Οι δεκατέσσερεις λύκοι (η αντίστροφη αλληγορία των 1000 ελλήνων)

Τετάρτη 5 Απρίλη. Αφήσαμε το θέμα να ξεθυμάνει (και ήταν εύκολο να υπολογίσουμε το πόσο γρήγορα τελειώνουν τα 15 λεπτά θεαματικής δημοσιότητας!): κάποιο τμήμα του παγκόσμια διάσημου και όντως αξιοσέβαστου ινστιτούτου Max Plank σκέφτηκε τι θα μπορούσε να προκαλέσει την αλλαγή παραδείγματος (με προδιαγραφές ύστερου 20ου αιώνα, όχι τίποτα παραπάνω!) στην ελληνική διοίκηση: η απελευθέρωση («ένεση») 1000 στελεχών υψηλών προδιαγραφών, ελληνικής καταγωγής, «εσωτερικού» και «εξωτερικού», με μισθούς Βρυξελών, πείρα και αποφασιστικότητα, μέσα σε όλους (και οπωσδήποτε τους βασικότερους) τομείς της κρατικής / δημόσιας διοίκησης.

Άμεση σχέση δεν έχει. Εμείς οι παλιάνθρωποι τα φέρνουμε δίπλα δίπλα: Λοιπόν, προς στιγμήν ξεχάστε τον ελληνικό καπιταλισμό και το κράτος του. Η είδηση / ύμνος «στη σοφία της φύσης» πάει έτσι:

…Το 1995 η Αμερικανική Υπηρεσία Αλιείας και Άγριας Ζωής, μαζί με Καναδούς βιολόγους, απελευθέρωσαν 14 λύκους στο Εθνικό Πάρκο του Γέλοουστόουν, από όπου είχαν εξαφανιστεί από το 1926. Τι παρατηρήθηκε; Το θαύμα της φύσης, που γιατρεύεται και επαναφέρει την ισορροπία της στα οικοσυστήματα. 

Μπορεί οι λύκοι να ήταν λίγοι στην αρχή, και να σκότωσαν μερικά ελάφια, όμως οι αλλαγές που επέφεραν μετέβαλαν μέχρι και τη ροή των ποταμών…

Σύμφωνα με τους μελετητές οι 14 λύκοι του 1995, μέσα σε μια 20ετία, προκάλεσαν (άθελά τους και χωρίς σχέδιο, ας το σημειώσουμε) αλυσιδωτές ευεργετικές συνέπειες στη βιοποικιλότητα του αμερικανικού πάρκου. (Περισσότερα τηλεγραφικά στο tvxs.gr). Θα μπoρούσε, άραγε, κατ’ αναλογία, η «απελευθέρωση 1000 διοικητικών στελεχών υψηλού επιπέδου και μισθών» στο ελληνικό κρατικό / παρακρατικό / καπιταλιστικό (και αμερικανόφιλο) προσοδικό οικοσύστημα, να έχει ένα παρόμοιο αποτέλεσμα;

Κάτι τέτοιο πρέπει να σκέφτηκαν οι ειδικοί του Max Plank. Λυπούμαστε. Πρέπει να συλληφθούν με την κατηγορία του «εγκλήματος σκέψης»: της υιοθέτησης, δηλαδή, ενός ανεδαφικού κράματος μισο-προτεσταντικών και μισο-οριενταλιστικών πεποιθήσεων. Και να καταδικαστούν στις αυστηρότερες ποινές! Η αιτία που η ιδέα τους είναι από χέρι αποτυχημένη, και δεν έχει καμία σχέση με την εισαγωγή λύκων στο Γέλοστοουν, είναι, ακριβώς, ότι την σκέφτηκαν! Αν το «οικοσύστημα» του ντόπιου προσοδισμού ήταν εξελίξιμο και, ακόμα περισσότερο, ανατρέψιμο, αυτό θα είχε συμβεί, έστω σιγά σιγά, εδώ και δεκάδες χρόνια· και δεν θα χρειαζόταν, το 2017, μια τέτοια φαεινή ιδέα όπως αυτή των ειδικών του Max Plank!

Όχι λοιπόν! Κάνουν λάθος οι ειδικοί. (Γενικά μιλώντας δεν είναι ασυνήθιστο κάτι τέτοιο…) Από θεωρητική (καθαρά θεωρητική) άποψη το μόνο που θα είχε αποτελέσματα σε βάρος του βαθιά ριζωμένου προσοδισμού, θα ήταν ένας αιματηρός εμφύλιος, όπου αυτή τη φορά η ριζοσπαστικά ρεφορμιστική (και αδιάλακτα αντιπροσοδική) τάξη μας (και οι σύμμαχοί της, άντε!) θα νικούσε. Απόλυτα, και χωρίς παζάρια. Δεν θα κρεμούσε μόνο τους φασίστες (αυτούς πρώτους πρώτους) αλλά και όλους τους υπόλοιπους, αρχίζοντας απ’ την ελίτ και κατεβαίνοντας, χωρίς τύψεις και έλεος, μέχρι τον τελευταίο τιποτένιο μαυραγορίτη «φτωχομεσαίο» αφέντη.

Αλλά είναι τόσο θεωρητικό αυτό το ενδεχόμενο, που κανένα ινστιτούτο με υπόληψη δεν θα έπρεπε να το σκέφεται: άλλωστε δεν είναι η τάξη μας, έστω σε ένα καλό μέρος της, ριζοσπαστικά ρεφορμιστική για να προκαλέσει τέτοιες σκέψεις στους ειδικούς. Είναι βερμπαλιστικά εθελόδουλη συνολικά· με σπάνιες (κι ως τώρα μοναχικές) εξαιρέσεις.

Θα είχε πιο ενδιαφέρουσες (θεωρητικά και πρακτικά) πιθανότητες αν το γερμανικό ινστιτούτο πρότεινε την απελευθέρωση στο ελλαδιστάν 14 δεινόσαυρων! Και των δυο φύλων, φυσικά. Αυθεντικών τέτοιων. Γενετικά αναβιωμένων, με τα σαγόνια τους, το βάρος τους, το βαρύ τους πάτημα, την αδιαλλαξία τους… Με τα όλα τους.

Ίσως η αποκάλυψη ότι οι έλληνες δεν είναι το ανώτερο είδος στον πλανήτη και στο γαλαξία ever να είχε κάποια ευεργετικά αποτελέσματα στις πραγματικές θεσμίσεις τους… Ίσως. Γιατί υπάρχει και το εξής ενδεχόμενο: να καβατζώνονταν σε τρύπες και να συνέχιζαν το παραμύθι της “χρυσής βίδας”…

Comments are closed.