Ο καλός υπουργός

Κοτζιάς - Δημητρώφ

(Macedonian Foreign Minister Nikola Dimitrov, right, walks next to Greek Foreign Minister Nikos Kotzias during their meeting in Athens, Wednesday, June 14, 2017. Dimitrov is in Greece on a one day official visit.)

Πέμπτη 15 Ιούνη. Παριστάνοντας στα λόγια τον «καλό» ο ψεκασμένος υπ.εξ. Nick the Greek – Κοτζιάς υποδέχτηκε τον καινούργιο υπ.εξ. της δημοκρατίας της μακεδονίας Nikola Dimitrov. Το βαθύ ελληνικό κράτος (το οποίο εκπροσωπεί επάξια και ο συγκεκριμένος πασόκος, άλλωστε πώς θα έπιανε την καρέκλα;) παριστάνει ότι καταπίνει την πίκρα του που δεν έγινε κεραμιδαριό το κράτος της μακεδονίας όπως ξεδιάντροπα ευχόταν δημόσια, μέσω των διάφορων “ειδικών” παπαγάλων. Παριστάνει ότι καταπίνει την πίκρα του που η “φίλη και σύμμαχος Ουάσιγκτον” σταμάτησε τον ακροδεξιό Gruevski (με ανταλλάγματα, προφανώς).

Οπότε, “κάνοντας την αδυναμία φιλότιμο” ο N.t.G. υποδέχτηκε τον Dimitrov με τα γνωστά καλωσυνάτα λόγια: Ωωωωω… η Ελλάδα υποστηρίζει την εδαφική κυριαρχία και ακεραιότητα της FYROM… και θα στηρίξει την ένταξή της στην ε.ε. και το νατο… μόλις λυθεί το πρόβλημα με το όνομα…

Όταν τα 4 απ’ τα 5 μόνιμα κράτη μέλη του (παρηκμασμένου, βέβαια) «συμβουλίου ασφαλείας» του οηε (αγγλία, ηπα, ρωσία, κίνα) και πάνω από 130 κράτη στον κόσμο αναγνωρίζουν την «δημοκρατία της μακεδονίας» με αυτό το όνομα (το συνταγματικό της), το «πρόβλημα με το όνομα» είναι απλά μια απ’ τις πολλές ελληνικές ιμπεριαλιστικές ψυχώσεις που δεν αφορά κανέναν άλλον. Και “fyrom” δεν υπάρχει παρά μόνο στα χαρτιά· και στα ελληνικά μυαλά. «Δημοκρατία της μακεδονίας» υπάρχει…

Σ’ αυτόν τον καπιταλιστικό πλανήτη, όπου τα συμφέροντα καθορίζουν την πολιτική, όσο κι αν η Αθήνα «υποστηρίζει την ένταξη της fyrom στην ε.ε. και το νάτο …. αρκεί, μωρέ, να λυθεί το πρόβλημα το όνομα…», αυτές οι προσχωρήσεις στις συγκεκριμές συμμαχίες δεν θα γίνει σύμφωνα με τα ελληνικά γούστα.

Η Ουάσιγκτον δεν βιάζεται για ένταξη του μακεδονικού κράτους στο νατο· είναι αρκετές οι «διμερείς σχέσεις». Αν, όμως, το project europe επιταχύνει την ένταξη στην ε.ε. των δυτικών βαλκανίων, κι αν ειδικά στην περίπτωση της δημοκρατίας της μακεδονίας η νέα σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Zaev πρόκειται να υποστηριχτεί απ’ τις Βρυξέλες με μια τέτοια επιτάχυνση, τότε θα βιαστεί και η Ουάσιγκτον.

Σε μια εποχή γρήγορων κινήσεων και αλλαγών οι «κολληματίες» γίνονται γρήγορα βαρετοί και άχρηστοι: το να δείχνεις ακαμψία επί δεκαετίες σημαίνει, απλά, ότι είσαι ηλίθιος. Και σαν τέτοιος άχρηστος. Οι καιροί των ελληνικών μεγαλείων (των ‘90s) πέρασαν· και πέρασαν γρήγορα. Για παράδειγμα ψάξτε να βρείτε πόσο εύκολα και άνετα έκανε ρόμπα τον εξοχότατο Τσίπρα ο αιώνιος εχθρός Erdogan, στην τελευταία τους συνάντηση στο Πεκίνο. Είναι ενδεικτικό.

Αυτό που θα απομείνει στην Αθήνα και στον ελληνικό ιμπεριαλισμό σε σχέση με το «μακεδονικό» είναι κάτι παρόμοιο μ’ αυτό που έκανε το σαουδαραβικό καθεστώς στις φανέλες των άσσων της Barcelona μετά τον καυγά με την Ντόχα: να «σβήνει» πινακίδες αυτοκινήτων… Η αποστροφή απέναντι στην πραγματικότητα τα έχει αυτά…

(η φωτογραφία είναι από όχι ελληνικό site. Και ο Dimitrov είναι Macedonian Foreign Minister, και όχι “fyromian”….)

Comments are closed.