Τι πόλεμο κάνει η δύση κατά των Παλαιστίνιων;

Δευτέρα 18 Δεκέμβρη>> Όσο φιλότιμα κι αν ψάχνουμε μια απάντηση στην διαρκή δυτική υποστήριξη στη συνεχιζόμενη σφαγή τόσο στη Γάζα (κυρίως εκεί…) όσο και στη Δυτική Όχθη, δεν την βρίσκουμε.

Ο γνωστός μας Joseph Massad έγραψε νωρίς (στις 10 Οκτώβρη…) στο site middle east eye ότι αυτή η συμπαράσταση είναι ουσιαστικά ιδεολογική: τα δυτικά αφεντικά είναι ρατσιστές, και υπερασπίζονται την τελευταία εποικιστική αποικία τους…

Ωστόσο κι ο ίδιος ξέρει σαν ιστορικός, πως όλες οι δυτικές εποικιστικές αποικίες (η ναμίμπια, η ροδεσία, η νότια αφρική, η αλγερία, η τυνησία, η κένυα – και οπωσδήποτε η βόρεια αμερική και η αυστραλία) είχαν υλικό όφελος για τους αποικιοκράτες – πέρα και κάτω απ’ τον ρατσισμό τους. Το ίδιο ίσχυε και για Παλαιστίνη απ’ το 1948 και μετά: η εποικιστική αποικία με το όνομα «ισραήλ» ήταν το προκεχωρημένο φυλάκιο της δύσης (ειδικά του Λονδίνου, του Παρισιού και της Ουάσιγκτον) στην πετρελαιοφόρο μέση Ανατολή. Όμως ισχύει αυτό ακόμα, με την ένταση του ψυχρού πολέμου, και κυρίως μετά την αποτυχία του αμερικανικού σχεδίου για την «νέα μέση Ανατολή»; Κι αν ισχύει, ισχύει σε τέτοιο βαθμό ώστε τα δυτικά αφεντικά να προτιμούν να βουλιάξουν στο αίμα χιλιάδων δολοφονημένων αμάχων όπως ποτέ πριν στην ιστορία της κατοχής της Παλαιστίνης, αποδεικνύοντας σ’ όλο τον υπόλοιπο πλανήτη, αυτή τη φορά σε συνθήκες 4ου παγκόσμιου πολέμου με ιδιαίτερα δύσκολους αντιπάλους, το ποιοι είναι και τι ακριβώς σημαίνει η rules based order τους; Επ’ αυτού ο Massad δεν μας διαφωτίζει καθόλου.

Και ο Simon Rodriguez Porras, σοσιαλιστής συγγραφέας απ’ την βενεζουέλα, γράφοντας λίγο αργότερα (στις 25 Οκτώβρη), υποστηρίζει το ίδιο: οι δυτικοί στηρίζουν την γενοκτονία των Παλαιστίνιων επειδή είναι φασίστες…

Ναι, είναι. Ναι, πάντα ήταν αποικιοκράτες, ιμπεριαλιστές – με τις λεηλασίες (όχι μόνο των «ξένων» αλλά και των εργατικών τους τάξεων) και τις δολοφονίες εξασφάλισαν τον πλούτο τους. Όμως ποια είναι τα συγκεκριμένα οφέλη τους τώρα ώστε να συνεχίζουν να στηρίζουν το θεοναζί, απαρτχάιντ καθεστώς ενόσω τα έργα του γίνονται καθημερινά παγκόσμια γνωστά; Τι απ’ αυτά τα οφέλη θα θυσίαζαν αν μετά την πρώτη εβδομάδα, τις πρώτες 10 ημέρες μαζικών δολοφονιών, ανάγκαζαν τον χωροφύλακά τους να σταματήσει «παγώνοντας» τον εξοπλισμό του σε όπλα και «αναλώσιμα»; Δεν βρίσκουμε απάντηση.

Ξέρουμε ότι έκαναν το ίδιο απ’ το 1992 ως το 1995 στη βοσνία∙ με την συμφωνία μάλιστα της τότε ρωσίας. Δολοφονήθηκαν τότε πάνω από 30.000 άμαχοι βόσνιοι και βόσνιες∙ βιάστηκε απ’ τους σερβοφασίστες άγνωστος αριθμός βόσνιων γυναικών∙ φτιάχτηκαν απ’ τους σερβοφασίστες στρατόπεδα συγκέντρωσης ανάλογα των ναζιστικών∙ μόνο στο πολιορκούμενο επί 4 χρόνια Sarajevo δολοφονήθηκαν πάνω από 10.000 άμαχοι… Όμως όλα αυτά έγιναν όσο ήταν δυνατόν μακρύτερα απ’ τον ορίζοντα των δυτικών υπηκόων∙ και κάτω απ’ το θεώρημα ότι «οι μουσουλμάνοι σκοτώνονται μεταξύ τους για να προκαλέσουν την επέμβασή μας». Κυρίως είχαν έναν φρικαλέο στόχο για τα δυτικά αφεντικά: να ΜΗΝ δημιουργηθεί ένα κανονικό κράτος με κατά πλειοψηφία ευρωπαίους, πρωτοκοσμικούς μουσουλμάνους υπηκόους (το κράτος της βοσνίας – ερζεγοβίνης) έτσι ώστε να τρέξει χωρίς αμφισβητήσεις η ρατσιστική πρωτοκοσμική ιδεολογία ότι «οι μουσουλμάνοι είναι απολίτιστοι» (και εν δυνάμει τρομοκράτες…), είτε στις περιοχές τους (αφγανιστάν, ιράκ…) είτε σαν μετανάστες στις δυτικές μητροπόλεις.

Υπήρχε ένα σαφής, συγκεκριμένος δυτικός ιμπεριαλιστικός στόχος στη σφαγή των βοσνίων, ένας στόχος που επιτεύχθηκε: τέτοιο κράτος δεν φτιάχτηκε ποτέ. Στη θέση του δημιουργήθηκε ένα δυτικό προτεκτοράτο, που προορίζεται κάποτε να διαλυθεί.

Υπάρχει τώρα κάποιος αντίστοιχος δυτικός, ιμπεριαλιστικός στόχος που «περνάει» υποχρεωτικά απ’ την γενοκτονία των Παλαιστίνιων, που δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς αυτήν την σφαγή; Μας είναι πολύ δύσκολο να τον βρούμε. Ξέρουμε, για παράδειγμα, ότι η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της ΔΕΝ επεδίωξαν τον «πόλεμο» εκεί. Απόδειξη είναι ότι τον Απρίλη του 2023 η Ουάσιγκτον πήρε από ένα «στρατηγικό απόθεμα βλημάτων πυροβολικού για εξαιρετικά έκτακτες περιπτώσεις» που διατηρεί αποθηκευμένο στο έδαφος του απαρτχάιντ καθεστώτος με 300.000 βλήματα, τα 75.000 (κατ’ άλλους τα 150.000) για να τα παραχωρήσει στο φασιστοκαθεστώς του Κιέβου: αν ήταν στα αμερικανικά σχέδια ή ενδεχόμενα αυτό που συμβαίνει εδώ και δύο μήνες στην Παλαιστίνη δεν θα μισοάδειαζε η αποθήκη…

Το ερώτημά μας παραμένει ανοικτό, και θα εξετάσουμε κάθε σοβαρή και τεκμηριωμένη απάντηση που θα πέσει στην αντίληψή μας. Εν τω μεταξύ υπάρχει κάτι άλλο που το μετατοπίζει εισάγοντας στην απάντησή του, και μάλλον σε κεντρική θέση, την ανεμπόδιστη δημόσια πλανητική θέαση της σφαγής των Παλαιστινίων και της συστηματικής καταστροφής των πολιτικών υποδομών τους.

Αυτό το «κάτι άλλο» είναι ο ελάχιστα κρυμμένος φόβος των δυτικών αφεντικών ότι η εξελισσόμενη κρίση / αναδιάρθρωση και η εντεινόμενη πόλωση (ταξική λέμε…) μέσα στις δυτικές κοινωνίες, θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε ένοπλες «εμφύλιες» συγκρούσεις! Πρόκειται κυρίως για «αμερικάνικο» φόβο∙ αλλά είναι επίσης (σίγουρα) και «γαλλικός»: φασίστες απόστρατοι εκεί έχουν «προειδοποιήσει» για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ξέρουμε ακόμα ότι κάτι τέτοιο απασχολεί το νατο εδώ και χρόνια∙ ότι γίνονται τακτικά στρατιωτικές / νατοϊκές ασκήσεις «urban warfare» με άρωμα «δημόσιας τάξης» και προορισμό / στόχους όχι αποκλειστικά κάπου μακριά∙ και ότι ευρωπαϊκοί στρατοί έχουν νομιμοποιηθεί ως παρουσία σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, κατ’ αρχήν «αντιτρομοκρατικά» και πρόσφατα …. «υγιεινιστικά». Αν αυτά τα λάβουμε σοβαρά υπόψη, τότε η σφαγή των Παλαιστινίων νομιμοποιείται απ’ τα δυτικά αφεντικά και τους κάθε είδους λακέδες τους ως «μάθημα» (για τους πρωτοκοσμικούς αιχμαλώτους) αλλά και ως απτή «καταγραφή» των ορίων των αντιδράσεών τους, κατ’ αρχήν όταν η σφαγή των-τρομοκρατών-και-των-αμάχων τους γίνεται λίγο πιο μακριά. (Κι ας μην το ξεχνάμε: το θεοναζί, απαρτχάιντ καθεστώς είναι μεγάλος εξαγωγέας, προς τα δυτικά καπιταλιστικά κράτη, τεχνικών και μεθόδων θανατοπολιτικής…)

Η Παλαιστίνη, πιο σωστά η Παλαιστίνη-μέσα-στον-χρόνο, είναι βέβαια ένας ιστορικός τόπος: η Γη των Γενναίων. Αυτό επιτρέπει μια κατά βούληση αποστασιοποίηση (άλλοτε πιο κοντά, άλλοτε, κυρίως, πιο μακριά) σ’ όλους εμάς τους πρωτοκοσμικούς. Αλλά η Παλαιστίνη είναι, επίσης, ένας ιστορικός τρόπος. Ένας ιστορικός τρόπος κυριαρχίας, ελέγχου, κατοχής, θανατοπολιτικής – και αντίστασης. Όχι μόνο ένοπλης, ίσως μάλιστα κυρίως με κάθε άλλο τρόπο. Κι ανάμεσά σ’ όλους τους τρόπους της αντίστασης τον κυριότερο: την Μνήμη. Όλοι οι κατοχικοί ήλπιζαν ότι γενιά μετά την γενιά οι παλαιστίνιοι και οι παλαιστίνιες θα ξεχάσουν, και θα συμβιβαστούν με την υποδούλωσή τους – όπως κάνουμε εμείς…

Εδώ η αποστασιοποίησή μας έχει επίσης όνομα, ονόματα: λήθη, βούλιαγμα στο «τώρα». Μόνο που αυτή την αποστασιοποίηση δεν την επιλέγουμε μόνο∙ μας επιβάλλεται υποδόρεια, με φτηνά ανταλλάγματα. Έτσι ώστε να αγνοήσουμε τον ιστορικό τρόπο. Να τον ξεχάσουμε.

Κι αυτό έχει συνέπειες: ενσωματώνουμε την κατοχή… (Ή έτσι πρέπει να κάνουμε).

Κάποιοι λένε, όχι άδικα, ότι η βιομηχανία του θεάματος που λέγεται Χόλυγουντ εκφράζει άλλοτε την ιδεολογία, άλλοτε τις «οδηγίες» και τις «υποδείξεις», κι άλλοτε τους φόβους των πρωτοκοσμικών ελίτ. Αμερικανικών και όχι μόνο.

Ακόμα κι αν σας φαίνεται υπερβολικό ρίξτε μια ματιά στο πιο κάτω σύντομο trailer μιας αμερικανικής ταινίας καταστροφής της οποίας η κυκλοφορία αναγγέλεται για την ερχόμενη άνοιξη. Λέγεται Civil War

«Όλες οι αυτοκρατορίες καταρρέουν»… Αλήθεια; Χμμμμ…

(Μήπως καταρρέουν πάνω μας;)

Comments are closed.