Ελληνο-ισραηλινή συμμαχία

Τετάρτη 25 Απρίλη. Όσοι / όσες κι αν είδαν το βίντεο «kill ‘em’ all» πιθανόν δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι κάτι παρόμοιο συμβαίνει τώρα. Παρόμοιο. Όχι ίδιο. Τότε οι «εθελοντές της ελληνοσερβικής φιλίας» ήταν φασίστες και πήγαιναν στη βοσνία, για να υπερασπιστούν την «ορθοδοξία» εναντίον του «μουσουλμανικού τόξου». Τώρα δεν θα σας πούμε τι είναι και που πάνε – βρείτε το μόνοι/ες σας. Βρείτε, επίσης, τι σχέση έχει το «μουσουλμανικό τόξο» που επικαλούταν ο ελληνικός ιμπεριαλισμός / φασισμός στα ‘90s, με το «τουρκικό τόξο» ή το “σιιτικό τόξο” στη μέση Ανατολή, που επικαλείται τώρα· ή, αν όχι αυτός, οι σύμμαχοί του… Και τι σχέση έχει το “τόξο” με τον σύμμαχο: το Τελ Αβίβ….

Αυτό που μπορούμε να πούμε εδώ είναι ότι το ελληνικό κράτος, ανάμεσα στα υπόλοιπα, κάνει πλάτες στο ισραηλινό για να «εξαφανίσει» την όποια παλαιστινιακή αοζ (της λωρίδας της Γάζας)· «εξαφάνιση» με μόνο με έναν τρόπο μπορεί να γίνει: με την εντατικοποίηση της ρατσιστικής, απαρτχάιντ «μεταχείρισης» των κατεχόμενων (δυτική Όχθη, ανατολική Ιερουσαλήμ) ή των πολιορκούμενων (Γάζα) απ’ τον ισραηλινό στρατό παλαιστινιακών εδαφών. Το ότι το ισραηλινό καθεστώς προσανατολίζεται σε κάποιο είδος “τελικής λύσης” για τους παλαιστίνιους δεν είναι καν μυστικο!!! Το λένε οι ίδιες οι βιτρίνες του….

Αν το ελληνικό κράτος / βαθύ κράτος και οι πολιτικές βιτρίνες του έχουν πάθει αφωνία με τις εκτελέσεις άοπλων παλαιστινίων διαδηλωτών στη λωρίδα της Γάζας, δεν είναι επειδή «έχουν άλλες δουλειές» αυτήν την εποχή. Είναι επειδή συμφωνούν με το Τελ Αβίβ ότι οι παλαιστίνοι είναι υπάνθρωποι, και δεν πρέπει να διαταράξουν τις ισραηλινές γεωτρήσεις και εκμεταλλεύσεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ακόμα κι αν τα κοιτάσματα βρίσκονται στη θάλασσα μπροστά απ’ τα σπίτια τους. (Το ότι αυτή η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι απόλυτα συνεπής με το ότι και οι τουρκοκύπριοι είναι υπάνθρωποι και δεν δικαιούνται το μερίδιό τους απ’ τα όποια κοιτάσματα νότια της κύπρου το αφήνουμε σ’ εσάς να το συσχετίσετε). Ακόμα περισσότερο, κάνοντας πλάτες στην αναδυόμενη ισραηλινή βιομηχανία εξόρυξης φυσικού αερίου, η Αθήνα υποστηρίζει το Τελ Αβίβ και σε ότι αφορά την Βηρυτό, και την δική της αοζ: με την απειλή των όπλων το ισραήλ θέλει να φάει τμήματα και απ’ το νότο της λιβανέζικη αοζ….

Στο πρώτο μισό των ‘90s, ο ελληνικός ιμπεριαλισμός, θεωρώντας ότι βρίσκεται σε θέση «σχεδόν απόλυτης» ισχύος (υπό την κρυφή συμμαχία του με την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο), έφτιαξε την «ελληνοσερβική φιλία» επιδιώκοντας την κατάκτηση της μισής επικράτειας του καινούργιου μακεδονικού κράτους…. Γιατί; Με ποιο υλικό όφελος; Για να ελέγχει τους χερσαίους δρόμους, τις χερσαίες διαδρομές, απ’ το λιμάνι της Σαλονίκης προς την κεντρική Ευρώπη, και απ’ την Μαύρη Θάλασσα στην Αδριατική. Αυτοί οι δρόμοι διαστραυρώνονται στην επικράτεια του μακεδονικού κράτους…

Σήμερα, ο ελληνικός ιμπεριαλισμός, σε σαφώς πολύ πιο αδύναμη θέση, φοβισμένος απ’ την μια και πάντα επιθετικός απ’ την άλλη, και τώρα πια ελπίζοντας ανοικτά και ομολογημένα στην υποστηρίξη όχι μόνο του Τελ Αβίβ αλλά και της Ουάσιγκτον, έχει συγκροτήσει την «ελληνοϊσραηλινή φιλία»… Γιατί; Με ποιο υλικό όφελος; Για να πάρει μερίδιο απ’ τον έλεγχο των θαλάσσιων δρόμων, των θαλάσσιων διαδρομών μεταφοράς φυσικού αερίου κάτω απ’ τον τουρκικό νότο, κάτω απ’ την μύτη του τουρκικού καθεστώτος, και ενάντιά του.

Υπάρχουν πολλές και κρίσιμες διαφορές, που για την εργατική κριτική είναι σημαντικές. Το μόνο που δεν αλλάζει είναι τα ελληνικά ιμπεριαλιστικά στερεότυπα: γεωπολιτική πρόσοδος και ξερό ψωμί!!!

Comments are closed.