Συρία 1

Τρίτη 20 Μάρτη. Μπορεί η κατάληψη του (μεγαλύτερου μέρους του) θύλακα της Afrin να έχει τονώσει τον βερμπαλιστικό μιλιταριστικό οίστρο του τουρκικού καθεστώτος, αλλά αν δεν του λείπει κάτι είναι ο ρεαλισμός: δεν θα ήταν καθόλου δύσκολο να νικήσει ο τουρκικός στρατός και το όποιο «φιλικό» πεζικό του τους εξαιρετικά υπερτιμημένους (απ’ την αμερικανική και την ισραηλινή προπαγάνδα) ypg, και μάλιστα δεν θα χρειαζόταν καν ο κόπος, αν οι ypg δεν είχαν μπει στον αμερικανικό σταύλο. Αυτός είναι ο αντίπαλος του «μπλοκ της Αστάνα». Οι κούρδοι στην Afrin πληρώνουν, απλά, τις συνέπειες της επιλογής του pkk να γίνει εργαλείο της Ουάσιγκτον, με το εθνικιστικό (and more) όνειρο του «μεγάλου κουρδιστάν». Προς οπουδήποτε. Ακόμα και προς τα μέρη που δεν υπήρχαν καν και καν κουρδικές μειονότητες (κυρίως προς τέτοιες περιοχές)· υπάρχουν όμως πετρέλαια, για επικερδές λαθρεμπόριο.

Οι σχεδιασμοί της Ουάσιγκτον και του Τελ ΑΒίβ στο συριακό (και στο ιρακινό, και όχι μόνο…) έδαφος είναι ο αντίπαλος και της Άγκυρας· τίποτα άλλο!!! Ακριβώς γι’ αυτό, ό,τι και να λένε τα μεγάφωνά της (και, δήθεν ανάποδα, τα ελληνικά φασιστοφερέφωνα), δεν μπορεί να ξεκινήσει να «απελευθερώσει» την Manbij, στα δυτικά του Ευφράτη, όσο υπάρχει εκεί αμερικανικός στρατός. Κι αν αυτός φύγει, δεν θα χρειαστεί καν να κινηθεί ο τουρκικός: θα φύγουν μαζί με την αστερόεσσα και οι ypg… Η Manbij ποτέ δεν ήταν κουρδική περιοχή, απλά κατακτήθηκε απ’ τον αμερικανικό στρατό και παραδόθηκε στον κουρδικό εθνο-μεγαλοϊδεατισμό. Όπως η Raqqa (για την οποία, ας το θυμήσουμε, επί πολύ καιρό οι ypg αρνούνταν να ματώσουν εναντίον της, «ανεβάζοντας» τα ανταλλάγματα που πήραν απ’ την Ουάσιγκτον). Όπως ολόκληρη η συριακή έκταση στα ανατολικά του Ευφράτη, ως τα σύνορα με το ιράκ, όπου οι αμερικάνοι ήδη σπέρνουν έξτρα πόστα.

Το ότι οι ypg κατέχουν το 25% της συριακής επικράτειας (όντας, οι κούρδοι σαν εθνότητα και όχι σαν μέλη ενός εθνικιστικού κόμματος, κάτι μεταξύ 8% και 10% του συριακού πληθυσμού) είναι μαγική εικόνα. Στην πραγματικότητα, εκτός απ’ τον θύλακα της Afrin (που είχε όντως κουρδικό πληθυσμό, αν και όχι πλειοψηφικό), όλα τα υπόλοιπα τα έχει καταλάβει ο αμερικανικός στρατός και διάφοροι σύμμαχοί του: οι ypg, δηλαδή το pkk, είναι απλά η πρόθυμη βιτρίνα.

Έναντι αυτού του πασίγνωστου γεγονότος, η Άγκυρα δεν μπορεί να στείλει τον στρατό της, όσα μερακλώματα κι αν νοιώθει μετά την κατάληψη της Afrin! Ο συγκεκριμένος θύλακας ήταν παρατημένος απ’ τους πάντες, και πρώτα απ’ όλα απ’ το ίδιο το pkk: δεν έχει πετρέλαια, οπότε δεν έχει λεφτά!!! Απο κεί και πέρα, αν ήταν ρεαλιστικό να επιτεθεί ο τουρκικός στρατός σε περιοχές ελέγχου του αμερικανικού, τότε θα το έκανε πρώτος και καλύτερος ο συριακός! Αν όχι κάτι άλλο, είναι πιο έμπειρος στο χώμα…

(φωτογραφία: Ο κόσμος το έχει τούμπανο, αλλά το pkk και οι υποστηρικτές του κρυφό καμάρι: μέχρι να αλλάξει (αν αλλάξει…) προσανατολισμούς η Ουάσιγκτον, μπροστά από κάθε σημαία των ypg βρίσκεται τουλάχιστον ένα αμερικανικό τεθωρακισμένο. Εκτός απ’ την Afrin βέβαια· αλλά είναι αυτό εξήγηση για την μυωπία;)

Comments are closed.