Πυροβολούν τα (πολιτικά) πτώματα;

Σάββατο 24 Μάρτη. Με μια ακόμα αλλαγή στο “επιτελείο” το ψοφιοκουναβιστάν δένει ακόμα καλύτερα τα κορδόνια στις αρβύλες του. Ο καραβανάς McMaster (της «τριανδρίας») απολύθηκε απ’ το πόστο του «προεδρικού συμβούλου εθνικής ασφάλειας» ως «μετριοπαθής», για να αντικατασταθεί από έναν ακόμα χειρότερο: τον John Bolton.

Πρόκειται για ένα απ’ τα τρανταχτά στελέχη του επιτελείου του Μπους του Β, φανατικός πολεμοχαρής, φανατικός φίλος του Τελ Αβίβ και συνεργάτης της mossad, φανατικός υποστηρικτής της ισοπέδωσης τόσο του ιράν όσο και της βόρειας κορέας.

Ο Gareth Porter, γνωστός αμερικάνος βετεράνος ερευνητής δημοσιογράφος, ιστορικός και παλιός κινηματικός κατά του πολέμου στο βιετνάμ, σημειώνει σ’ ένα προχθεσινό του άρθρο ανάμεσα σε άλλα και τα παρακάτω για τα έργα και τις ημέρες του Bolton:

… Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον μέσα ή έξω απ’ την κυβέρνηση Trump είναι ο Bolton που έχει επηρεάσει ήδη τον Trump να σκίσει την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του ιράν. Ο Bolton αξιοποίησε την σχέση του με τον βασικό χρηματοδότη τόσο του Benjamin Netanyahu όσο και του Donald Trump – τον βαθύπλουτο ιδιοκτήτη καζίνο και σιωνιστή Sheldon Adelson – για να συμβουλέψει τον Trump τον περασμένο Οκτώβρη, όταν ο πρόεδρος ετοιμαζόταν να ανακοινώσει την πολιτική του για την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του ιράν.

… Η mossad έχει παίξει έναν πολύ επιθετικό ρόλο στο να επηρεάσει την παγκόσμια κοινή γνώμη σε σχέση με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Το καλοκαίρι του 2003 [σ.σ.: πρώτη κυβέρνηση του Μπους του Β, η χρονιά της «σοκ και δέος» εισβολής στο ιράκ…] σύμφωνα με τους δημοσιογράφους Douglas Frantz και Catherine Collins συγγραφείς του βιβλίου “The Nuclear Jihadist”, ο επικεφαλής της mossad Meir Dagan δημιούργησε ένα καινούργιο τμήμα στη mossad με αποστολή να σπρώχνει στα διεθνή μήντια ειδήσεις για τις προσπάθειες του ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Ο ρόλος του Bolton σ’ αυτήν την κοινή αμερικανο-ισραηλινή στρατηγική, όπως τονίζει στην ίδια του την βιογραφία που εκδόθηκε το 2007, ήταν να εξασφαλίσει ότι το θέμα των πυρηνικών του ιράν θα φύγει απ’ την αρμοδιότητα της διεθνούς υπηρεσίας ατομικής ενέργειας του οηε και θα πάει στο συμβούλιο ασφαλείας. Ήταν αποφασισμένος να εμποδίσει τον γενικό διευθυντή της διεθνούς υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Mohamed ElBaradei να πετύχει μια συμφωνία με το ιράν, που θα έκανε δύσκολο για την κυβέρνηση Μπους να δαιμονοποιήσει την Τεχεράνη σαν παγκόσμια πυρηνική απειλή… Η τακτική του Bolton βασιζόταν στον ισχυρισμό ότι το ιράν κρύβει το στρατιωτικό πυρηνικό του πρόγραμμα απ’ την διεθνή υπηρεσία ατομικής ενέργειας…

Ο Porter εξηγεί ότι οι κοινοί σχεδιασμοί κυβέρνησης Μπους – κυβέρνησης Netanyahou για επίθεση σε θέσεις των ιρανών φρουρών της επανάστασης, εντός ιράν, το 2007, ανακόπηκαν απ’ τους αρμόδιους να την κάνουν καραβανάδες, εφόσον κρίθηκε ότι το ιράν θα μπορούσε να απαντήσει κτυπώντας αμερικανικά πολεμικά στα στενά του Ορμούζ.

Συνεπώς τι είναι εκείνο που κάνει ξανά «σύμβουλο» έναν αποτυχημένο πολεμοκάπηλο; Η απελπισία;

Comments are closed.