Συρία 2

Τρίτη 20 Μάρτη. Μετά την Afrin λοιπόν (εκτιμάμε…) έρχονται τα «μεγάλα λόγια» απ’ την Άγκυρα! Υπάρχει ένα σχέδιο απαγκίστρωσης των αμερικάνων απ’ την Manbij, ένα είδος δημιουργίας μιας «γκρίζας ζώνης», το οποίο ήταν υπό διαπραγμάτευση με το αμερικανικό υπ.εξ. υπό τον Tillerson· τώρα αυτός σχόλασε… Ωστόσο στην Άγκυρα ήξεραν καλά και απ’ τα πριν ότι τα λεγόμενα του (πρώην πια) αμερικάνου υπ.εξ. δεν ήταν σίγουρο ότι θα γίνουν πράξη, αφού η γραμμή του αμερικανικού πενταγώνου ήταν διαφορετική. Τώρα η Άγκυρα περιμένει να δει τι θα κάνει ο διάδοχος στο υπ.εξ. , ο πρώην διευθυντής της cia Pompeo, σε σχέση μ’ αυτό το σχέδιο (ήταν να υπογραφτεί χτες, αλλά μετά την απόλυση του Tillerson, το πράγμα αναβλήθηκε…)

Οι όποιες πραγματικές εξελίξεις θα υπάρξουν (και δεν θα τις μάθουμε) πρώτα στις συναντήσεις των υπ.εξ. και ύστερα στις συναντήσεις κορυφής του “μπλοκ της Αστάνα”, που έχουν προγραμματιστεί για τον επόμενο 1 με 1,5 μήνα. Ο σχεδιασμός των επόμενων κινήσεων του “μπλοκ” (στο οποίο πάντα να θυμάστε ότι ανήκει και η Δαμασκός και – πάντα διακριτικά – το Πεκίνο) δεν είναι απλός: οι αμερικάνοι δεν θα φύγουν απ’ το συριακό πεδίο μάχης (επειδή “έπεσε η Afrin”!!)· ίσως, μάλιστα, κάνουν το αντίθετο: επιτεθούν για να βελτιώσουν τις θέσεις του και, κυρίως, για να κόψουν την οδική / χερσαία επικοινωνία Βαγδάτης / Δαμασκού. Ούτε, όμως, και για την Ουάσιγκτον τα πράγματα είναι απλά και εύκολα στο συριακό πεδίο μάχης.

Για να προεκτείνουμε τις δηλώσεις του Lavrov (δείτε πριν 2 ημέρες): σ’ έναν πόλεμο που δεν είναι πια proxy δεν είναι εύκολη υπόθεση μια ελεγχόμενη «κατευθείαν αναμέτρηση»…

Εν τω μεταξύ οι «πολιτικές διαδικασίες» για το συριακό μέλλον, που προωθούσε το «μπλοκ της Αστάνα», έχουν παγώσει εδώ και καιρό. Ένας απ’ τους λόγους είναι ότι φάνηκε απαραίτητο ένα ακόμα μεγαλύτερο ξεκαθάρισμα επί του εδάφους….

(Η φωτογραφία είναι 4 μηνών: στις 22 Νοέμβρη του 2017, στο ρωσικό Sochi. Όταν βγει η επόμενη θα σας ενημερώσουμε. Μέχρι τότε ευχηθείτε να μην είναι ντυμένοι και οι τρεις στο χακί…)

Comments are closed.