Οι «τρομοκράτες»…

Πουθενά στον κόσμο δεν γίνονται διαδηλώσεις υπέρ του «δικαιώματος» ενός κράτους χασάπη «να υπερασπίζεται τον εαυτό του»… Αντίθετα γίνονται από ανατολή σε δύση και από νότο σε βορρά διαδηλώσεις όλο και μεγαλύτερες υπέρ των παλαιστινίων και της αντίστασής τους. Τι έπαθαν όλοι αυτοί και δεν συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις; Αρέσει / δεν αρέσει, χάρη στους «τρομοκράτες» της 7ης Οκτώβρη, η παλαιστινιακή υπερηφάνεια έγινε απροσδόκητα ένα σημείο συμπύκνωσης διάφορων επιμέρους αγώνων και αγωνιών.

Η φωτογραφία είναι απ’ το Λονδίνο, το περασμένο Σάββατο – ήταν η δεύτερη τέτοια διαδήλωση. Οι πληροφορίες μιλούν για πολλές δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές. Υποθέτουμε ότι παρακολουθείτε αυτό το μεγάλο κύμα, οπότε δεν βάζουμε εδώ τις σχετικές φωτογραφίες… Μόνο μία:

Είναι από προχθεσινή διαδήλωση στο Lagos, της νιγηρίας. Εκεί, στον «παγκόσμιο νότο», έχει αρχίσει η μεθόδευση ενός μποϋκοτάζ κατά του ισραήλ, ενός «μποϋκοτάζ απ’ τα κάτω»… Ένα enough is enough απλώνεται στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, κατά των δυτικών ιμπεριαλισμών και των μπράβων τους… Ένα κύμα που μεγαλώνει, ένα κύμα που δεν είναι ούτε πολιτικά ούτε ιδεολογικά ομοιόμορφο∙ είναι όμως σαφές στο τι εννοεί…

Δευτέρα 23 Οκτώβρη>> Πότε ΔΕΝ ήταν «τρομοκράτες» εκείνοι κι εκείνες που συμμετείχαν στην παλαιστινιακή αντίσταση;

Και η Leila Khaled «τρομοκράτισσα» ήταν: έκανε αεροπειρατείες, σκότωνε ισραηλινούς στρατιώτες…

Και αυτοί τότε «τρομοκράτες» ήταν…

Και αυτοί / ες πάλι τότε «τρομοκράτες» ήταν – με πέτρες…

Οι Παλαιστίνιοι δεν θέλουν να ζουν σα σκλάβοι. Κι όσους δεν θέλουν να ζουν σα σκλάβοι, «τρομοκράτες» τους λένε. Αλλά δεν πρόκειται να δώσουν λογαριασμό στους δεσμοφύλακες και στους σφουγγοκωλάριους τους.

Τι έκαναν λοιπόν οι τωρινοί «τρομοκράτες» στις 7 Οκτώβρη του 2023; Με μια εντυπωσιακή και καλά σχεδιασμένη έφοδο έσπασαν τα κάθε είδους κάγκελα της φυλακής τους, και μέσα σε λίγες ώρες κατέλαβαν στο έδαφος έξω απ’ αυτήν πάνω από 20 οικισμούς και φυλάκια και 11 μικρότερα και μεγαλύτερα στρατόπεδα, συμπεριλαμβανόμενου του αρχηγείου της ισραηλινής Gaza Division, που έχει διευθύνει όλους τους μεγάλους πολέμους και τις μάχες έξω απ’ τις κατεχόμενες απ’ το 1948 παλαιστινιακές περιοχές. (Το υποτιθέμενο «πάρτυ για την ειρήνη» σε στρατόπεδο γινόταν, και φυσικά ήταν για οτιδήποτε άλλο εκτός απ’ την ειρήνη…) Τα κατέλαβαν για δυό ή τρεις μέρες – αλλά τα κατέλαβαν.

Το να είσαι «τρομοκράτης» αλλά ταυτόχρονα αιώνια φυλακισμένος και αιώνια φουκαράς είναι ένα πράγμα. Το να είσαι «τρομοκράτης», φυλακισμένος ισόβια και, παρ’ όλα αυτά, να επιτίθεσαι είναι τελείως διαφορετικό! Αν υπάρχει κάτι που έσκισε-το-παραπέτασμα που εδώ και πάνω από 30 χρόνια «κρύβει» την πραγματικότητα του απαρτχάιντ φασιστικού καθεστώτος του Τελ Αβίβ, είναι ότι αυτό το «κάτι» προήλθε κατευθείαν απ’ τους καταδικασμένους που αρνούνται την καταδίκη τους. Ήταν μια εξέγερση (: intifada) διαφορετική απ’ τις προηγούμενες. Τώρα πια για τους «τρομοκράτες» έπρεπε να ειπωθεί ότι «σκοτώνουν μωρά», «βιάζουν», «σκοτώνουν αθώους», κλπ κλπ. Κι ωστόσο ακόμα κι αυτά στάθηκε αδύνατο να κρύψουν όχι απλά την αλληλεγγύη αλλά το μίγμα αλληλεγγύης και θαυμασμού που απλώθηκε στον πλανήτη.

Για να τελειώνουμε. Δεν λυπούμαστε την παλαιστινιακή αντίσταση∙ την θαυμάζουμε. (Όσοι / όσες παρακολουθούν το Sarajevo το ξέρουν αυτό απ’ το 1997…) Γενιά μετά την γενιά αυτοί οι άνθρωποι, άντρες και γυναίκες, όλων των ηλικιών, που ο χυδαίος δυτικός οριενταλισμός θέλει να τους θεωρεί σαν «ανίκανους», σαν «φουκαράδες», σαν «απολίτιστους», σαν τα αιώνια «θύματα» που επιβιώνουν μόνο χάρη στην «ανθρωπιστική βοήθεια», είναι δηλαδή «αξιολύπητοι» και επιβιώνουν μόνο χάρη στο έλεος των δυτικών, αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν έχουν επιδείξει μια αντοχή και μια ικανότητα διαρκούς αντίστασης απίστευτες.

Χτες «τρομοκράτης» ήταν η κοσμική, σοσιαλίζουσα Φατάχ∙ μετά έπαψε να είναι, έγινε υπεύθυνος συνομιλητής… και ύστερα καθεστώς κουίσλινγκ. Σήμερα «τρομοκράτης» είναι η ισλαμική Χαμάς και οι υπόλοιπες οργανώσεις (θρησκευτικές και κοσμικές) στη λωρίδα της Γάζα και στη δυτική Όχθη. Αύριο οι «τρομοκράτες» μπορεί να είναι διαφορετικοί. Ιδεολογικές διαφορές; Ασφαλώς και θα υπάρχουν. Ιστορικές εξηγήσεις για την ιδεολογική κίνηση; Υπάρχουν. Αλλά η πολιτική της αντι-αποικιακής, αντι-απαρτχάιντ, απελευθερωτικής αντίστασης σε οποιαδήποτε μορφή της είναι και θα είναι η ίδια – μέχρι την οριστική νίκη.

Να μερικοί παλαιστίνιοι «τρομοκράτες», στην πόλη της Γάζα, την 1η Μάρτη του 2015. Αν έχετε λεπτά γούστα, μην ανησυχείτε: κόκκινες σημαίες με αστέρι… Είναι το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης που εκείνη τη μέρα γιόρταζε τα 46 χρόνια απ’ την ίδρυσή του… (Να θυμίσουμε ότι το Δημοκρατικό Μέτωπο, όπως άλλωστε και το Λαϊκό Μέτωπο, συμμετείχε πλήρως στην «εισβολή του al-Aqsa» στις 7 Οκτώβρη).

Αυτό, πράγματι, είναι εντελώς «τρομοκρατικό»!!! Καταλαβαίνουμε ότι πολλοί και διάφοροι τρομοκρατούνται στ’ αλήθεια: τα δυτικά αφεντικά και οι κάθε είδους κοινωνικοί και πολιτικοί λακέδες τους. Παρακαλούνται λοιπόν όλα αυτά τα βαμπίρ-με-τις-καλές-προθέσεις (;;;) να προτείνουν στην παλαιστινιακή αντίσταση τι «πρέπει να κάνει» για να μην «τρομοκρατεί» τις λευκές, βερνικωμένες, λουστραρισμένες, λαμπερές συνειδήσεις τους, που ταράζονται μόνο όταν κτυπιούνται κάποιοι που τους μοιάζουν. Και καλούνται να το κάνουν αυτό επειγόντως∙ πριν 20 χρόνια για την ακρίβεια.

Γιατί κατά τα άλλα ο καιρός τους πέρασε…

Comments are closed.