Επικίνδυνες διαπιστώσεις;

Σάββατο 2 Μάη. Τριάντα επιδημιολόγοι, λοιμωξιολόγοι, βιολόγοι, και εντατικολόγοι από γερμανικά νοσοκομεία και πανεπιστήμια δημοσίευσαν στις 17 Απρίλη στην ιατρική ιστοσελίδα medRχiv τα αποτελέσματα μιας έρευνας σε σχέση με την αντίδραση του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος στον covid-19. Παρότι υπάρχει εδώ πολλή «επιστημονική» (και άρα δύσβατη) γνώση, υπάρχει επίσης σοβαρό πολιτικό ζήτημα.

Οι συγκεκριμένοι ερευνητές ξεκίνησαν απ’ την γνωστή ιατρική διαπίστωση ότι απέναντι στον («παλιό») Sars (: επίσημο όνομα sars-cov), το 2002 / 2003, κορωνοϊό του ίδιου τύπου με τον covid-19 (: επίσημο όνομα sars-cov-2), τα ανθρώπινα ανοσοποιητικά συστήματα κινητοποιούσαν με επιτυχία τα ανοσοποιητικά Τ κύτταρα (συγκεκριμένα αυτά που έχουν τον ιατρικό κωδικό CD4+). Αναζήτησαν αν συμβαίνει το ίδιο και με τον λεγάμενο και διάδοχο covid-19. Και πράγματι διαπίστωσαν ότι στο 83% των ασθενών covid-19 είχαν κινητοποιηθεί «κατασταλτικά» τα S-CD4 T κύτταρα. Τα ίδια κύτταρα «φρουροί» υπήρχαν και στο 34% υγιών εθελοντών που συμμετείχαν στην έρευνα, πράγμα που έχει χωριστή σημασία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, και η ανάδειξη όχι των αντισωμάτων (ή όχι μόνο των αντισωμάτων) αλλά και των Τ κυττάρων του αίματος στην διαδικασία εξουδετέρωσης του covid-19 λύνει ορισμένους γρίφους· και δημιουργεί έναν σοβαρό μπελά. Ένας απ’ τους γρίφους ως τώρα ήταν τα χαμηλά επίπεδα αντισωμάτων που ανιχνεύονται απ’ τα τεστ (μονοκλωνικών αντισωμάτων) ακόμα και σε άτομα που βεβαιωμένα είχαν νοσήσει απ‘ τον covid-19 με αμελητέα ή μέτρια συμπτώματα. Ήδη εξαιτίας αυτού του από πρώτη ματιά «παράδοξου» κινέζοι αλλά και δυτικοί ιολόγοι είχαν διατυπώσει σαν υπόθεση εργασίας την εκτίμηση πως απέναντι στον κορονοϊό covid-19 το ανθρώπινο σώμα αντιδρά με πιο σύνθετη στρατηγική, στην οποία (εκτιμούσαν ότι) συμπεριλαμβάνονται και τα Τ κύτταρα. (Είχαμε γράψει επ’ αυτού στις 22 Απρίλη: ανοσοποίηση).

Η έρευνα, η πρώτη γνωστή ως τώρα μ’ αυτό το αντικείμενο, επιβεβαιώνει αυτήν την εκτίμηση. (Για λόγους ερευνητικής δεοντολογίας θα πρέπει να επαναληφθεί από άλλους, για να υπάρξει ταύτιση ή μη των ευρημάτων). Επιβεβαιώνει επίσης την “υποψία” ότι για τα τεστ αντισωμάτων, πέρα απ’ την ποιότητα κατασκευής τους (βιομηχανικό προϊόν είναι!) υπάρχουν σοβαροί λόγοι να αστοχούν: δεν είναι μόνο τα αντισώματα, και ανάλογα με την ηλικία μπορεί να μην είναι κυρίως αυτά που “καθαρίζουν” την κόντρα με τον covid-19.

Ένα επιπλέον συμπέρασμα της έρευνας είναι μάλλον αιφνιδιαστικό. Iκανός αριθμός ανθρώπων έχει “σε εφεδρεία” S-CD+ T κύτταρα που παρήχθηκαν (απ’ τον οργανισμό τους) εναντίον των κορονοϊών των κοινών κρυωμάτων! Κρύωσαν οι άνθρωποι κάποια στιγμή τον χειμώνα, και βγήκαν στο κλαρί τα απαραίτητα Τ… Δεν είναι μεν πάντα στην ποσότητα για μια «πλήρη μάχη» με τον covid-19, φαίνεται όμως ότι είναι αρκετά για ένα αρχικό / βασικό υπόβαθρο ανοσίας, που εξασφαλίζει χρόνο για την γρήγορη και ευρύτερη «επιστάτευση» των αναγκαίων ανοσοποιητικά Τ κυττάρων… Αυτό δίνει μια εξήγηση στο γιατί περίπου το 1/3 των δυτικών πληθυσμών δείχνει να έχει μια προϋπάρχουσα ανοσία απέναντι στον τσαχπίνη covid-19.

Αυτά για τους γρίφους. Ο μπελάς; Ο τωρινός αγώνας δρόμου των φαρμακοβιομηχανιών για την κατασκευή εμβολίου βασίζεται στην πρόκληση τεχνητής ανοσίας μέσω αντισωμάτων. Σαν μόνη σωτηρία (αφού οι κατ’ οίκον φυλακίσεις καθυστερούν την γενική ανοσία των πληθυσμών)… Υπάρχουν όμως ήδη διατυπωμένες επιφυλάξεις έως αμφιβολίες για το κατά πόσον μια τέτοια “λογική” των εμβολίων θα είναι αποτελεσματική ΑΝ ο ανθρώπινος οργανισμός δεν στηρίζεται μόνο (ή κυρίως) στα αντισώματα αλλά χρησιμοποιεί άλλους μηχανισμούς. Πρέπει να θυμίσουμε ότι εναντίον του Sars παρά τις μεγάλες χρηματοδοτήσεις και τις πολλές ερευνητικές προσπάθειες εμβόλιο δεν έγινε δυνατόν να φτιαχτεί… Συνεπώς η κατ’ αρχήν ανακάλυψη του ρόλου των Τ κυττάρων (που είναι γνωστά για την αντι-κορονο δράση τους) και απέναντι στον covid-19 ενισχύουν αυτές τις αμφιβολίες / επιφυλάξεις.

Υπάρχουν κι άλλες συνέπειες, πιο πολιτικές, που σωστά δεν αναφέρει μια έρευνα βιολογικού περιεχομένου. Στο περιθώριο της μάζας των «ενσωματωμένων στην τρομοεκστρατεία» ειδικών υπάρχουν κάποιοι, «αιρετικοί» φυσικά, που υποστηρίζουν ότι τα πραξικοπήματα και οι γενικευμένες απαγορεύσεις / καραντίνες συνεισφέρουν ελάχιστα ή και καθόλου στον έλεγχο της εξάπλωσης του covid-19… Κατά την άποψη τους η πραγματική δουλειά στις επιδημίες γίνεται πάντα απ’ την γενική ανοσία πληθυσμού· είτε είναι φυσική, είτε είναι τεχνητή μέσω εμβολίου (αν αυτή η ανοσία εξασφαλίζεται από αντισώματα).

Εάν, λοιπόν, αποδειχθεί (με επιπλέον έρευνες) αυτό που ήδη έχει εμφανιστεί στον ορίζοντα μέσω της πιο πάνω δουλειάς, ότι δηλαδή μεγάλο ποσοστό των πληθυσμών (το 1/3; το 1/4; πάντως σημαντικό…) έχει, λόγω κρυολογημάτων, υπόβαθρο ανοσίας ή αναπτύσσει γρήγορη και αποτελεσματική ανοσία στον covid-19, τότε ΑΥΤΟ είναι που λειτουργεί αποτελεσματικά· κι όχι η τρομοκρατία / τρομολαγνεία του βίαιου μαζικού σπρωξίματος στην αγκαλιά του βιο-πληροφορικο-ασφαλίτικου συμπλέγματος!

Το φιάσκο του αιώνα, για το οποίο από νωρίς είχε μιλήσει ο Ιωαννίδης, μπορεί να αποδειχθεί μια πολύ μετριοπαθής έκφραση…

Comments are closed.