήν την απαγωγή, και αναγκάστηκε να… Έχουμε άλλη γνώμη. Όσο καλοεκπαιδευμένοι κι αν είναι οι νοτιοκορεάτες κομμάντο, έρημο δεν έχουν δει ποτέ στη ζωή τους· θα χαθούν! Είναι άχρηστοι για επιχείρηση απελευθέρωσης – και στη Σεούλ δεν είναι βλάκες να μην καταλαβαίνουν τι θα σήμαινε μια αποτυχημένη προσπάθεια απελευθέρωσης... Όπως είναι λογικό (κι όπως έγινε και σε μια άλλη περίπτωση με νοτιοκορεάτες ναυτικούς, που πιάστηκαν όμηροι από πειρατές στη δυτική Αφρική τον περασμένο Μάρτη), το ζήτημα θα διευθετηθεί με διαπραγματεύσεις. Ίσως και με την καταβολή κάποιων λύτρων.

Ο Moon δεν αναγκάστηκε λοιπόν, όσο κι αν πουλάει στο εσωτερικό το «ο ένδοξος στρατός μας θα απελευθερώσει τους 1 + 3 ομήρους». Επιλέγει να δηλώσει τη νοτιοκορεατική συμμετοχή, μικρή μεν αλλά ισχυρή συμβολικά, στην παγκόσμια ενίσχυση του μιλιταρισμού. Πρόκειται για θέαμα στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά έχει μια ορισμένη ιδεολογική ισχύ.

Όσο για το ελλαδιστάν; Για παρκινγκ, ανεφοδιασμούς, ξεκούραση, άντε και καμιά περιήγηση σε κοντινά αξιοθέατα, μια χαρά είναι η «παροχή υπηρεσιών» εκ μέρους του στον διεθνή μιλιταρισμό. Αλλά το θεωρούμε απίθανο να παρακαλέσουν οι φαιορόζ τους κορεάτες κομμάντο, μιας και έκαναν την τιμή να παρκάρουν στην ιερή ελληνική γη, και προκειμένου να μην φύγουν άπραγοι, να «λευτερώσουν τα δύο παλληκάρια μας που είναι αιχμάλωτα στο Edirne»!

Όχι, αυτό θα ήταν too much…

Comments are closed.