“Μετα–αλήθεια”… δηλαδή;

Σάββατο 25 Φλεβάρη. Ένα απ’ τα θαμμένα «φανερά» αυτής της ιστορίας είναι ο ρόλος του δντ. Το δντ ΔΕΝ δανείζει την Αθήνα εδώ και πάνω από 1,5 χρόνο· κι όλα δείχνουν ότι δεν θα την ξαναδανείσει, τουλάχιστον τα επόμενα χρόνια. Το περιβόητο «3ο μνημόνιο», αυτό που υπέγραψε ο ρημαδιασμένος εξοχότατος τον Ιούλη του 2015, είναι αμιγώς ευρωπαϊκή συμφωνία· το δντ δεν συμμετέχει. Δεν είναι, λοιπόν, «μαγική εικόνα» όλη η φλυαρία για το αν «το δντ θα φύγει απ’ το ελληνικό πρόγραμμα» την στιγμή που έχει φύγει εδώ και 19 μήνες;

Τι βιολί βαράει, τότε, το δντ στην τρέχουσα εξέλιξη της «ελληνικής τραγωδίας», και από ποια θέση μιλάει; Δεν είναι δανειστής· μόνο πρώην δανειστής. Ούτε «τεχνικός σύμβουλος» είναι· οι εκπροσωποί του μιλάνε πολύ και επί της ουσίας· κάνουν πολιτική σα να λέμε. Τότε;

Μια παρατήρηση θα μπορούσε να είναι ότι μετά την άτυπη χρεωκοπία της Αθήνας τον Ιούνη του 2015, όταν το ελληνικό κράτος δεν πλήρωσε τρεις μαζεμένες δόσεις οφειλών προς το δντ συνολικά 1,5 δις ευρώ (τα πλήρωσε αργότερα, με τα πρώτα δανεικά απ’ το «3ο»), το δντ θέλει να είναι σίγουρο ότι θα ξεχρεωθεί (ξεχρεώνεται πρώτο στη σειρά). Και γι’ αυτό «έχει λόγο» στο «ελληνικό πρόβλημα».

Ίσως… Ωστόσο ο ρόλος που παίζει αντικειμενικά είναι να φτιάχνει έναν εικονικό (με την έννοια του όχι φανερά τεκμηριωμένου ως προς την θέση του) «πόλο», άλλοτε απέναντι και άλλοτε δίπλα στα ευρωπαϊκά κράτη – δανειστές της Αθήνας. Αυτός ο «διπολισμός» επιτρέπει διάφορες δημαγωγίες, που άσχετα από που προέρχονται δραματοποιούν θεαματικά την υπόθεση, αφήνοντας όμως μια σειρά ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (όχι την γερμανική!) στα παρασκήνια. Μ’ άλλα λόγια το δντ (μέσω της προέδρου του αλλά και πρωτοκλασσάτων στελεχών του) «κάνει παιχνίδι» στο παρόν και το μέλλον της ευρωζώνης.

Το ότι το «παράθυρο ευκαιρίας» γι’ αυτήν την εμπλοκή είναι η ανίατη «μικρή ασθενής» δεν προσθέτει σ’ αυτήν την τελευταία γεωπολιτική αξία και γεωπροσόδους, όπως θα ήθελε η ντόπια εξουσία. Της αφαιρεί. Κι αυτό οφείλεται στη φάση της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης / σύγκρουσης: όποιος δεν μπορεί να δέσει μόνος του το βρακί του στη μέση του χάνει και χάνεται.

Comments are closed.