Το μέλλον του νατο 1

Δευτέρα 10 Ιούλη>> Είναι δυνατόν να υποστηρίζουμε τέτοια πράγματα ενόσω το νατο μοιάζει παντοδύναμο; Ακριβώς αυτό: «μοιάζει»! Όσο για το τι υποστηρίζουμε; Η ιστορία (μας) δείχνει…

Όχι, το νατο δεν είναι καθόλου παντοδύναμο! Ηττήθηκε απ’ τους ταλιμπάν, κι αυτή η ήττα είναι πολύ πρόσφατη για να έχει ξεχαστεί. Ο σχεδιασμός του άξονα για τη «νέα μέση ανατολή» έχει επίσης ηττηθεί πανηγυρικά, κι απομένει η στρατιωτική επικύρωση αυτής της ήττας – που δεν θα αργήσει.

Θα πρέπει τώρα να θυμίσουμε ότι το νατο δημιουργήθηκε και «έγινε παντοδύναμο» σαν ο ένας πόλος του 3ου παγκόσμιου πολέμου. Ο άλλος πόλος, το «σύμφωνο της Βαρσοβίας», δεν διαλύθηκε επειδή ηττήθηκε σε κάποιο πόλεμο, πυρηνικό ή όχι. Διαλύθηκε εξαιτίας των εσωτερικών αντινομιών της ηγεμονικής (στρατιωτικής) δύναμής του, της σοβιετικής ένωσης. Συνεπώς έχουμε ήδη ένα σχετικά πρόσφατο ιστορικό παράδειγμα όπου μια στρατιωτική συμμαχία ενώ φαίνεται ισχυρή (η έμφαση στο «φαίνεται»….) αποσυντίθεται όχι μετά από μια ολική ήττα, ούτε καν μετά από ήττα, αλλά εξαιτίας εσωτερικών αντινομιών.

Σε σύγκριση με το σύμφωνο της Βαρσοβίας το νατο έχει ήδη στρατιωτικές ήττες στο ενεργητικό του, και μάλιστα από ήσσονες αντιπάλους. Το ερώτημα κατά συνέπεια είναι διπλό. Πρώτον, αν η ηγεμονική (στρατιωτική) δύναμη στο εσωτερικό του, η ηπα, διατρέχεται από ισχυρές (έως και διαλυτικές) εσωτερικές αντινομίες, για διάφορους λόγους, κάποιες απ’ τους οποίες οφείλονται στην όλο και σαφέστερη αμφισβήτηση της πλανητικής ηγεμονίας της. Και δεύτερον, αν τα υπόλοιπα κράτη / μέλη / κεφάλαια είναι όλα, στον ίδιο βαθμό και με την ίδια πεποίθηση «ζωής ή θανάτου», στοιχισμένα μεσομακροπρόθεσμα πίσω απ’ αυτήν την (παρακμιακή κατά την γνώμη μας) ηγεμονική δύναμη.


Πρόσβαση μόνο για τα μέλη του δικτύου υποστήριξης…

Αν είστε μέλος κάντε login εδώ.
Αν θέλετε να γίνετε μέλος, στείλτε email (sarajevomail@gmail.com) για την απαραίτητη συνεννόηση.

Comments are closed.