Συρία, ελιγμοί ζόρικοι

Σάββατο 7 Οκτώβρη. Η ανακατάληψη της Deir ez-Zor απ’ τον συριακό στρατό ‘n’ friends φαίνεται ότι είναι κάτι ανάλογο με της ανακατάληψη του ανατολικού Aleppo – μείον την αδυναμία της Ουάσιγκτον και των δικών της φίλων / proxies. Απ’ την μια μεριά ο αμερικανικός σχεδιασμός μπορεί να ξαφνιάστηκε απ’ την ταχύτητα της ανακατάληψης. Απ’ την άλλη όμως, αυτή τη φορά, είχε έτοιμα τα σχεδιά του. Πέρα απ’ την «επική» (που θα έλεγε και το ψόφιο κουνάβι…) και χωρίς εμπόδια προώθηση των ypg σε βάρος του isis στην ανατολική όχθη του Ευφράτη, ο σχεδιασμός προέβλεπε διαρκείς αντιπερισπασμούς σε διάφορα σημεία της συριακής επικράτειας: για να μην μπορέσει ο συριακός στρατός και οι υπόλοιποι να κατακτήσουν κάτι περισσότερο απ’ την ίδια την πόλη. Ούτε τα πετρελαιοχώραφα στα ανατολικά, ούτε όμως και τον δρόμο προς την Abu Kamal (δες αναφορές πριν δυο μέρες).

Έγιναν ως τώρα δυο τέτοιες επιθέσεις αντιπερισπασμού, εκ των οποίων η μία είχε κατά τα φαινόμενα με στόχο ρώσους. H πρώτη ήταν μια μαζική επίθεση σε συριακές θέσεις στα νότια της επαρχίας του Idlib, βόρεια της Hama – και προοπτική την «απαγωγή» τριών δεκάδων ρώσων στρατόμπατσων που επέβλεπαν την διατήρηση της εκεχειρίας στην περιοχή. Η επίθεση, μαζική και καλά οργανωμένη, απαντήθηκε με «ταχεία επέμβαση της spetsnaz», των ειδικών δυνάμεων των ρωσικών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών (GRU)… (Κι έτσι, επί τη ευκαιρία, μάθαμε ότι υπάρχουν και τέτοια ρωσικά κόλπα στο συριακό έδαφος…). Σε κάθε περίπτωση η ανάκτηση των χαμένων θέσεων απ’ αυτήν την επίθεση και η παραπάνω απώθηση των επιτιθέμενων, χρειάστηκε στην μεταφορά ενόπλων απ’ την Deir ez-Zor στα βόρεια της Hama.

Η δεύτερη επίθεση αντιπερισπασμού ήταν η πετυχημένη (ως τώρα) επίθεση του isis σε αδύνατα σημεία του δρόμου Palmyra – Deir ez-Zor, που είναι η γραμμή επικοινωνίας της Deir ez-Zor με την κεντρική συρία. Εδώ και δύο ή τρεις ημέρες αυτή η γραμμή έχει κοπεί. Ωστόσο η στρατιωτική συγκέντρωση του συριακού στρατού ‘n’ friends στην πόλη φαίνεται ότι είναι αρκετά ισχυρή ήδη ώστε να μην επείγεται για επιπλέον ενισχύσεις. Υπάρχουν πάντα και οι αερομεταφορές.

Αφού συνυπολογίσει κανείς τις επίσημες ρωσικές δηλώσεις για τον ρόλο της Ουάσιγκτον στην προσπάθεια «παγώματος» της συριακής προέλασης (χθεσινός σχολιασμός, μέση ανατολή 4), μπορεί να δει να εξελίσσεται στην περιοχή ένας ελιγμός βγαλμένος απ’ τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Προφανώς υπό τις οδηγίες είτε ρώσων είτε ιρανών (είτε και τα δύο), η «συριακή συμμαχία» αποφεύγει να απαντήσει στον δεύτερο αντιπερισπασμό για να μην αποπροσανατολιστεί· και κατηφορίζει full προς την Abu Kamal (όπως σας είχαμε ενημερώσει) βρίσκοντας μικρότερη αντίσταση, επειδή μέρος των ενόπλων του isis ασχολούνται με το να κρατάνε κλειστό τον δρόμο Palmyra – Deir ez-Zor.

Θα μπορούσε να είναι, επίσης, μια συμβουλή του Σουν Τσου: κάνε την δύναμη του αντιπάλου αδυναμία του. Αν καταφέρουν να φτάσουν σύντομα ως τα συρο-ιρακινά σύνορα στην Abu Kamal, ο συριακός στρατός και οι φίλοι του θα έχουν σχεδόν κυκλώσει τον isis στη νοτιοανατολική συρία· και οι επιτυχίες των “τρομοκρατών” στη διακοπή της γραμμής Palmyra – Deir ez-Zor θα αποδειχθούν έωλες. Αν, όμως, καθυστερήσουν σημαντικά, θα κινδυνεύουν να χάσουν περιοχές της κεντρικής συρίας που είχαν πρόσφατα «καθαρίσει».

Θα σκεφτείτε ότι η ασταμάτητη μηχανή έγινε «πολεμικός ανταποκριτής». Όχι! Αυτό είναι ένα δευτερεύον μεν αλλά όλο και σοβαρότερο θέατρο πολέμου μεταξύ των ηπα και των συμμάχων τους απ’ την μια, και του πολυγώνου Μόσχα – Πεκίνο – Τεχεράνη – Βαγδάτη – Δαμασκός – Άγκυρα απ’ την άλλη!!! Μια μικρή μάχη (σε σχέση με το πολεμικό δυναμικό των εμπλεκόμενων)· κι ωστόσο μια μάχη της οποίας η έκβαση μπορεί να έχει αλυσιδωτές συνέπειες.

Ίσως έχει ήδη…

(φωτογραφία: Τα μυστικά του βάλτου; Συριακός στρατός κατεβαίνει τον Ευφράτη…)

Comments are closed.