Απόνερα

Πέμπτη 20 Ιούλη. Είχε τις ανησυχίες του… Ένα κάτι σαν φαγούρα, ένα κάτι σαν ανήσυχο ύπνο, ένα κάτι κάτι σαν καούρα στο στομάχι… Κι έτσι ο μετρ της τέχνης της διαπραγμάτευσης, ο ένας και μοναδικός, ο υπ.εξ. Nick the Greek, επειδή τον είχαν ζωσμένο τα φίδια για την «επιτυχία» του στον Κράν Μοντάνα (που ήταν copy paste η ίδια «επιτυχία» του στο Μοντ Πελεράν, παλιά του τέχνη κόσκινο…) και επειδή προφανώς είχε ένα πονάκι με το τι θα πει ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του οηε «για το κυπριακό» Έσπεν Μπαρθ Έιντε σε σχέση με το τελευταίο ναυάγιο και τις ευθύνες επ’ αυτού, φρόντισε σαν έλληνας υπ.εξ. να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Πιο σωστά: στη θέση Του. Απροετοίμαστος ήρθε ο Άιντε… είπε προχτες σε συνέντευξη τύπου από Λευκωσία μεριά (δεν είναι άλλο κράτος η νότια κύπρος; τι δουλειά είχε ο έλληνας υπ.εξ. στη συνεδρίαση του ελληνοκυπριακού “εθνικού συμβουλίου”;…) … Και δεν είχε δουλέψει για να βοηθήσει… Για να έχει ένα προηγούμενο να πει “μαλακίες λέει – δεν σας το είπα; Ο αδιάβαστος ψάχνει δικαιολογίες”….

Χμμμμ… “Αδιάβαστος”; “Τεμπέλης”; “Κοπρόσκυλο του κερατά”; Ο καθένας θα μπορούσε να ερμηνεύσει κατά βούληση την κουτοπονηριά (πάντα: προς το ελληνικό κοινό) του Nick· κανένας όμως δεν θα έπρεπε να αμφιβάλει για τις προθέσεις του. «Και να με δώσει…» σκέφτηκε το ελληνικό βαθύ κράτος / παρακράτος με το μυαλό του τωρινού εκλεκτού του υπ.εξ., για τον εκπρόσωπο του οηε, «… εγώ θα τον έχω κάνει ρόμπα έγκαιρα… Θα τον έχω αποδομήσει. Έτσι και πει κάτι σε βάρος μου θα τον αρπάξουν τα non paper και τα μήντια και θα τον χτυπήσουν σα χταπόδι». Πάντα για χάρη του ελληνικού κοινού, του μόνου σημαντικού στο σύμπαν όλο.

Ύστερα (χτες) ο «αδιάβαστος» Έιντε βγήκε και μίλησε. Με 100% διπλωματική αβρότητα, κάτι που επιβάλει είτε η θέση του είτε η επίγνωση ότι το «κυπριακό» δεν πρόκειται να λυθεί ποτέ, επειδή είναι λυμένο… «Δεν είναι τώρα καιρός για εμπλοκή σε παιγνίδι αλληλοεπίρριψης ευθυνών. Υπάρχει ήδη υπεραρκετό και φαίνεται ότι όλοι θεωρούν ότι οι πάντες εκτός αυτών έκαναν όλα τα λάθη κι αυτοί το σωστό. Όμως νομίζω ότι πρέπει να παραδεχτούμε πως υπήρξε μια συλλογική αποτυχία να επιτύχουμε μαζί συμφωνία στο Crans Montana» δήλωσε, φτιάχνοντας αυτό το είδος αόριστης «γενικής ευθύνης» («φταίνε κι αυτοί, φταίνε και οι άλλοι, φταίμε κι εμείς») που απαλλάσσει τον Nick the greek απ’ τα ηρεμιστικά του. Και τις πύρινες δηλώσεις για την «διεθνή συνωμοσία» κατά των ελληνικών δικαίων… Μ’ άλλα λόγια: άρχοντας βγήκε ο «αδιάβαστος» – ενώ ο «διαβασμένος» Nick είχε επαναλάβει προκαταβολικά τον μίζερο, φτωχό, κουτοπόνητο, και κυρίως φιλοάγγλο εαυτό του· και τα αδιέξοδα του ελληνικού ιμπεριαλισμού.

Αυτά σε πρώτη ανάγνωση. Γιατί αν προσέξει κανείς πίσω απ’ τις γραμμές τις υπόλοιπες δηλώσεις του «αδιάβαστου» Έιντε θα διαπιστώσει, μάλλον εύκολα, ότι «κάποιος», «κάποιοι», «κάτι», τορπίλισε μια συμφωνία που φαινόταν έτοιμη και στρωμένη. Μάλιστα (περίεργο;) ο «αδιάβαστος» Έιντε αναφέρεται σε δηλώσεις μόνο της μίας πλευράς υπέρ του να λήξει το θέμα, να «λυθεί το πρόβλημα». Ποιας; Της τουρκικής. Σεμνά και διακριτικά λείπουν οι ανάλογες δηλώσεις της άλλης…

Ξέρουμε, όμως, ποιοι βούλιαξαν την συμφωνία. Το ξέρουν οι πάντες, ως τον Δ του Κενταύρου. Οι ίδιοι που την βουλιάζουν εδώ και δεκαετίες: οι έλληνες και ελληνοκύπριοι φασίστες. Και ο Nick είναι, απλά, ο πιο πρόσφατος εκπρόσωπός τους. Σαν γνήσιος μεταπράτης (και αντιπρόσωπος μεταπρατών) πουλάει τα κόλπα του κάπου μακριά, και περιμένει τα ανταλλάγματα.

Οπότε ο ογκόλιθος της φαιορόζ κρατικής / παρακρατικής / εθνικιστικής ελληνικής εξωτερικής πολιτικής μπορεί να κοιμηθεί ήσυχος σήμερα, αύριο, μεθαύριο. Ο «αδιάβαστος» του οηε αντιπαρήλθε τις προσβολές και δεν τον έδωσε… Ας φάει, ας πιεί, ας γιορτάσει ο ογκόλιθος. Κι ας ετοιμαστεί για τις επόμενες αποστολές του.

Θα μάθουμε στο μέλλον αν ισχύει ακόμα αυτό το παλιό: «μπορείς να κοροϊδεύεις πολλούς για πολύ καιρό αλλά όχι τους πάντες για πάντα»….

Comments are closed.