Δόγμα 17 – 1

Τρίτη 19 Δεκέμβρη. … Η ρωσία και η κίνα είναι αναθεωρητικές δυνάμεις … που επιδιώκουν να ανασχηματίσουν τον κόσμο ενάντια στα συμφέροντα και τις αξίες μας… Αυτή είναι η πρώτη απειλή στη λίστα, σύμφωνα με το αναθεωρημένο δόγμα «εθνικής ασφάλειας» των ηπα, όπως ανακοινώθηκε απ’ το ψοφιοκουναβικό στόμα χτες.

Δεν είναι ανεδαφικό: ο περιβόητος «πολυπολικός κόσμος» είναι πράγματι μια ενδιάμεση φάση πρακτικής αμφισβήτησης της αμερικανικής «μονοπολικότητας». Το ζήτημα είναι ότι αυτή η αμερικανική πλανητική κυριαρχία, βήμα βήμα, πρώτα ρίχνοντας την αγγλική απ’ το βάθρο της (1ος και 2ος παγκόσμιος πόλεμος), ύστερα με την μοιρασιά του κόσμου σε δύο μπλοκ (3ος παγκόσμιος) και, με το τέλος του 3ου και την ήττα του σοβιετικού μπλοκ, απ’ τα ‘90s και μετά, με την μέθη της «μόνης υπερδύναμης», αυτή λοιπόν η ιστορία ενός αιώνα, είναι η κορωνίδα της αμερικανικής ιστορίας. Τα οικονομικά και πολιτικά αφεντικά των ηπα δεν ξέρουν πως είναι να χάνεις αυτήν την κυριαρχία, δεν ξέρουν πως είναι να υποχωρείς στρατηγικά, δεν έχουν κάποιο ανάλογο παράδειγμα στην ιστορία τους για να το αξιοποιήσουν. Μοιάζουν με εκείνους τους «αστέρες» του θεάματος που όταν βρέθηκαν στην κορυφή οι μόνες μνήμες τους ήταν η άνοδος· «αστέρες» που δεν πέφτουν απλά αλλά γκρεμοτσακίζονται, μιας και δεν έχουν καμία εμπειρία πτώσης.

Τα αμερικανικά αστέρια δεν είναι απλά του θεάματος. Είναι ένοπλα, ως τα δόντια. Είναι καταδικασμένα (με την ιστορική έννοια) να εμποδίσουν κάθε «ανασχηματισμό του κόσμου ενάντια στα συμφέροντά τους». Είναι καταδικασμένα επειδή έτσι είναι ο καπιταλισμός και ο ιμπεριαλισμός, και για έναν λόγο παραπάνω: δεν ξέρουν ούτε μπορούν να υποχωρήσουν στρατηγικά.

Συνεπώς όταν το ψόφιο κουνάβι, σαν προσωρινή βιτρίνα του αμερικανικού «forward με κάθε μέσο», λέει ότι «θα δουλέψει μαζί τους βάζοντας πρώτα την αμερική» (με τους «αναθεωρητές» και αμφισβητίες δηλαδή «θα δουλέψει») απλά ξεφυσάει το άσμα όχι του κύκνου αλλά του φιδιού.

(Μπορεί αυτά να τα διαβάζετε δυσοίωνα μεν αλλά σαν κάτι μακρινό. Το λέμε χρόνια, θα το ξαναπούμε: θα το πληρώσουμε ακριβά αυτό το ξεφύσημα, ακόμα περισσότερο όσο μένουμε αδρανείς… Ο χρόνος έχει μετρήσει ήδη ανάποδα…)

Comments are closed.