Κορέες

Πέμπτη 18 Γενάρη. Κάποιοι έχουν αρχίσει να παίρνουν υπογλώσσια… Στην χθεσινή τους συνάντηση οι αντιπροσωπείες των δύο κορεών, αποφάσισαν (και ανακοίνωσαν) ότι οι εθνικές ολυμπιακές ομάδες τους θα μπουν μαζί στο γήπεδο στην έναρξη των χειμερινών ολυμπιακών στη Σεούλ (9 Φλεβάρη…), κάτω από ενιαία σημαία: ολόκληρη η κορεατική χερσόνησος, σε μπλε χρώμα, σε άσπρο φόντο.

Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν συμβαίνει πρώτη φορά. Είχε ξαναγίνει στους ολυμπιακούς του 2000 (Σίδνεϊ) και του 2004 (Αθήνα). Είχαν παρελάσει μαζί επίσης στους ασιατικούς αγώνες στη Ντόχα το 2006, και στους χειμερινούς ασιατικούς αγώνες στο Changchun το 2007. Τότε όμως ο διακορεατικός διάλογος είχε προχωρήσει με την υψηλή εποπτεία των ηπα· μόνο και μόνο για να βουλιάξει (απ’ την Ουάσιγκτον σε πρώτο χρόνο και με αλλαγή κυβέρνησης στη Σεούλ στη συνέχεια) απ’ το 2008 και μετά.

Τώρα υπάρχει μια ουσιαστική και μία συμβολική διαφορά. Αυτές οι “κοινές εμφανίσεις” γίνονται όχι απλά χωρίς την συγκατάθεση των ηπα, όχι απλά ερήμην τους… γίνονται εναντίον τους… Επιπλέον, το στάδιο στο οποίο θα παρελάσουν κάτω από την ίδια σημαία δεν θα βρίσκεται ούτε στο Σίδνεϊ ούτε στην Αθήνα, ούτε στην Ντόχα. Θα είναι στη Σεούλ. Που σημαίνει: γεμάτο με δεκάδες χιλιάδες νοτιοκορεάτες που θα πανηγυρίζουν. (Άντε μετά να τους αγαπήσει η Ουάσιγκτον…)

Το επιπλέον μικρό συμβολικό βήμα που γίνεται τώρα, είναι ότι οι εθνικές γυναικείες ομάδες χόκεϋ επί πάγου θα συγχωνευτούν σε μία, και θα διαγωνιστούν σαν κορέα. Αν το επιτρέψει η διεθνής ολυμπιακή επιτροπή (περιμένουμε…) θα είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Αυτά έχουν ανακοινωθεί δημόσια μετά από μόνο δέκα ημερών συζητήσεις μεταξύ των δύο κορεών, χωρίς να μπορεί η Ουάσιγκτον να ακούει, να παρεμβαίνει, να χαλάει. Δέκα ημέρες συζητήσεων εκεί που η Ουάσιγκτον και το Τόκιο έσπρωχναν για επίθεση στο βορρά (με ότι θα ακολουθούσε)… Μίλησαν Σεούλ και Πγιονγκγιάνγκ για τραγουδάκια, μίλησαν για το χρώμα απ’ τα καλτσάκια των αθλητών, μίλησαν για τον καιρό, μίλησαν για τα παιδιά… φαίνεται όμως ότι λένε κι άλλα… Κι ας το επαναλάβουμε, χαμένο δεν πάει: χωρίς προϋποθέσεις… Ούτε “χαλάστε τα πυρηνικά σας”, ούτε “χαλάστε τους πυραύλους σας”…

Ως την έναρξη των ολυμπιακών απομένουν άλλες 3,5 βδομάδες. Τι άλλο προλαβαίνουν, άραγε, να ανακοινώσουν – κάνοντας κάποιων τα νεύρα εντελώς κουρέλια;

(Για την ιστορία: η βορειοκορεατική αποστολή στους ολυμπιακούς θα είναι 550 άτομα: 230 cheerleaders (!!!), 140 καλλιτέχνες / μουσικοί – η ορχήστρα που γράφαμε τις προάλλες – 30 αθλητές του taekwondo, και 150 από άλλα αθλήματα. Επιπλέον η Πγιονγκγιάνγκ θα στείλει 150 αθλητές στους παραολυμπιακούς που θα ακολουθήσουν…

Ως τα μέσα του επόμενου Μάρτη οι αμερικάνοι καραβανάδες θα βλέπουν χειμερινούς ολυμπιακούς τρώγωντας junk food – και τα νύχια τους… )

Comments are closed.