Jenin… Jenin…

Μέλη της Παλαιστινιακής αντίστασης στη Jenin στις 27 Οκτώβρη 2023

Ένοπλος στη Jenin στη διάρκεια οδομαχιών με τον ισραηλινό στρατό

Δευτέρα 4 Μάρτη>>Τα ξημερώματα της 23ης Φλεβάρη ένα ισραηλινό drone κτύπησε ένα αυτοκίνητο στον προσφυγικό καταυλισμό της Jenin, σκοτώνοντας τρεις νεαρούς Παλαιστίνιους. Στόχος ήταν ο 27χρονος Yasser Mustafa Hanoun, διοικητής πεδίου της Ταξιαρχίας της Jenin∙ που θεωρητικά είναι η ένοπλη πτέρυγα της Ισλαμικής Jihad (PIJ), αλλά που στην πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια είναι μια οργάνωση – ομπρέλα για μια γκάμα Παλαιστίνιων που μπορεί να ανήκουν στην PIJ, στην Hamas, στην Fatah, ή στο Λαϊκό Μέτωπο για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP). Μαζί με τον Hanoun δολοφονήθηκαν ο 17χρονος Saeed Jaradat και ο 20χρονος Majdi Nabhan. Τραυματίστηκαν άλλοι 15.

….

«Γεννήθηκα μέσα στην κατοχή και σε στρατιώτες, και θα πεθάνω απ’ την κατοχή και τους στρατιώτες» λέει ο Eli…. H προηγούμενη φορά που ο ισραηλινός στρατός έκανε επιθέσεις σαν αυτές που κάνει απ’ τις 7 Οκτώβρη και μετά, ήταν στην κορύφωση της Δεύτερης Intifada το 2002. Τότε εισέβαλε σε διάφορες παλαιστινιακές πόλεις της Δυτικής Όχθης ταυτόχρονα σκοτώνοντας και καταστρέφοντας. Εκείνη η εισβολή χάραξε τη συλλογική μνήμη∙ και δημιούργησε μια γενιά αποφασισμένη να αντισταθεί ένοπλα. Η αποφασιστικότητά της μεγάλωσε ακόμα περισσότερο τον Μάη του 2021, όταν κατά τη διάρκεια της «Indifada της ενότητας» ξεσηκώθηκε η παλαιστινιακή νεολαία σ’ όλα τα κατεχόμενα εδάφη, απ’ τη θάλασσα ως το ποτάμι. Ο ισραηλινός στρατός απάντησε όπως πάντα: με μαζικές συλλήψεις και δεκάδες δολοφονίες άοπλων διαδηλωτών.

….

Στις 30 Γενάρη 2024, undercover ισραηλινοί της διαβόητης «μονάδας Duvdevan» εισέβαλαν στο νοσοκομείο Ibn Sina στη Jenin και εκτέλεσαν στο κρεβάτι του τον Basel alGhazzawi, 18χρονο μαχητή της Ταξιαρχίας της Jenin, που νοσηλευόταν από τραύματα που είχε από προηγούμενη επίθεση του ισραηλινού στρατού (είχε γίνει προσπάθεια να τον δολοφονήσουν και πριν 1,5 χρόνο, στα 16 του), τον 23χρονο αδελφό του Mohammed alGhazzawi, που είναι απ’ τους ιδρυτές της Ταξιαρχίας, και τον φίλο τους Mohammad Jalamnah, 27χρονο αξιωματικό της Ταξιαρχίας.

….

Σε αντίθεση μ’ αυτό που συμβαίνει στη Γάζα, οι ένοπλες ομάδες των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη δεν έχουν δημιουργήσει ακόμα ένα ενιαίο οργανωτικά σώμα. Είναι συνήθως απλοί άντρες της κοινότητας, γείτονες, συγγενείς και παιδικοί φίλοι, που πρέπει να αντιμετωπίσουν έναν πανίσχυρο στρατό που σκοτώνει και καταστρέφει στηρίζοντας το απαρτχάιντ καθεστώς.

«Τι νομίζεις ότι σημαίνει το να ενταχθείς στη Hamas ή την Ισλαμική Jihad;» ρωτάει ένας 30χρονος μέλος της Hamas που ας τον πούμε Α. «Σημαίνει το να μπορείς να αγοράσεις ένα όπλο και σφαίρες». Ένας άλλος που κάθεται δίπλα, ο Β., έφυγε απ’ την αστυνομία της «παλαιστινιακής αρχής», στην οποία ήταν αξιωματικός. Αν και προέρχονται από διαφορετικές οργανώσεις, ο ένας απ’ την Fatah και ο άλλος απ’ την Hamas, συμμετέχουν και οι δύο στην Ταξιαρχία της Jenin.

«Για την PIJ δεν υπάρχει θέμα δύναμης ή χρημάτων» λέει ένας τρίτος μαχητής, ο Γ., που είναι μετά βίας 20 χρονών, και κάθεται δίπλα στους άλλους δύο. «Ο σκοπός είναι ένας: η απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Γι’ αυτό πολεμάω με την PIJ, όχι γι’ αυτήν».

Όλοι τονίζουν ότι όπου κι αν ανήκει ο καθένας, στο τέλος είναι στην ίδια κοινότητα που πρέπει να προστατευτεί και να αμυνθεί. Για τους ένοπλους της αντίστασης στη Jenin και οπουδήποτε αλλού στη Δυτική Όχθη η πολιτική ένταξη ως μηχανισμός διαχωρισμών ανήκει στο παρελθόν. Είναι όλοι μαζί για τον ίδιο σκοπό. Ο αγώνας για δικαιοσύνη και ελευθερία είναι πάνω απ’ όλα. «Αυτή η κατοχή δεν χαλάει το ηθικό μας να αντιμετωπίσουμε το Ισραήλ» λέει ο Ε., 18χρονών, καθώς μαζεύεται με τους φίλους του για να προσπαθήσουν να αποσπάσουν άοπλοι την προσοχή του στρατού, πετώντας πέτρες, για να διευκολύνουν τις κινήσεις των ενόπλων. «Νομίζουν ότι μας έχουν σπάσει, αλλά είμαστε βόμβες έτοιμες να εκραγούν»…

Αυτά έγραφε μεταξύ (πολλών) άλλων η Mariam Barghouti στο +972 magazine στις 27 Φλεβάρη 2024. Για αρκετούς από εμάς που είμαστε μακριά είναι πανεύκολο να πλατσουρίσουμε σε «βαθυστόχαστες (ή χοντροκομμένες) αναλύσεις», συνήθως με ιδιοτελείς σκοπούς. Αλλά για εκείνους κι εκείνες που γεννιούνται μέσα στο απαρτχάιντ και πεθαίνουν απ’ αυτό, τα πράγματα είναι ωμά και καθαρά. Χωρίς σκιές, ποζεριές και αυταπάτες.

Μια καινούργια γενιά Παλαιστινιακής αντίστασης ζει και αναπνέει στη Δυτική Όχθη∙ σ’ αυτή τη κατεχόμενη ζώνη που το θεοναζί, απαρτχάιντ καθεστώς θεωρεί πως «την έχει», χάρη και στη βοήθεια της εξαγορασμένης «παλαιστινιακής αρχής»…

Εκεί μερικά παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα, πολύ γρήγορα – και κάποτε οι μανάδες τους τα κλαίνε πριν φτάσουν στα 30∙ στην ηλικία που στη δύση έχουν μόλις τελειώσει το μεταπτυχιακό τους και αγχώνονται για την επαγγελματική τους καριέρα…

Κηδεία δύο παλαιστινίων στις 27 Οκτώβρη 2023, στη Jenin

Comments are closed.